Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
prema vašim potrebama

Kako odabrati štap za ribolov?

Prije odabira, nužno je znati mnogo faktora koji će na to utjecati. U nastavku saznajte kako odabrati štap za ribolov

fly-fishing-1149502_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Ako se namjeravate baviti ribolovom, veoma je važno odabrati kvalitetnu opremu. U samom biste početku trebali znati koja će biti tehnika pecanja, na kojem ćete terenu pecati, a onda i koju vrstu ribe. Ponuda je široka, stoga naučite kako odabrati štap za ribolov.

Image

Štapovi se dijele u tri kategorije: laku, srednju i tešku.
Laki su štapovi namijenjeni lovu bijele ribe te su težine bacanja do 40 grama. Srednji su štapovi su namijenjeni za lov grabljivica i bijele krupnije ribe. Ovdje je važno birati gdje se peca, kojim mamcima i koliko se velika riba očekuje, a težina je bacanja od 40 do 80 grama. Teški štapovi su obično dvodijelni te namijenjeni lovu somova, tolstolobika, amura ili krupnog šarana. Ovi su štapovi veoma kruti te težine bacanja većih od 80 grama.

Osim prema težini bacanja, štapovi se dijele i prema tehnikama koje su također bitne kada se pitate kako odabrati štap za ribolov. Postoje bolonjez tehnika, match tehnika i šteka tehnika. Bolonjez tehnika označava tehniku lova posebnom vrstom štapova – unaprijeđenim pecaljkama kojima su dodani provodnici, halter i mašinica. Najčešće dužine ovakvih štapova su od pet do sedam centimetara. Match tehnika je tehnika ribolova uz korištenje mašinice. Takvi su štapovi trodijelni s gusto postavljenim provodnicima. Šteka tehnika čini vrhunac plovkaroškog zanata te se ovakvim štapovima mogu pecati veoma krupni komadi.

Sada možda bolje znate kako odabrati štap za ribolov prema vašim potrebama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.