Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Gotovo 50 milijuna djece diljem svijeta moralo je napustiti svoje domove - Ženska prava, pomoć, humanitarne akcije...

Gotovo 50 milijuna djece diljem svijeta moralo je napustiti svoje domove - Ženska prava, pomoć, humanitarne akcije...


Diljem svijeta gotovo 50 milijuna djece prisiljeno je na život izvan svoje domovine, od čega je njih 28 milijuna pobjeglo od nasilnih sukoba nadajući se boljem i sigurnijem životu. Često traumatizirana sukobima i nasiljem, od kojih bježe, djeca su tijekom svog puta u sigurnost izložena dodatnim rizicima poput utapanja, pothranjenosti i dehidriranosti, trgovanja ljudima, otmica, silovanja, pa čak i ubojstava. U zemljama kroz koje putuju do svog krajnjeg odredišta često se susreću sa ksenofobijom i s diskriminacijom.

UNICEF-ovo izvješće o djeci izbjeglicama „Prisiljeni na odlazak: rastuća kriza za djecu izbjeglice i migrante” prikazuje najnovije podatke koji oslikavaju životnu situaciju milijuna djece i obitelji koji bježe od nasilnih sukoba i drugih kriznih situacija procjenjujući da je sigurnije krenuti na opasno putovanje nego ostati u vlastitom domu.

„Neizbrisive slike stradale djece koje su obišle svijet, poput beživotnog tijela malenog Aylana Kurdija koji se utopio u Sredozemnom moru ili skamenjenog lica Omrana Daqnessha u vozilu hitne pomoći nakon što je spašen iz ruševina svog doma u Alepu, šokirale su svijet”, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. „Ali svaka slika stradalog dječaka ili djevojčice predstavlja milijune djece koja su u opasnosti. Suosjećanje i solidarnost koje pokazujemo za pojedinu djecu moramo pretočiti u konkretnu pomoć za svu djecu.”  

Neki od ključnih podataka iz izvješća:
•    Jedno dijete od 200 djece u svijetu jest izbjeglica.
•    Broj djece izbjeglica porastao je za približno 75 posto u pet godina (2010. – 2015.).
•    Gotovo 50 posto izbjeglica u svijetu danas su djeca.
•    Otprilike jedno dijete od šestero djece migranata na svijetu živi u Europi.
•    U prvoj polovini 2016. godine 70 posto djece tražitelja azila u Europskoj uniji i zoni slobodnog kretanja pobjeglo je od sukoba u Siriji, Afganistanu i Iraku.
•    Približno jedna od pet osoba u Libanonu jest izbjeglica. Za usporedbu, u Velikoj Britaniji živi jedna izbjegla osoba na 530 ljudi, a u Sjedinjenim Američkim Državama jedna izbjegla osoba na 1200 ljudi.

Izvješće ukazuje na probleme isključenosti koji prijete generacijama djece u izbjeglištvu i migracijama:
•    Danas 24 milijuna djece u zonama sukoba ne ide u školu.
•    Dijete izbjeglica ima pet puta manje šanse da će pohađati školu nego njegov vršnjak ili vršnjakinja koji nisu izbjeglice.
•    Djeca izbjeglice i migranti koji dobiju priliku ići u školu često su suočeni s diskriminacijom i zlostavljanjem, a zakonska ograničenja otežavaju im pristup uslugama jednak onom koji imaju njihovi vršnjaci rođeni u zemlji odredišta.

Izvješće se zalaže:
•    za zaštitu djece izbjeglica i migranta, a osobito djece bez pratnje, od iskorištavanja i nasilja
•    za prestanak zatvaranja djece koja traže međunarodnu zaštitu ili migriraju uvođenjem alternativnih postupaka
•    za održavanje obitelji na okupu kao najbolje zaštite djece i osiguranja legalnog statusa djece
•    za osiguravanje obrazovanja za svu djecu izbjeglice i migrante te za pristup zdravstvenoj i drugoj skrbi
•    za javno zagovaranje aktivnosti koje će rješavati uzroke masovnog kretanja izbjeglica i migranata
•    za promicanje mjera protiv ksenofobije, diskriminacije i marginalizacije.

 
Komentari