Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Mrlje od vlage na parketu

Ako se na parketu pojave mrlje od vlage, ne brinite, vlagu je moguće sanirati bez zamjene parketa.

Mrlje od vlage na parketu
Budi najbolja verzija sebe.

U slučaju da je parket zadobio mrlje potrebno je najprije utvrditi jesu li one posljedica vlage. Ono se provjerava mjerenjem vlage zraka i temperature na području sanacije. Postoji oprema za prozračivanje koja najbrže isušuje vlagu iz parketa poput dehidracijske opreme.

Mrlje od vlage na parketu i ostalim drvenim površinama mogu vas navesti na razmišljanje da su trajno oštećene. Međutim, postoji nekoliko načina pomoću kojih drveni predmeti u kućanstvu mogu poprimiti stari sjaj.

Uklanjanje svježih mrlja:

Ako se voda tek prolila na parket, brza reakcija može spriječiti pojavu mrlja. Potrebno je područje prebrisati suhom, mekanom krpom kako bi upilo vlagu. Ako i dalje vidite vodeni trag, osušite višak vlage prije nego uđe u drvo. Nakon što je voda u potpunosti uklonjena površinu parketa možete ispolirati sredstvom za drvene površine na uljnoj bazi.

Uklanjanje starijih mrlja:

Ako imate starije mrlje od vode postoji nekoliko komercijalnih proizvoda koji uklanjaju nastale mrlje od vlage na parketu. Kod takvih proizvoda potrebno je pažljivo pročitati upute i postupati u skladu s njima kako se drvena površina ne bi oštetila.

Prirodni recepti za uklanjanje starih mrlja:

  • Majoneza: nanesite deblji sloj majoneze na mrlju i ostavite sat vremena, ali nemojte dopustiti  da se osuši. Utrljajte sloj majoneze u mrlju te ju dobro obrišite čistom krpicom.
  • Pasta za zube i soda bikarbona: napraviti kremu od paste za zube (guste i bijele paste, ne gela) i sode bikarbone te utrljajte na mrlju mekom pamučnom krpicom. Obrišite nakon minutu i ispolirajte.
  • Soda bikarbona i voda: napraviti pastu (1 žlica sode bikarbone i jedna žličica vode) i nanijeti ju na mrlju i trljati krpom. Ako se radi o tvrdokornijoj mrlji, ostaviti pastu preko noći i ujutro obrisati.

Ako se ustanovi da je vlaga uništila podnu konstrukciju, onda je najbolji i najsigurniji način zamjena parketa u cijelosti. U svakom slučaju, pomoć profesionalaca je neizbježna u određivanju vlažnosti i eventualne štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.