Atopijski dermatitis kod bebamatini9230
 • 27.2.2009 22:12:39
 • Bodova: 89
 • Prijavi
moj klinac isto to ima, rođen je u srpnju za desetak dana se pojavio ispod vrata. to je tako grozno igledalo da je skoro i sukrvica isla. kupovali smo sve moguce kreme i uljne kupke. nista nije pomagalo,mustela atopija ga je tako pekla da bih vristao kad bih ga namazala. bili smo i kod vise privatni dermatologa,svaki svoje govori,ali u jednom su se slozili  da da mjesta treba cesce brisati s uljnim maramicama.na jese se to pomalo smanjilo,vise nije bilo na vratu vec na ostalim pregibima. sada ima cetiri godine i to se smanjiva a najgore bude u proljece.inace kazu svi dok.da je to skupa bolest da moras kupovati sve skupe kreme dok nenades odgovarajucu.sad mu se pocele sine tockice pojavljivati na obrazima
zuzi
 • 27.2.2009 22:14:47
 • Bodova: 5352
 • Prijavi
Što su atopijske bolesti kože (atopijski dermatitis, neurodermitis)?

Atopijski dermatitis je kronična, recidivirajuća upalna dermatoza karakterizirana jakim svrbežom, koja se pojavljuje u osoba s atopijom. (Terminom atopija označava se genetski uvjetovana sklonost povećanom stvaranju imunoglobulina E). Promjene na koži mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, a tipičan je početak između 3. i 6. mjeseca života (30% djece). Bolest pokazuje tendenciju povlačenja s dobi, ali je nemoguće predvidjeti tijek bolesti u pojedinog djeteta. 50% djece oboljele u najranijem djetinjstvu ozdravi do 4.-8. godine, a 80% do 12. godine.
Promjene na koži mogu biti ograničene na pregibne strane velikih zglobova ili diseminirane.
U 80% bolesnika nađe se povišena vrijednost ukupnog imunoglobulina E u krvi, te pozitivitet u intradermalnom testu na pojedine alergne (pr. kućna prašina, grinja, perje, životinjska dlaka, protein kravljeg mlijeka, bjelanjak jaja, pelud).
Alergijske bolesti kao što su alergijski rinitis, astma i atopijske bolest kože predstavljaju sistemske bolesti sa lokalizacijom imunološke reakcije u različitim organima. Česta je kombinacija atopijskog dermatitisa s alergijskim rinitisom i bronhalnom astmom. Zanimljivo je da se atake bronhalne astme i neurodermitisa javljaju naizmjenično.


Liječenje atopijskog dermatitisa

Izrazito je važna adekvatna rehidracija kože/uljne kupke: 20-30 min, uz primjenu masti, 10% urea, alfa-hidroksi kiseline unutar 3 minute nakon kupke. Lokalno se na kožu primjenjuju topički antiimflamatorni, antialergijski pripravci (kortikosteroidne kreme i masti), a u novije vrijeme i imunomodulacijski pripravci (tacrolimus). Također u fazama pogoršanja kožnog stanja mogu se primijeniti i antihistaminici. Kod djece se mogu navečer primijeniti i sedirajući anitihistaminici (prve generacije: difenhidramin) koji smanjuju svrbež i blago smiruju dijete prije spavanja.

Dijetalna prehrana
Kod atopijskog dermatitisa je važno izbjegavati nutritivne alergene za koje je dokazana preosjetljivost. Ovo je osobito važno napomenuti kod majki koje doje djecu.
Također je kod bolesnika s akutnom urtikarijom u početku izrazito važan dijetalni način prehrane, uz izbjegavanje konzervansa i aditiva u hrani kao mogućih uzročnih alergena prilikom alergijske reakcije.

. Atopijski dermatitis
Majka sam djevojčice stare 2 godine. Prije 3,5 mjeseci kad je zatoplilo najprije joj se pojavilo crvenilo na licu i jako suha koža, zatim se proširilo na šake sa vanjske strane i nakon mjesec dana počelo se širiti i na unutarnju stranu šake te na laktovima sa unutarnje strane. Nju to jako svrbi da si ona kožu svrbi do krvi na rukama, a lice ne dira. Uzimala je Claritine sirup ali se nakon uzimanja pojavio osip na trbuhu i nakon 10 dana opet se javio svrbež. Napravili smo IQe i Rast na dišne organe i iznosi 32,7. Djevojčica je dosta vezana za mene i pogotovo nakon godišnjeg odmora kad mora ostati sa djevojkom koja je čuva. U našem gradu nema jaslica pa je kući. Da li je moguće da je to alergija povezana sa emocijama ili jedno od tih dvoje?
 
Kako opisujete Vaša djevojčica najvjerojatnije ima atopijski dermatitis, bolest koja se nekada zvala neurodermitis, jer je poznato da se pogoršava s negativnim emocijama, a i sama bolest djete čini nervoznijim, plačljivim... Često je u podlozi atopijskog dermatitisa alergija, te je potrebno pokušati otkriti na koje se alergene bolest pogoršava. Učinite alergološki test i obradu alergologa.

 
06.10.2004. dr sci. Mirjana Kljajić-Turkalj spec. pedijatar alergolog
2. Moj 4-mjesečni sin u posljednjih 15-tak dana dobio je nekakve lišajeve - crvenilo i suha koža. Doktorica mu je dala kremu Cefabene za ekcem ali u zadnjih nekoliko dana proširilo se i na druga mjesta. Dojim ga, mada počinjemo sa sokovima i voćnim kašicama. Nakon večernjeg podoja bio je nezadovoljan (za 3 nedelje dobio je 200 gr) i napravila sam mu 60 ml Laktovita. Vrlo rado je to popio, a onda sam primjetila da je dobio crven osip oko usta. Nakon 2 sata je povratio. Mislite li da se radi o alergiji? Ili možda da probam sa nekim drugim adaptiranim mlijekom i na koji način da ispitam da li ga smijem dati? I koliko postepeno da uvodim novu hranu?
 
Ne eksperimentirajte s mliječnim formulama. Preporučam da svakako forsirate dojenje, jer se moguće se radi o alergiji na proteine kravljeg mlijeka, što se može danas vrlo brzo dokazati. Javite se u pedijatrijsku alergološku ambulantu.

 
02.10.2004. dr sci. Mirjana Kljajić-Turkalj spec. pedijatar alergolog
40. Neurodermitis
Imam kćerkicu staru 16 mjeseci. Zadnja 3 mjeseca ima dermititis-crvenilo po rukama i na kapku oka, te na obrazu. Doktor je ustanovio (pretpostavka) da je riječ o neurodermititisu te propisao kremu kuterid za jaču upalu i nakon toga Panthenol za blažu upalu. Malo je prošlo ali opet se pojavi vremenom, ako malo više pije mlijeka (vise od 200 ml dnevno), naranče ili ako je vani vjetar i slično. Prije nekoliko dana postala je nervozna i slabo jela sa svakim danom sve manje i manje, osim čaja, sokova koje je puno pila i crvenilo se povuklo, ali problem koji me sad muči je sirup koji je pedijatar propisao, prvo za upaljeno grlo i temperaturu (jer je to dijagnosticirao-a i spominjao je i rast zuba) i već nakon dva puta davanja doze upalilo joj se na rukama. Ponovo smo promjenili sirup (savjet pedijatra) pauzirali jedan dan i uzeli Ceporex, ali opet primjećujem, nakon drugog davanja da joj se pojacalo crvenilo na rukama i da je pocelo svrbiti, jer je jako nervozna, pogotovo u jutarnjim satima. Napominjem da je dosad nije svrbilo. Molim Vas i da mi odgovorite da li more pomaže i morska klima za poboljšanje alergije. Je li preosjetljiva u ovom periodu na sve ili je ipak i na pencilin osjetljiva i hocemo li prekinuti sa terapijom.
 
Vašoj djevojčici nije čini mi se učinjena nikakva dijagnostička obrada na osnovu koje bi se postavila konačna dijagnoza atopijekog dermatitisa, te Vam preporučam da istu učinite. Takodjer nije mi jasna povezanost opisanih simptoma i terapije Amoxiclavom i Ceporexom, de bi i u tom pogledu takodjer trebalo učiniti dodatnu obradu. Ako Vaša djevojčica ima atopijski dermatitis, onda joj morska klima može pomoći.

 
23.05.2003. dr. sc. Mirjana Kljaić Turkalj, pedijatar
75. Gdje i kako napraviti alergotest
Da li i gdje se može obaviti alergotest, ali pomoću flastera ili nekom metodom koja ne uključuje pikanje.
 
Alergotest se može napraviti u svakoj alergološkoj ambulanti, no pitanje je što vama treba. Ako se želite informirati o alergijama tipa I, tj. o astmi, peludnoj hunjavici, urtikariji ili nutritivnoj alergiji, ubodni kožni test ne možete mimoići, a ako to želite učiniti iz krvi, opet se morate dati ubosti (u žilu). Inače, ubodni kožni test (engl. skin prick test) jest kožni test, tj. ubod ne ide dublje od najpovršnijeg sloja kože i u biti se treba tehnički tako izvesti da se niti kapljica krvi ne pojavi na mjestu uboda. Zašto unaprijed s toliko predrasude razmišljate o tom testu? Izgleda kao da ste uvjereni da alergolozi namjerno muče pacijente jer ne znaju ili im se ne da raditi neke "bezbolne" testove. Pravo neznanje bilo bi uraditi alergološki test po vašem zahtjevu, ali tada biste si zaključke morali izvući sami. Naime, alergotest "pomoću flastera" stručnim žargonom nazivamo "patch" testom i on se koristi za ispitivanje kontaktnih alergija (kontaktnog dermatitisa), koji spadaju u alergije tipa IV, a to su problemi koji najviše muče odrasle, dok su u djece vrlo su rijetki.

 
27.02.2003. Prim. dr. Darko Richter, specijalist pedijatar
 80. Alergološka obrada malog djeteta
Živimo u malom mjestu, imamo djevojčicu staru 16 mjeseci, a sumnjamo da je alergična na mliječne proizvode. Molim Vas da mi odgovorite gdje bi mogli napraviti alergotest da budemo 100% sigurni na što je djevojčica alergična, i da li je to mlijeko kao što sumnja doktorica?
 
Alergološku obradu, koja uključuje temeljito postavljanje problema prema razgovoru roditelja s liječnikom i kliničkom pregledu (ništa ne kažete o simptomima u svoje kćerke i na temelju čega sumnjate u alergiju na mlijeko!), alergološki kožni test, i, po potrebi, određivanje specifičnog IgE iz krvi, možete učiniti u vašem gradu i npr. kod nas. Na žalost, neki će vas odbiti s izgovorom da se u "tako malog djeteta" alergološki kožni test ne radi. To nije točno, i, ako ne budete imali sreće u svojoj blizini, dođite mi u Zagreb, u Alergološku ambulantu Specijalne bolnice za bolesti dišnog sustava djece i mladeži, Srebrnjak 100, tel. 2430-783.

 
17.02.2003. Prim. dr. Darko Richter, specijalist pedijatar


andrea2405
 • 27.2.2009 23:27:29
 • Bodova: 2055
 • Prijavi
cure hvala narucila sam se za sljedeci tijedan u privatnu kliniku samo na pregled kosta 400kn a onda ce vidjeti dali treba na testiranja...
male bebe se ne testiraju ali ako je u teskom stadiju trebati ce...
cudno zvuci ali barem u nasem slucaju se prosiri i u nekoliko sati....
ovo na slici se cini samo ko tockice,crvenilo ali to su suhe rane negdje su cak i bas rane koda se izgrebes duboko...
nju to svrbi ali ona je jos mala pa nema osjecaja gdje posvrbiti....zapisat cu si i tu kremicu i uljne maramice pa cu ih uzeti u obzir poslije pretraga...
andrea2405
 • 27.2.2009 23:29:26
 • Bodova: 2055
 • Prijavi
Prvotni odgovor od jely

Hipermangan ti je jedan prah onako jako ljubičast i stavi se u vodu u maloj količini..nije štetan i ne može štetiti, a mene je mama od malena kupala u tome jer nije znala više šta da radi..hipermangan ti zna ostavljati žute tragove na mjestima gdje su flekice, na taj način on je na flekici još dan-dva pa se ispere..to nije ništa štetno, meni su ruke bile stalno žućkaste pošto sam ih svaki drugi dan močila u tome..ako ti nije teško, otiđi do ljekarne pa pitaj za hipermangan,reci koliko ti je malena stara pa da vidiš šta će ti reći.. neznam kakve su farmaceutkinje kod vas, kod nas su uvijek ljubazne pa ti objasne više i od liječnika..u svakom slučaju, najviše pazi na prehranu za malenu, materijale koji iritiraju kožu kao što je vuna i pazi da je ne izlažeš previše suncu..
..nadam se da će joj biti bolje smiley170
 
posto idem na pregled budem si i to zapisala pa cu vidjeti....
andrea2405
 • 27.2.2009 23:34:23
 • Bodova: 2055
 • Prijavi
Prvotni odgovor od žuži

zaboravila sam..
prekjućer sam bila s markom kao što sam već pisala na redovnoj kontroli. i tamo sam objasnila kako se markić nervozno štipa jajčka i kikiča kad god je gol, i ona mislila da je kožna infekcija. i već mi je krenula propisat nešto antibakterijsko kad sam joj rekla i za jedan mali lišajčić na guzi i tada je dijagnosticirala atopični dermitis.. kremica koju je dala je zapravo i antigljivični, antibakterijski kortikosteroid da koristimo 5 dana. i još nam veli, dođite bilo kad ako se proširi, pogorša. ja tada nisam baš obračala pažnju na to nego sad kad sam pročitala tvoj post andrea, vidim da se to širi u roku od par sati.. nisam za to znala-
dala nam je geokorton na kojem piše da pri dugoj primjeni može pogoršavati dermatitis... evo idem baš potražiti na netu o tome
 
i moja se mala dira po pipici kad je god gola ali sad ju s nicim ne mazem dole jer to su ipak osjetljivi djelovi za to cu pitati...
a ta krema sto ti je dala je dobra ali se nesmije stalno mazati,i nama je pocelo s jednim plikicem pa smo ga mazali 5 dana i proslo je ali za negdje 3 dana je izbilo duplo.... ja mislim da tijelo postane otporno na nju jer je jako a ko ljekovi kad pijes dugo....a nije ni ta krema zdrava ona se maze kad je jako tezak slucaj kad je krajnost...to ti sve odmah prepisu...
jely
 • 27.2.2009 23:38:43
 • Bodova: 26762
 • Prijavi
Andrea možeš je dolje mazati ss onom kremom za guzu što se kupuje u ljekarnama..ona i je za pipicu i guzu kad joj mijenjaš pelene da je ne iritiraju
andrea2405
 • 27.2.2009 23:49:42
 • Bodova: 2055
 • Prijavi
mazem ja sa pavlovicevom masli poslije svakoga presvlacenja ali se ne usudim niti jednom kremom za atopiju....
zuzi
 • 28.2.2009 21:36:26
 • Bodova: 5352
 • Prijavi
andrea, sad nakon posjeta toj klinici vidjet ćeš šta će ti reći- ova mast geotropin nije za njegu kože. nama je baš krema od noćurka naočigled pomogla

nadam se da se će tvoja srećica oporaviti brzo uskorosmiley170
andrea2405
 • 5.3.2009 17:03:23
 • Bodova: 2055
 • Prijavi
Drage moje da vam se javim...
danas smo bile u Privatnoj klinici na pregledu za dermatitis i dijagnoza je da je lose i da se ne predajemo...da cemo imati dosta brige oko ishrane,svrbeza,plikica i kako objasniti dijetetu zasto bas ona ima to i nesmije jesti vecinu stvari...jako sam pogođena iako sam ubiti dosta toga saznala unaprijed ali koliko je stvarno lose ne....velika je to briga i odgovornost koje se ja ne bojim i necu odustati ali mi je nje zao i boli me to... tipicna pitanja "zasto ona"?
 
zasad cemo mazati A-dermom a kad ona prestane djelovati onda cemo preci na drugu kremu,i naravno papati samo sto smije....
monyy
 • 5.3.2009 17:10:10
 • Bodova: 2596
 • Prijavi
Ajoj draga moja...zao mi je...pazi ju dobro,sigurna sam da ces ti to moci.Ti si jako brizna i draga majka.
Pusa i cuvaj malenog andjelica,
 
Na stranicu:  
Ok