Budi najbolja verzija sebe.

Imamo odlične ideje kako u domu stvoriti ugodan kutak za čitanje

Čitanje je idealna jesenska aktivnost, a bit će ti još draža ako u domu stvoriš udobno i toplo mjesto samo za to

Budi najbolja verzija sebe.

Užurbani dani provedeni izvan doma su iza nas. Kako se temperature polako spuštaju, sve više slobodnog vremena provodimo u udobnosti doma. Mnogima najdraža aktivnost za to vrijeme je čitanje. Knjige nas mogu odvesti u čaroban svijet mašte, a još ćemo se lakše prepustiti ako se nalazimo u ugodnoj atmosferi.    


Ako si ljubiteljica čitanja, ali ne činiš to dovoljno često kao što bi htjela, najbolji savjet kako se motivirati je tako da stvoriš kutak za čitanje. Takav udoban kutak koristi samo za opuštanje uz knjigu i ispijanje toplog čaja ili kave. No to ne treba biti bilo koji kutak doma nego uređeno mjesto posebne atmosfere.

Budi najbolja verzija sebe.


Postoji nekoliko stvari na koje moraš misliti kada stvaraš takvo mjesto u domu. Imperativ je svakako dobra atmosfera, ali i 'tehnički' detalji poput kvalitetnog osvjetljenja koje će ti pomoći sačuvati vid i smanjiti naprezanje očiju. Istražile smo što je to sve potrebno za udobno mjesto za čitanje i kako pomoću sitnica stvoriti potpuno drugačiju atmosferu

Na tebi je samo da odabereš svoje sljedeće štivo i prepustiš se užitku čitanja u svom novom omiljenom kutku doma. 

Odaberi meke materijale

Udobna fotelja, jastuk i dekica potpuno će te opustiti i moći ćeš se skroz prepustiti događajima u knjizi. Odlična je ideja na fotelju staviti umjetno krzno ili čupavi jastuk koji će te ujedno i grijati. Također, bez dobre dekice ništa, pa tako ni udoban kutak za čitanje. 

Polica s knjigama

Kako bi sve svoje knjige imala na jednom mjestu, u kutku za čitanje stvori malu knjižnicu policom za knjige. Ovakva polica ne mora biti nešto posebno komplicirana niti skupocjena, dovoljno je nekoliko dasaka među kojima je razmak za knjige. Između knjiga pojedinih žanrova ili pisaca možeš dodati fotografije u okviru ili figurice kako bi stvorila još osobniji prostor. 

Budi najbolja verzija sebe.

Osvjetljenje je ključno

Svjetlost u kutku za čitanje je jedna od najvažnijih stvari na koje trebaš misliti. Želiš da svjetlost bude dovoljno jaka da ne moraš umarati oči dok čitaš, ali opet ne previše jaka kako bi izgubila ugodnu atmosferu. Odličan dodatak i izvor svjetlosti su svijeće. One neće biti dovoljno jarke da možeš čitati pored njih, ali će stvoriti ugodniju atmosferu. 

Unesi zelenila

Još jedan način kako stvoriti ugodnu i prirodnu atmosferu je pomoću sobnih biljaka. One će te također opskrbljivati kisikom i iz okoliša uklanjati štetne tvari. Još će biti zabavnije ako kroz biljke provučeš niz lampica. 

Napravi kutak za dvoje

Ako s partnerom ili obitelji voliš čitati u paru, neka mjesto za čitanje bude dovoljno veliko za dvoje. Umjesto fotelje stavi sofu, dodaj stolić na kojem možete držati kavu ili čaj i uživajte u satima i satima provedenim u svijetu knjiga - zajedno. 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.