Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Za zdraviji dom

Očisti zrak na prirodan način uz ove lijepe i vrijedne biljke

Kad biraš sobne biljke, ne vodi se samo estetikom, već i praktičnošću. Biraj one koje imaju višestruki pozitivni učinak, poput ovih u nastavku koje su izuzetno lijepe, ali i pročišćuju zrak te proizvode kisik

pexels-huy-phan-3076899.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Postoje biljke koje su jaki pročišćivači zraka i zbog toga bi obvezno trebale pronaći mjesto u tvome domu. Studija provedena davne 1989. godine, pod vodstvom NASA-e znanstveno je dokazala koje su to biljke koje pročišćuju zrak. Znanstvenici su proučavali prirodne načine pročišćivanja zraka u zatvorenim prostorima, poput svemirske postaje, kako bi astronautima boravak u svemiru učinile što sigurnijim i ugodnijim, piše portal Homes and gardens.com. Rezultati spomenute studije pokazali su da su ovih deset biljaka pravo kućno blago. Uljepšat će ti dom, pročistiti zrak, proizvesti kisik, a neke od njih i neutralizirati štetna zračenja računala, televizora, mobitela te ostalih uređaja koji se danas nalaze u svakom kućanstvu.

Image
Kraljica među biljkama

Elegantne biljke koje traže posebnu pažnju - evo što trebaš znati o orhidejama

Stoga kad biraš kućne biljke, ne vodi se samo estetikom, već i praktičnošću. Biraj one koje imaju višestruki pozitivni učinak. Na koncu, biljke treba i njegovati, što znači da unošenjem biljaka u svoj dom preuzimaš na sebe i određenu odgovornost. Upravo iz tog razloga, pažljivo iazberi koje će od njih živjeti na tvojoj adresi. U nastavku ti donosimo one koje su dokazano najveći pročišćivači zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Niz srca

Latinski naziv ove biljke je Ceropegia, a u narodu je poznata pod imenom niz srca jer svojim izgledom podsjeća upravo na to. Puzavica malenih srcolikih listova, u kojima skladišti vodu zbog čega spada u sukulente, odličan je čistač zraka. Niske na kojima su listovi mogu narasti do dva metra, a kako bi joj pružila najbolje uvjete, smjesti je na mjesto na kojem nema direktnog sunca i pazi da ju prečesto ne zalijevaš.

Svekrvin jezik

Latinski Sansevieria trifasciata, zimzelena je trajnica koja čisti zrak od formaldehida, benzena, ksilena i trikloretilena. Također, neutralizira alergene pa je odličan izbor ukoliko je netko od ukućana alergičar. Ova biljka noću proizvodi kisik zbog čega je pravi izbor za spavaću sobu. Najviše joj odgovara direktna svjetlost i temperatura od 15 do 30 Celzijevih stupnjeva te umjereno zalijevanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Spatifilum

Ova biljka jedan je od najjačih prirodnih pročišćivača zraka i savršen izbor za spavaću sobu te prostor uz TV ekran ili računalo. Ima prekrasne bijele cvjetove koji podsjećaju na jedarca i često cvatu. Traži puno vlage pa bi bilo dobro redovito listove prskati vodom i zalijevati je, no paziti da ne "pliva" u vodi kako korijenje ne bi počelo trunuti. Voli i tuširanje pa joj ga priušti kada god stigneš. Ne voli direktno sunce.

Monstera

Ovo je jedna od trenutno popularnijih sobnih biljaka u što ćeš se uvjeriti pregledaš li Instagram. Porijeklom iz Meksika i središnje Amerike, ova biljka voli vlagu, sjenovita područja, ali i svjetlo pa će joj u tvome domu najviše odgovarati kupaonica s prozorm, kuhinja ili topli dnevni boravak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zamija

Poznata kao Zamioculcas Zamiifolia, ova predivna biljka, čvrstih, jarko zelenih listova uljepšat će svaki interijer, ali i pročistiti zrak u njemu. Prema feng shuiju aktivira polja sreće i novca u domu pa joj je to još jedan plus ukoliko važeš želiš li je ili ne. Spada u sukulente i ne treba ju presađivati dok u potpunosti ne popuni rizomomima posudu u kojoj se nalazi. Voli umjereno svjetlo, a ovisno o količini svjetla varirat će boja njezinih listova. Što je prostor u kojem se nalazi tamniji, to će i listovi biti tamniji. Oprezno sa zalijevanjem kako joj rizom ne bi strunuo. Dovoljno ju je zaliti jednom u mjesec dana.

Filodendron

Kdo filodendrona vrijede ista pravila o uzgoju i njezi kao kod monstere jer spadaju u istu skupinu biljaka. Voli vlagu pa je povremeno špricaj po listovima. Filodendron je odličan pročišćivač zraka , osobito dobro neutralizira formaldehid, bezbojni plin iz ljepila (prisutan u iverici i parketu, pjeni za izolaciju, sintetičkim tepisima, uredskom materijalu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sukulenti

Dolaze u bezbroj nijansi i oblika zbog čega sukulenti spadaju među najpopularnije biljke. No, to nije jedina njihova prednost. Sukulenti mogu eliminirati čak 87 posto hlapivih organskih spojeva poput lakova i boja, formaldehida, benzena, a noću proizvode kisik pa su pogodni i za spavaću sobu. Laki su za uzgoj, a najvažnije je da ih ne zalijevaš prečesto kako ne bi strunuli. Odlično mjesto za njih u kući ili stanu je dnevni boravak, dok bi kupaonicu i kuhinju zbog vlage i isparavanja trebalo izbjegavati.

Bršljan

Još jedan marljiv pročišćivač zraka i biljka koju je gotovo nemoguće uništiti, zbog čega je odličan izbor i za one kojima biljke ne uspijevaju. Izuzetno je otporna, preferira sobnu temperaturu, umjereno svjetlo i vlagu, no može dugo izdržati bez vode (što ne znači da smiješ zaboraviti zaliti je).

Kalateja

Zbog svog izgleda ova biljka naziva se i molitvenim cvijetom. Naime, kada padne mrak listovi se sklope poput ruku na molitvu. Išarani su predivnim ljubičastim ili zelenim šarama i izgledaju prekrasno. Za razliku od većine naborjanih do sad, kalateja nije jednostavna za uzgoj. Traži pažnju, no i vratit će je time što će ti uljepšati dom i očistiti ga od toksina. Voli vlagu te ne može preživjeti kraj nemarnih vlasnika koji će je zaboraviti zaliti. Ipak, pripazi da joj korijen ne bude stalno u vodi kako ne bi istrunuo. Također, voli ugodnu sobnu temperaturu i umjereno svjetlo.

Tamjankikovka ili bromelija

Ova efektna biljka, vibrantnih listova-cvjetova privući će pažnju svakoga tko ti dođe u goste. No, očaravajuća ljepota nije jedini adut tamjanikovke (latinski bromeliads) s obzirom da je i snažan pročišćivač zraka. Osobito je učinkovita u uklanjanju hlapljivih tvari poput acetona i benzena. Voli temperaturu od 15 Celzijevih stupnjeva, umjerenu vlagu, uživa kada joj listove prskaš vodom, no ne voli kada joj je korijenje potopljeno.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.