Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Informatičko znanje

Razlika između HDD i SSD diska

Ako vas zanima koja je razlika između HDD i SSD diska, odgovor pročitajte u nastavku

hard-drive-607461_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Hard diskovi i SSD diskovi imaju svoje prednosti i nedostatke, no prije nego što odlučite što je za vas, morate naučiti koja je razlika između HDD i SSD diska.
HDD ili tvrdi disk sekundarna je jedinica za pohranu podataka u računalima. Danas se rabe u mnogim računalnim sustavima, a zbog neprekidnog razvoja i usvajanja novih tehnoloških rješenja još su najprivlačniji kao tehnologija za sekundarno pohranjivanje podataka što se tiče odnosa sljedećih svojstava: nosivosti, brzine prijenosa podataka i cijene.

Image

Uz tvrde diskove, postoje i SSD diskovi koj koriste flash memoriju za pohranu podataka i postizanje vrhunskih performansi. Budući da je tvrdom disku postoji puno malih, pokretnih dijelova - magnetske glave, mehanizam glava, motor, ploče koje se rotiraju - lako je zaključiti da su diskovi vrlo podložni raznim kvarovima. Bez pokretnih dijelova, SSD diskovi su otporniji na fizičke utjecaje, hladniji su u radu te troše manje energije.
No, koja je razlika između HDD i SSD diska?

Razlika između HDD i SSD diska koja bi vas najviše mogla zanimati je to da su tvrdi diskovi su jeftiniji od SSD diskova te se za iste novce može dobiti više prostora za pohranu. SSD diskovi su međutim brži, lakši, otporniji na mehaničke kvarove i troše manje energije. Spašavanje podataka sa SSD diskova zbog same tehnologije je puno kompliciranije i skuplje nego spašavanje podataka sa hard diska, a postotak uspješnog spašavanja podataka je puno manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.