Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Štiti dom

Čuvarkuća - ljekovita biljka koja pomaže kod upala, ali i drugih problema

Mnoge biljke imamo u svom domu, a nismo ni svjesni njihovih ljekovitih moći - čuvarkuća je jedna od njih. Mnogi ističu da pomaže kod mnogih problema

a-fleshy-plant-1494116_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Čuvarkuća je biljka koju često imamo u našem domu, nalazi se u mnogim dvorištima, a možemo ju vidjeti i na krovovima. No, ova lijepa ukrasna biljka ima ljekovita svojstva, a nekad se vjerovalo da štiti kuću od zlih sila, požara, bolesti i zato je dobila taj narodni naziv. Biljka pripada porodici Crassulaceae, a njezin latinski naziv je Sempervivum tectorum.

Image
Korisni trikovi

Diva među biljkama: Održavanje orhideja ne mora biti komplicirano

Ovo je biljka koja raste u planinama južne, zapadne i srednje Europe, ali prvotno je rasla na kamenjarima južne Europe. Postoji mnogo kultiviranih vrsta, a kao ukrasna biljka uzgaja se već više od dva stoljeća. Proširila se po cijelom kontinentu jer je kralj Karlo Veliki vjerovao u njezinu ljekovitost i naredio da ju svaka kuća mora imati na svom krovu.

Ljekovita svojstva soka iz čuvarkuće

Čuvarkuća je vrlo otporna i dobro podnosi hladnoću, ali i toplinu te nije potrebna nikakva posebna briga oko biljke. Na biljci su karakteristični debeli mesnati listovi koji su jestivi, a sadrže sok koji je jako ljekovit. U narodnoj medicini se prije često koristila jer ima protuupalna i diuretička svojstva, a koristi se sok, kao čaj ili se rade različite masti.

Sok iz ove biljke se koristi za tegobe poput bradavica, kurjih očiju, herpesa, ispucale kože, ali i opeklina i bolnih menstruacija. Većina ljudi čula je da sok iz čuvarkuće ima protuupalno djelovanje jer se vrlo često koristi protiv bolova u uhu. Uzme se list i iscijedi nekoliko kapi u uho, zatim se pusti da djeluje, a nakon toga se glava okrene na drugu stranu kako bi iscurio višak.

Od listova čuvarkuće može se napraviti i čaj, a kako je poznata kao diuretik pomoći će kod izbacivanje tekućine. Za čaj je potrebno usitniti dvije žličice lista i preliti čašom tople vode i lagano kuhati 10 do 15 minuta. Zatim procijediti i uzimati prije jela nekoliko puta dnevno. Ovako pripremljen može pomoći kod bolnih menstruacija i čireva na želucu.

shimmer fallback

Listovi ove lijepe biljke također pomažu kod problema na koži. Tako može pomoći kod liječenja kurjeg oka, dovoljno je ukloniti koru s lista i zatim očišćeni dio staviti na kurje oko i zamotati. Najbolje ga je ostaviti preko noći, a postupak je potrebno ponoviti nekoliko dana za redom. Koža će postati mekana i bit će vrlo lako ukloniti kurje oko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Slična metoda može pomoći i kod uboda, ugriza i opeklina. Na oštećeno mjesto može se staviti oblog od prerezanih listova ili se može nacijediti sok iz listova i namazati bolno mjesto.

Jedna od najzdravijih namirnica u prirodi, med u kombinaciji s ovim listovima može biti pomoć kod problema sa štitnjačom i kod mioma. Treba samljeti 300 grama svježih listova čuvarkuće i pomiješati s pola kilograma meda, ostaviti nekoliko dana,  a zatim se može uzimati jedna žlica ujutro na prazan želudac.

Naravno kada koristimo ove metode iz narodne medicine vrlo je važno da nikada ne zaboravimo da možemo koristiti pomoć iz prirode, ali da ovo nisu lijekovi.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.