Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Udruga P.I.N.K. – life obilježila Svjetski dan borbe protiv raka - Ženska prava, pomoć, humanitarne akcije...

Udruga P.I.N.K. – life obilježila Svjetski dan borbe protiv raka - Ženska prava, pomoć, humanitarne akcije...


U subotu je bio  Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day). Povodom toga, Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) je održala akciju na Cvjetnom trgu. Akcija je održana s ciljem podizanja svijesti o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Članovi Udruge putem edukativnih letaka informirali su građane o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, a u tome su im pomogle brojne osobe iz javnog života.  Krajnji cilj ove akcije kao i svih ostalih akcija Uduge P.I.N.K. u 2017 godini  je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske.

Ovoj akciji su se na Cvjetnom trgu pridružili Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport, Marko Sladoljev, izaslanik Hrvatskog sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Ivo Josipović, Sandra Švaljek, Josip Kregar, Višnja Ljubičić, Ljubica Matijević Vrsaljko, Vesna Škare Ožbolt, Sabina Glasovac, dr. Trpimir Goluža, u ime Hrvatske liječničke komore, Gordana Sobol, Ana Begić, Tihana Harapin Zalepugin, Irena Škorić, Kostadinka Velkovska, Branimir Farkaš te mnogi drugi.

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba. Ova akcija ima za cilj da putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informira što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka. U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.  

Jako je važno stalno ukazivati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka, kako bi smanjili stopu smrtnosti, povećali izlječenje i poboljšali kvalitetu života oboljelih. Kod nekih vrsta raka ranom dijagnostikom i liječenjem možemo postići značajno poboljšanje preživljenja i kvalitete života. Zato je bitno naglašavati važnost nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice kako bi se postigao što veći odaziv na navedene preglede.

„Kod drugih vrsta raka prevencija može imati značajnu ulogu. Tako kod karcinoma pluća edukacija o štetnosti pušenja i rizika nastanka karcinoma pluća može utjecati na smanjenje incidencije ove bolesti. Općenito zdrave životne navike, pravilna i zdrava prehrana kao i tjelovježba također mogu smanjiti incidenciju nekih vrsta raka. Poznato je i da pretilost, prekomjerno konzumiranje alkohola, suhomesnatih proizvoda i sl. također predstavljaju rizične faktore za pojavu nekih vrsta raka. Sve ove edukacijske programe trebalo bi što ranije i u dovoljnoj mjeri uključiti u obrazovni sustav kako bi postigli što bolju edukaciju u društvu o važnosti zdravih životnih navika, prehrane, bavljenja sportom i redovitoj brizi o osobnom zdravlju“, objasnio je dr. Krešimir Martić.

Udruga P.I.N.K. – life zalaže se za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka kao temeljne pretpostavke za rano otkrivanje i liječenje, a što bi dovelo do smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj. Osim što bi Nacionalni plan borbe protiv raka trebao staviti naglasak na prevenciju i rano otkrivanje raka, jedna od ključnih mjera trebala bi se svakako odnositi na donošenje i implementaciju multidisciplinarnih smjernica za dijagnostiku i liječenje oboljelih od raka. Plan bi isto tako trebao dati odgovor na koji način pružiti kvalitetnu skrb oboljelima od raka u uznapredovalom stadiju bolesti.

Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 27,9% predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH. U 2014. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 21434 novooboljelih od raka, a umrlo je 13939 osoba. (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2014., Bilten 39, Zagreb 2016). Na muškarce otpada 53%, a na žene 47% novooboljelih od raka.

U ženskoj populaciji najčešći su: rak dojke( 26%), rak traheje bronha i pluća (8%), rak kolona (8%), rak maternice (6%).
U muškoj populaciji najčešći su: rak traheje bronha i pluća (19%), rak prostate (15%), rak kolona (10%), rak rektuma rektosigmoida i anusa (7%), rak mokračnog mjehura (7%).

Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 330 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016).

Akcija se odvija pod pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravlja, te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.
Komentari