Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Tehnologija

Koji su osnovni dijelovi stolnog računala?

Odlučili ste naručiti dijelove stolnog računala i izgraditi računalo kod kuće? Tada morate znati koji su najvažniji dijelovi stolnog računala.

dijelovi-stolnog-računala.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Kada slažete računalo sa posebnim dijelovima stolnog računala, možete proći puno jeftinije nego kada kupite gotovo stolno računalo. Međutim, ovi dijelovi stolnog računala su obavezni za pravi, brzi i nesmetani rad stolnog računala.

Prvi i osnovni dio stolnog računala je matična ploča. Matična ploča je glavna ploča unutar vašeg računala. To je zajednička osnova koja omogućuje svim ostalim dijelovima da međusobno komuniciraju. Brojni drugi dijelovi su spojeni na matičnu ploču, kao što su memorijski RAM čipovi, procesori, USB ulazi, tipkovnica, miš i ostale komponente računala. Matična ploča je dio koji povezuje sve kako bi vaše računalo moglo raditi.

Sljedeći dio stolnog računala je procesor ili CPU. CPU je središnja procesorska jedinica računala. Smatra se mozgom računala i dio je koji obrađuje sve upute. CPU pokreće operativni sustav i prima ulazne podatke i upute od softvera i drugog hardvera. Zatim obrađuje ulazne podatke i stvara izlaz koji se ili prikazuje na ekranu ili šalje drugim komponentama kao što su uređaji za pohranu ili pisači.

Još jedan izuzetno važan dio stolnog računala je grafička kartica, odnosno GPU. GPU je skraćenica od grafičke procesorske jedinice. To je procesor koji upravlja grafičkim operacijama, uključujući 2D i 3D animacije. Ovo je važna komponenta za igranje igara jer GPU može generirati grafiku učinkovitije od CPU-a. Ovi dijelovi stolnog računala su osnovno dijelovi koje svako računalo mora imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.