Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Ljubomoran, a mulja sa strane - Iz muškog kuta

Ljubomoran, a mulja sa strane - Iz muškog kuta


Max  vam pomaže u vašim ljubavnim problemima i svaki tjedan odgovara na nekoliko vaših pitanja postavljenih u savjetovalištu  s napomenom "Za Maxa" ili direktno na mail adresu max@zena.hr .

Max je iskusni novinar, poduzetnik, otac i bivši suprug, a vama će, drage naše žene i djevojke, biti najbolji prijatelj, savjetnik i psiholog. Anonimno zatražite savjete o sexu i vezama i saznajte više o tome iz muške perspektive. Dobro je imati muškarca na raspolaganju koji je uvijek na vašoj strani!
 

Ljubomoran, a mulja sa strane


Dragi Max, prije svega pozdrav! Već sam ti jednom pisala, bilo je to prije 2 godine. Tada su me mučili sasvim drugi problemi - pretjerana ljubomora dečka. Bilo je to na početku naše veze, a kad se osvrnem na to, smiješno mi je i djetinjasto. Sada smo vec 3,5 god u vezi. Prošli smo stvarno svašta zajedno i dobro i loše. Mogu reći da je problem s ljubomorom ostao, ali u sasvim pristojnoj mjeri koja je u vezi normalna, ponekad i poželjna. Uvijek sam mu davala do znanja da ja prevaru ne praštam! Stvarno ga volim, dala bih sve za njega - ali: nedavno sam mu na mobitelu našla poruke od druge cure. Nisam mogla vjerovati, još sam u šoku. To su bile seksi poruke, znaš na što mislim i to je ono što me najviše muči. Užasno sam povrijeđena. Rekao je da tu curu zna s neke on-line igrice, da je njemu to bila samo zezancija, da traje kojih tjedan dana. Ništa mu više ne vjerujem. Rekao je da me voli, da ne prekidam zbog jedne greške 3,5 godišnju vezu. Zahtijevala sam da joj napiše da ima curu i da mu se više ne javlja, što je on bezpogovorno napravio, obrisao je i aplikaciju preko koje su se dopisivali. Rekao je da zna da je kriv, da mi obećaje da to više nikad neće napraviti, ali ja i dalje sumnjam. Kako vratiti povjerenje? Kako da znam da se on s njom ili s kojom drugom ne čuje preko raznih stranica dok je na računalu? Oboje smo davali puno u vezi, ali nikad nisam pomislila da bi ovako nešto napravio. Veza nam je odlična, ne fali komunikacije ni seksa, ma ničeg! Zašto je imao potrebu dopisivati se na taj način s drugom curom? Što je to u muškoj glavi? Misliš li da to nije greška zbog koje bi trebala prekinuti?
 
Poluprevarena


Znači, malo je igrao pucačinu u igrici pa je dobio poruku od nje da bi je mogao pucati i uživo. Eh sad, tebe muči je li već prešao na viši nivo u igri ili je samo skupljao bodove. Kao i bi li on nešto stvarno učinio, da mu nisi špijunirala po mobitelu ili bi sve ostalo na virtualnoj stvarnosti.

Sjećam se da je bilo više pisama o muškoj ljubomori. Bilo je i patoloških slučajeva, od kojih treba bježati glavom bez obzira, ali i onih u kojima je riječ o nesigurnosti koju treba prevladati osobnim postignućima na drugim poljima. Bilo je i onih slučajeva u kojima baš takav partner učini prevaru, čemu se uopće ne čudim.

Naime, upravo takve osobe, zbog pomanjkanja osjećaja vlastite vrijednosti, traže potvrdu sa strane, poraste im ego kad se netko za njih zanima. Kod njih je strast uvijek jaka, jer i ljubomora pripada toj vrsti emocija. A i ta dimenzija tajanstvenosti kod upoznavanja preko Interneta uvijek podiže uzbuđenje jer nas dira tamo gdje smo najskriveniji - u maštu. Uglavnom je u pitanju elektronski svijet, ali bilo je toga i prije i još uvijek ima: na radnom mjestu, fakultetu… Uvijek netko mašta o eventualnoj avanturi s “onim zgodnim, visokim tipom” ili “dugonogom, guzatom tajnicom”. Najčešće na tome i ostane. Skriveno, duboko unutra i tako mislimo da nije riječ o pravoj prevari jer se, eto, ništa stvarno nije desilo.

Sve ovisi o tvojim kriterijima. Mnoge žene će reći - ha, otkud ja znam što mu se mota po glavi, važno je da ništa nije napravio. No on se ovdje upustio u prilično vruću komunikaciju, iako je ostalo na tome. Takvi tipovi zapravo nikad ne bi htjeli ostati bez onog sigurnog utočišta i napustiti svoju curu ili ženu, samo bi se malo “igrali” sa strane. Osobe koje su sigurne u sebe, stabilnih su emocija i ta vrata su čvrstom odlukom sami zatvorili; nitko kroz njih ne može proći. Tvoj dečko je odmah naučio kako izgleda opeći prste kad se zaigrao. Dozvolio si je ono što, onako ljubomoran, tebi ne bi progledao kroz prste. Odnosno - bi, ali bi svakodnevno morala slušati prodike i predavanja o tome kako si ga izdala i kako je on “cijelo vrijeme znao” kakva si.

Ovo je prilika za dobru lekciju i analizu njegovog ponašanja, stoga je trebaš iskoristiti. Najvjerojatnije se on ne bi ništa više ni usudio napraviti, ali moraš znati da i opraštanje kod nekih tipova samo dovodi do mišljenja da si slaba i ovisna. Zato razgovarajte u mirnom tonu o tome, bez optužbi i predbacivanja. Navedi ga da razmisli o sebi i jasno mu daj do znanja kako je to jedini Kvisko koji je uopće imao.
 

Cure me neće, pa neće


Dragi Max, vidim da si svojim savjetima pomogao mnogim ženama pa se nadam da ćeš moći pomoći i jednome muškarcu. Već duže vrijeme me muči što nikako ne uspijevam naći curu. Još od srednje škole izlazim i pokušavam "zbariti" neku curu, ali stalno dobivam odbijenice i sa svojih 28 godina nemam ama baš nikakvog iskustva sa ženama. Nisam se čak ni poljubio sa curom, pokušao sam već nekoliko puta poljubiti curu, ali bi se ona svaki put izmaknula. Nisam sramežljiv i ne bojim se žena, čak štoviše, u ženskom društvu se osjećam ugodnije nego u muškom. Nije mi problem pozvati curu na kavu, ali je problem u tome što me one većinom odbiju uz kojekakve izgovore, a i one koje pristanu nakon prve kave mi se više ne žele javiti. Na prvom spoju nisam napadan, trudim se razgovarati o stvarima koje ih zanimaju i nastojim biti dobro raspoložen i zabavan. Nikad ne pipkam curu i ne dajem neumjesne komentare na račun njenog izgleda koji bi je mogli uvrijediti. Mislim da O.K. izgledam, visok sam, nisam ni debeo ni ćelav, čak sam i dobio komplimente da sam "baš lijepi dečko". Jako mi fali ljubavi i nježnosti, osjećam se jadno zbog toga što nemam nikoga i kad vidim zaljubljeni par na ulici ili u parku kako se drži za ruke i izmjenjuje nježnosti dođe mi da plačem. Najveća životna želja mi je naći dobru i dragu curu sa kojom ću zasnovati obitelj i imati djecu, ali kako godine idu sve se više bojim da će to ostati samo pusta želja. Ne znam u čemu griješim i gdje bih mogao potražiti pomoć, razmišljam čak i o tome da posjetim psihologa ali nisam siguran da li se uopće ijedan od njih bavi problemima koji mene muče. Puno se govori o seksualnim terapeutima i bračnim savjetnicima, ali još nisam čuo da postoje stručnjaci koji se bave ljudima koji uopće ne mogu zainteresirati suprotan spol za sebe.
Netaknut


Kao prvo, savjetujem ti da se ne obazireš na mišljenja maminih prijateljica kad kažu “baš zgodan mladić”, jer ti to samo može odmoći. Kao drugo, mislim da će ti i čitateljice u komentarima reći kako to kod muškaraca i nije toliko važno. Važan je dojam koji ostavljaš, šarm, opuštenost, samopouzdanje i zadovoljstvo kojim zračiš (ili ne zračiš). Sjećam se tipa za kojeg smo mislili da ga nitko ne bi ni pogledao, ali je skupljao takve komade da smo svi lupali glavom u zid. Bio je cool, šarmantan i izrazito duhovit (čak mu je i zanimanje bilo s tim povezano). Nije ga ni najmanje bilo briga kako izgleda, ali je po držanju ostavljao dojam Brada Pitta. I sam sam primijetio da su me cure najviše gledale kad sam bio u (kratkotrajnim) fazama potpune nezainteresiranosti ili u vezi. Jednostavno ostavljaš dojam zadovoljne i sigurne osobe. E, onda te cure gledaju kao dobar ulov.

To ne znači da sad trebaš učiti viceve napamet. To nisi ti i ne moraš ni biti. Siguran sam da se to kako si se opisao odmah i vidi na tebi na prvi pogled. Izgledaš li željan druge osobe, ljubavi, pomalo očajan (a naročito neiskusan) - cure jednostavno ne privlače takvi tipovi. Što se izmicanja kod poljupca tiče, problem je što očito ne znaš kad to uopće smiješ napraviti (to sasvim sigurno nije nakon prve kave). Čim to doživiš, mora ti biti jasno da nemaš baš dobar osjećaj za realnost. Znam da bi sve htio napraviti što prije, ali to nije neki prepad kojim moraš iznenaditi curu, već učiniti kad joj u očima vidiš da i ona to želi.

Jasno je da ti nisi zadovoljan sobom ni svojim životom i to je ono prvo što trebaš promijeniti. Umjesto da po cijeli dan mozgaš kako osvojiti curu, potakni svoju ambicioznost i nastoj u svom poslu učiniti što više možeš. Tako ćeš podići i svijest o svojoj vrijednosti i izgraditi one dijelove osobnosti koji su manje razvijeni. Možeš se baviti i nekom sportskom ili drugom aktivnošću, ali samo ako te to zaista i zanima.

Najvažnije: mislim da te zanima pogrešna vrsta djevojaka. Tražiš li ih po Internetu, disko-klubovima ili one kakve imaju “cool frajeri”, priča će se nastaviti. Može ti u prvi trenutak izgledati smiješno, ali u crkvenim organizacijama se okupljaju sasvim normalni mladi ljudi i nije riječ o onima koji mole zajedno i ništa drugo ne rade. Tamo ne odlaze samo Simona Šajn (ex-Gotovac), Vlatka Pokos i Anica Kovač; znam nekoliko divnih cura i žena koje su se uključile u takve grupe i upoznale sjajne osobe. Štoviše, ima onih koji ne razmišljaju o seksu prije braka, daleko im je važniji “pravi” spoj. Nije li to nikako tvoj đir, razmisli o planinarskim i sličnim klubovima.

Sasvim sigurno nije točno da nigdje nema cure za tebe. Važno je da ti na čelu ne piše “Ja sam sam, tražim curu”. Prvo moraš pronaći sebe, a ostalo će doći samo po sebi. Budeš li se grčevito držao te želje, teško ćeš nekoga zainteresirati. Opusti se malo i nastoj uživati u svom vlastitom društvu. Ni odlazak kod psihologa nije loša ideja, tek da možeš s nekim normalno porazgovarati o svemu.
 
Max

 
Komentari