Zdravom hranom spriječite bolesti srca i krvnih žila

Zdravom hranom spriječite bolesti srca i krvnih žila

Cijeli život potrebno je voditi brigu o prehrani, a ne kada počnu zdravstveni problemi

„Hrvati i dalje najčešće umiru od srčanoga ili moždanog udara, odnosno od neke kardiovaskularne bolesti. Točnije, to je uzrok svake druge smrti u Hrvatskoj…“, prva je rečenica članka s naslovom OVO SU BOLESTI KOJE UBIJAJU NAJVIŠE HRVATA. „Sve češće od njih obolijevamo, a otkrivamo ih prekasno da bi se spasili...“ koji je izašao na mrežnom portalu Jutarnjeg lista. Članak je bio vezan za statističke podatke Zavoda za javno zdrastvo i nije se bavio uzrocima pojave bolesti srca i krvožilnog sustava.

Kako bi se utvrdili stvarni uzorci, bilo bi potrebno provesti znanstveno istraživanje, no sigurno bi se u vrhu, ako ne i kao prvi uzrok pojavila nepravilna prehrana (masna hrana, hrana s puno šećera i soli te procesuirana hrana koja je većinom vrlo loše kvalitete i tako dalje).

Važno je istaknuti da je cijeli život potrebno voditi brigu o prehrani, a ne kada počnu zdravstveni problemi. Već je poznato da određena hrana zbog svojih nutritivnih vrijednosti može pridonijeti smanjenju mogućnosti pojave bolesti srca i krvnih žila. Ako želite smanjiti mogućnost da postanete dio statistike oboljelih, više konzumirajte ove namirnice.

Svježi začini - Umjesto soli i drugih kupovnih začina, začinite jelo svježim ili sušenim timijanom, ružmarinom, origanom i kaduljom. Jelo će imati odličan okus i sadržavati će mnogo manje ili ništa soli.

Crni grah – Ova nešto rjeđa vrsta graha u našim krajevima bogata je folatima, antioksindansima i magnezijem što smanjuje rizik od suženja i začepljenja krvnih žila.

Crno vino – Malo crnog vina (do dva decilitra) na dnevnoj bazi dobro će doći u sprečavanju bolesti krvožilnog sustava zbog antioksidativnih svojstva.

Losos – O njegovim omega-3 masnim kiselinama već pjevaju ptice na grani. Ribu je općenito preporučljivo jesti što češće, barem jednom do dva puta na tjedan, upravo zbog smanjenja mogućnosti kolesterola u krvi.

Maslinovo ulje – Bogato je nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju kolesterola u krvi, pa prema tome njihovo sužavanje i začepljenje, a s time i visoki krvni tlak. Konzumirajte ga što je češće moguće.

Orasi i bademi – količina manje šake oraha ili badema dnevno dovoljna je za sniženje kolesterola. Bogati su monozasićenim mastima (isto kao i maslinovo ulje), te vitaminima, mineralima i vlaknima.

Edamame ili mahune soje – Sadrže proteine koji mogu pomoći u smanjenju kolesterola, a bogate su i vlaknima. Mogu se kupiti najčešće smrznuti. Mogu se jesti kao prilog ili kao zdravi međuobrok. Još jedna zdrava opcija od soje je tofu.
Naranče – Bogate su pektinom, polisaharidom, koji odličan za održavanje zdravlja krvožilnog sustava, a i pomaže u sprečavanju pojave tumorskih bolesti.

Ječmena kaša – Skuhajte ječmenu kašu i jedite je kao zdravi doručak ili kao prilog. Vlakna u ječmu također pomažu u snižavanju kolesterola i šećera. Važno je da ga konzumirate u obliku cjelovite žitarice.

Zobena kaša – Isto kao i ječmena kaša, stabilizira šećer u krvi, te djeluje na smanjenje kolesterola u krvi.

Lanene sjemenke – Bogate su vlaknima, koje pomažu u sniženju kolesterola, i omega-3 masnim kiselinama. Jedite ih s kruhom, pecivom, salatama, prilozima.

Jogurt – Bogati su kalcijem i kalijem koji su odlični za zdravlje srca.

Trešnje – Bilo koja vrsta trešanja, uključujući i prirodni sok od trešnji, imaju odlična antioksidativna svojstva. Sadrže antioksidans s nazivom antocijanin koji pomaže u očuvanju zdravlja krvnih žila.

Borovnice – Poput trešanja sadrže antocijanin, prirodni antioksidans, a bogate su vlaknima i mnogim drugim zdravim nutrijentima. Najbolje ih je jesti svježe ili u obliku svježe iscijeđenog soka.
 
Foto: © Stuart Monk - fotolia
 
Komentari
+2
 
tina14
 • 2.10.2015 13:14:00
 • Bodova: 15103
 • Prijavi
Sve osim jogurta idealan obrok
laticia
 • 15.9.2015 16:16:07
 • Bodova: 1431
 • Prijavi
Meni je odlicna zdrava prehrana ...
didona
 • 12.8.2015 12:27:44
 • Bodova: 19170
 • Prijavi
Nastojim se zdravo hraniti, volim gotovo sve od navedenog.
anjtea
 • 12.8.2015 9:14:23
 • Bodova: 4190
 • Prijavi
obožavam i trešnje i naranče.ali i borvnice tako da ću njih i danje nastavljati konzumirati u svojoj prehrani,a što se tiče ostalih sastojka i nje ću malo više ubaciti primjerice crni grah jer grah jako volim i bijelo vino na zabavama mogu zamijeniti kojom čašom crnog vina. :)
kuota
 • 11.8.2015 16:37:57
 • Bodova: 21110
 • Prijavi
Zdrava prehrana čini čuda po pitanju svega u prevenciji ili smanjenju zdravstvenih tegoba.
anna-herman
 • 11.8.2015 14:44:23
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
Tresnje su mi otkrice u ovom kontekstu. Odlican clanak.