Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Začini koji pomažu u borbi protiv raka

Začini koji pomažu u borbi protiv raka

Svakako ih uvrstite u svoju prehranu

Još od davnina mnogobrojni su se začini i ljekovito bilje koristili za liječenje raznih bolesti. Iako je medicina napredovala, alternativni načini liječenja i dalje su vrlo popularni i učinkoviti.

Iako nije znanstveno dokazano da začini mogu spriječiti rak, postoje oni kojima se mogu postići sjajni učinci.

Đumbir

Đumbir se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lijek za mnoge bolesti, a osobito je učinkovit kod prehlade i problema s probavom. Može se konzumirati svjež ili pak kao začin – u prahu. Svježi je đumbir mnogo intenzivniji te samim time i učinkovitiji, međutim đumbir u prahu može se dodati u mnoga jela. Pomaže kod mučnine te pozitivno utječe na osjetljiv želudac ljudi koji boluju od raka.

Ružmarin

Ružmarin je svima dobro poznata mediteranska biljka koja je odličan izvor antioksidanasa. Često se koristi u mediteranskoj prehrani, a može se dodati u mnoga jela kao što su razne juhe, meso, umaci, itd. Potiče detoksikaciju, pomaže kod probave i smanjuje nadutost. Također, potiče i apetit. Od ružmarina se može napraviti i čaj koji je također vrlo učinkovit. 

Kurkuma 

Jedan od najljekovitijih začina na svijetu definitivno je kurkuma koja potječe iz porodice đumbira te je intenzivne žute boje. Aktivan sastojak kurkume je kurkumin, a antioksidansi koje sadrži te njegova protuupalna svojstva mogu zaštiti od nastanka raka. 

Čili papričice

Ljute čili papričice sadrže tvar kapsaicin koja može olakšati bol. Osim toga, čili papričice imaju antiupalna svojstva te potpomažu probavu. Znanstvenici su otkrili kako kapsaicin može uništiti stanice raka. Čili papričice ne smiju se direktno stavljati na kožu jer mogu izazvati opekline, već ih je potrebno pažljivo obraditi. Postoje i kreme s kapsaicinom, a prije korištenja svakako se posavjetujte s liječnikom. 

Češnjak

Češnjak ima visok udio sumpora i dobar je izvor arginina, oligosaharida, flavonoida i selena, a riječ je o tvarima koje su korisne za ljudsko zdravlje. Glavna aktivna tvar češnjaka zove se allicin i upravo zbog toga češnjak ima vrlo karakterističan miris. Neke su studije pokazale kako povećani unos češnjaka može zaštititi od raka želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i dojke. Djeluje antibakterijski te potiče detoksikaciju i jača imunitet.

Menta

Menta je narodni lijek za liječenje probavnih tegoba, za ublažavanje nadutosti i ostalih probavnih smetnji. Također, može pomoći kod simptoma sindroma iritabilnog crijeva i trovanja hranom. Naime, menta djeluje tako da opušta želučane mišiće te potiče izlučivanje žuči pa hrana brže prolazi kroz želudac. Osobama koje boluju od raka želuca preporuča se svakodnevno piti čaj od mente. Osim toga, čaj od mente pomaže i kod upale grla. 

Kamilica

Smatra se kako kamilica ima mnoga ljekovita svojstva te se kroz povijest koristila za liječenje različitih stanja. Osobito je djelotvorna kod problema sa spavanjem jer opušta, a pomaže i kod liječenja rana u ustima koje nastaju kao posljedice zračenja i kemoterapije. Isto kao i menta, pomaže kod probavnih tegoba i smanjuje grčeve. 
 
Komentari
+2
 
irija
  • 22.10.2017 15:27:57
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Koristim sve osim chili jer je preljut.
tkolac26
  • 22.10.2017 9:44:16
  • Bodova: 6616
  • Prijavi
Đumbir,mentu i chili obožavam,ružmarin i kamilica su tako divni,chia,ceylon cimet i lan su obavezan dio svakodnevnice. Jedino češnjak nikako ne volim..
zeljkica67
  • 21.10.2017 10:18:03
  • Bodova: 6519
  • Prijavi
Kurkumu koristim, cak i caj kuham od nje. Chia sjemenke su mi ok.
xerinija
  • 20.10.2017 18:25:48
  • Bodova: 64376
  • Prijavi
Od kad je kamilica i menta začin?Inače čajeve od mente i kamilice pijem svakodnevno, već nekoliko godina, mora da sam zaštićena turbo...(osobno ne vjerujem da prehrana može imati veliki utjecaj na zaštitu od raka)
natko1
  • 20.10.2017 15:04:38
  • Bodova: 12668
  • Prijavi
Većinu koritstim, a neke svakodnevno (đumbir kuham kao čaj, češnjak stavljam u gotov svako jelo, a često i kurkumu). Volim i čili jer volim ljutu hranu
malikekoserk1
  • 20.10.2017 14:51:58
  • Bodova: 14817
  • Prijavi
Od svega najviše volim češnjak , i stvarno ga puno jedem pa čak i u zelenoj salati. Znam da je miris strašan ali ne mogu mu odoljeti, i znam da je jako zdrav dosta sam čitala o tome. A i druge začine dosta koristim, volim začinjeno.
apeter
  • 20.10.2017 13:35:09
  • Bodova: 1437
  • Prijavi
Svakodnevno koristim većinu navedenih namirnica, jedino mi čili papričice baš ne odgovaraju..
Moderator
-nany-
  • 20.10.2017 11:26:25
  • Bodova: 133069
  • Prijavi
Sve mogu i sve koristim (nešto više, nešto manje), ali ružmarin ne. Jednostavno mi taj okus ne odgovara. Đumbir mi je izvrstan nariban u medu.
Moderator
spirit
  • 20.10.2017 11:24:58
  • Bodova: 37579
  • Prijavi
Kurkumu i češnjak koristim redovito, a čajeve od kamilice i mente popijem povremeno.
-itka-
  • 20.10.2017 11:03:12
  • Bodova: 44875
  • Prijavi
Sve koristim, no po malo, trebala bih puno više.