Zdravlje iz voća

Zdravlje iz voća

Kako nam određeno voće može pomoći u liječenju bolesti

Sve je voće zdravo za ljudsko tijela na određeni način. Kombinacija voća u vašoj prehrani može vas držati zdravima i izlječiti određene bolesti. Razne vrste voća mogu pomoći vašem zdravlju poput jabuka, banana, breskvi, marelica, borovnica, dinja, smokvi, grejpa, brusnica, grožđa, kivija, limuna, naranči. Među ostalo voće sa ljekovitim svojstvima ubrajamo i papaju, kruške, ananas, šljive, maline, jagode i lubenice. Ovdje ćemo vam ukratko opisati ljekovita svojstva određenog voća.

Marelice
Marelice su izvrsni antioksidanti. Pune su vitamina C i beta karotena. Uz to su prirodan izvor vitamina A, B kompleksa i kalija. Istraživanja su pokazala da je beta karoten bitan kod zaštite od raka pluća. Marelice su također izvrstan izvor vlakana, koja povoljno utječu na probavni trakt pa su marelice dobra prevencija protiv konstipacije. One pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid. Puno su hranjivije ako ih kupite svježe, a ne u limenci.

Banane

Banane su pune kalija i zbog toga izvrsne za snižavanje krvnog tlaka. Uz to sadrže mnogo vitamina B6, koji potiče jačanje imunološkog sustava. Banana daje trenutne, podržavajuće, krepke i hranjive količine energije.  Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banana dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad. One su izvrstan obrok za početak dana. Pojedite bananu sa čašom malomasnog mlijeka i šnitom integralnog kruha za doručak i dat će vam dovoljno energije za novi dan. Također možete pripremiti milk shake od banana. No, energija nije jedino što nam banane daju. One nam pomaže da ostanemo u dobroj  formi. Može nam pomoći u prevladavanju ili spriječavanju znatnog broja bolesti i stanja postajući tako sastavni dio naše dnevne prehrane. Banane pomažu kod liječenja depresije, anemije, zatvora, žgaravice, ublažavaju simptome PMS-a, poboljšavaju rad mozga i pomažu u smirivanju živčanog sustava

Dinje

Dinja sadrži mnogo vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalij, folnu kiselinu i vlakna te jako puno karotena. Prema istraživanjima beta karoten pomaže u borbi protiv raka koji se pojavljuje na plućima, a prema novijim istraživanjima koristi i kod liječenja drugih vrsta raka poput raka cerviksa, raka na maternici, raka želuca i oralnih oblika raka. Vitamin C smanjuje pojavu raka usta, grla, raka gušterače i raka želuca. U narodnoj medicini koristi se za osvježenje i psihičko smirenje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva, probavnih smetnji te kod uboda i opekotina. Dobra je i za pripremu obloga - na bolno mjesto stavi se oblog od iscijeđenog soka dinje ili od izribane dinje.

Smokve

Smokve su zdrave bez obzira odlučite li ih jesti svježe ili sušene. Sadrže mnogo vitamina C, vlakana, magnezija, kalcija, željeza, vitamina B6, kalija. U smokvama se nalazi i posebna vrsta voćnih vlakana pektina, koja smanjuju krvni tlak, osobito sistolički tlak. One imaju više vlakana nego bilo koje drugo voće ili povrće. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa.

 
Komentari
+2
 
eta
  • 17.1.2009 23:53:44
  • Bodova: 438
  • Prijavi
Obozavam voce i mogu rjeci da ga ima previse u mojoj ishrani. Zato ovaj predivan clanak stavljam u svoje favorite.