Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Jednostavne i nezahtjevne

Sezona je ivančica – zanimljivosti o ovom nježnom poljskom cvijeću

Šarmantne ivančice omiljeno su poljsko cvijeće po kojemu mnoge žene nose ime, a često ih viđamo i u buketima

viktor-mogilat-3kWZ-gVZAG0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Šarmantne ivančice omiljeno su poljsko cvijeće, a njihova cvatnja počinje već u travnju i traje sve do rujna. Iako ih najčešće viđamo na livadama i poljima, zbog njihove neodoljive ljepote mnogi ih uzgajaju i u svojim vrtovima, za ukras ili pak rezano cvijeće.

Image
Simbol je sna i smrti

Mak – nježan, ali i upečatljiv cvijet koji već stoljećima inspirira pjesnike

Što znamo o ovom nježnom cvijeću dražesnog imena?

Ivančice su otporne trajnice iz porodice glavočika, a iako postoji mnogo vrsta, u Hrvatskoj ih raste tek nekoliko. Najčešće su obična, ljetna i liburnijska. Rastu po pašnjacima i travnjacima, a osim u Europi, raširene su i po Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu. Mogu narasti do 90 cm visine, krase ih divne bijele latice po kojima su i dobile ime. U našim su krajevima poznate i pod imenom margareta/margarita.

shimmer fallback

Iz iste porodice potječu i tratinčice, koje izgledom jako liče ivančicama, samo su puno manje, niže pa i rasprostranjenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nisu zahtjevne za uzgoj

Kad je riječ o uzgoju, ivančice nisu zahtjevne i uglavnom dobro uspijevaju na svim vrstama tla, a podnose čak i sušu. Vole sunce, a u povoljnim uvjetima se brzo šire i rasprostranjuju. U jednoj sezoni mogu cvjetati nekoliko puta, no prva cvatnja uvijek im je najobilnija. Mogu se uzgajati u vrtovima, ali i na balkonu u teglama i na gredicama. Zalijevaju se jednom tjedno. Baš kao i sve ostale biljke, i ivančice je dobro povremeno dohranjivati, a dovoljno je to činiti jednom godišnje.

shimmer fallback

Ivančice imaju nenametljiv, ali specifičan miris. Manje je poznata informacija da su cvjetovi i korijen ivančice jestivi i odličan su dodatak salatama. U alternativnoj medicini suhi cvjetovi ivančice koriste se kao infuzija i djeluju antispazmatski te umirujuće, slično kao kamilica. Zbog kombinacije bijele i žute boje, ivančice privlače velik broj leptira i pčela pa ovih dana na poljima i livadama na kojima se one nalaze vlada prava mala rapsodija zvukova, boja i mirisa.  

Neke žene prema njima nose ime

U Hrvatskoj mnoge žene nose ime po ovom predivnom cvijetu, a engleska riječ za cvijet ivančice je Daisy. Upravo su to ime brojni pjesnici obožavali dodjeljivati svojim ženskim junakinjama u književnim djelima, a sinonim su nježnosti i ljepote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Često ih viđamo i u buketima

Ivančice krase i brojne dekorativne aranžmane i uvijek su rado viđene na stolovima. U svaki će ambijent unijeti dozu romantike i ljetne bezbrižnosti, a njihova je prednost u tome što će u vazi izdržati čak i do dva tjedna ako im se redovno mijenja voda. Mogu se kombinirati s drugim cvijećem, a odlično će izgledati i u kombinaciji s poljskim travama i drugim biljkama. Također, savršen su poklon pa želiš li nekome izmamiti osmijeh na lice, pokloni mu buket svježe ubranih ivančica.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.