Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Krase najljepše bukete

Raskošne hortenzije - popularno cvijeće krije neobičnu simboliku i bogatu povijest

U različitim kulturama, hortenzije simboliziraju različite stvari. U Velikoj Britaniji simbol su frigidnosti i oholosti, a Japanci njima izražavaju iskrene emocije

josefin-LvEOWMyr-Bc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Raskošne hortenzije danas su vrlo popularno cvijeće, a osim što se koriste kao rezano cvijeće koje krasi bukete na stolovima, često ih viđamo i kao ukrasno grmlje u vrtovima i dvorištima. Posebne su po tome što cvjetaju od proljeća pa sve do kasne jeseni, ovisno o kojoj je vrsti riječ.

Image
Jednostavne i nezahtjevne

Sezona je ivančica – zanimljivosti o ovom nježnom poljskom cvijeću

Ovaj cvijet, koji izgledom podsjeća na pompone, iz vrste je kritosjemenjača, porijeklom iz južne i istočne Azije, a danas su raširene i po ostatku svijeta. Uglavnom rastu u grmovima, a najčešća visina im je od 1 do 3 metra. Osim u grmovima, postoje vrste hortenzija koje su mala stabla i penjačice te mogu doseći i do 30 m visine.

Vrste i naziv

U svijetu postoji čak oko 80 vrsta hortenzija, a one se razlikuju po bojama i obliku rasta. Najpoznatije su dvije vrste hortenzije, one s bujnim cvatovima nalik pomponima te one s okruglim i plosnatim plodnim cvjetovima u sredini koje su okružene neplodnim cvjetovima. Većina vrsta ima bijele cvjetove, no poznate su i one u plavoj, ružičastoj te tamno ljubičastoj boji.

shimmer fallback

Latinski naziv hortenzija potječe od grčke fraze hydro aggeion što znači "posuda za vodu", a pretpostavlja se da je ime dobila radi svog oblika koji podsjeća na vrč s vodom, ali i zato jer sama biljka voli vodu te iziskuje puno vlage da bi ostala lijepa, bujna i zdrava.

Zbog svojih upečatljivih nijansi, hortenzije su vrlo dekorativne pa ih često možemo vidjeti i kao ukras na svadbenim stolovima, a odlično izgledaju i u buketima kao ukras na stolovima u interijeru. Imaju slatkast miris i unijeti će dozu živahnosti u svaki dom.

Neobična i pomalo zbunjujuća simbolika

Izgledaju uistinu veličanstveno, no iza njih se krije i zanimljiva simbolika. Hortenzije tako u različitim kulturama simboliziraju različite stvari. U Japanu hortenzije imaju bogatu povijest i tradiciju, a povezuju se s iskrenim emocijama, razumijevanjem i isprikom. S druge strane, Britanci smatraju da hortenzije simboliziraju oholost i hvalisavost, a postoje i vjerovanja da se djevojke u čijem vrtu rastu hortenzije nikada neće udati. U nekim kulturama hortenzije mogu simbolizirati i zajedništvo, lošu sreću ili pak frigidnost. Kod nas u Hrvatskoj, hortenzije se povezuju s pozitivnim osjećajima i simboliziraju ljubav i srdačnost.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Svaka boja ima svoje značenje

Kada ih darujemo drugima, važno je obratiti pažnju na boju jer svaka boja ima drugačije značenje. Tako se plavim hortenzijama izražava zahvalnost, ali i isprika, dok bijele horenzije simboliziraju taštinu, razmetanje i čistoću. Želimo li nekome iskazati ljubav, najbolje je pokloniti ružičaste hortenzije. Ljubičaste hortenzije znak su ponosa i plemstva.

shimmer fallback

Što se tiče samog uzgoja hortenzija, mogu se uzgajati u vrtovima u obliku grmlja, ali i u teglama na balkonu ili terasi. Brzo rastu i zato je važno obratiti pozornost na veličinu tegle i presaditi ih na vrijeme. Vole sjenovito područje i dosta vlage. Tijekom velikih vrućina, potrebno ih je zalijevati i do dva puta dnevno. Biljku je također vrlo važno redovno obrezivati i odstranjivati suhe cvjetove.

shimmer fallback

Zanimljivo je spomenuti i da postoji vrsta hortenzija koje mogu mijenjati boju cvjetova, ovisno o kiselosti tla.

Bez imalo sumnje, hortenzije su zaista posebne biljke koje iza sebe imaju bogatu i zanimljivu povijest te pomalo neobično simboliku, a zbog svoje dekorativnosti i veličanstvenog izgleda uljepšat će svaki eksterijer, ali i interijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.