Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Tehnologija

Što je software?

Često čujete pojam software no ne znate što je software? Saznajte što je software i čemu služi.

software.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Jednostavan odgovor na pitanje što je sofware jest da je software skup uputa, podataka ili programa koji se koriste za rad računala i izvršavanje određenih zadataka. To je suprotno od hardwarea, koji opisuje fizičke aspekte računala. Software je generički pojam koji se koristi za označavanje aplikacija, skripti i programa koji se pokreću na uređaju. Može se smatrati promjenjivim dijelom računala, dok je hardware nepromjenjivi dio.

Kada je odgovoreno na pitanje što je software, potrebno je objašnjenje kako se dijeli software. Dvije glavne vrste softwarea su sistemski software i aplikacijski software. Sistemski software kontrolira unutarnje funkcioniranje računala, uglavnom kroz operativni sustav, a također kontrolira periferne uređaje kao što su monitori, pisači i uređaji za pohranu podataka.

 Aplikacijski software, nasuprot tome, usmjerava računalo da izvrši naredbe koje daje korisnik i može se reći da uključuje bilo koji program koji obrađuje podatke za korisnika. Aplikacijski software stoga uključuje procesore teksta, proračunske tablice, upravljanje bazama podataka, programe za inventar i obračun plaća i mnoge druge aplikacije. Ovo je najjednostavniji i najjasniji odgovor na pitanje što je software.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.