Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Zaboravite na brojanje proteina i vitamina - ovo su najvažnije hranjive tvari za vaše zdravlje

Zaboravite na brojanje proteina i vitamina - ovo su najvažnije hranjive tvari za vaše zdravlje© Depositphotos

Sada nam za optimalnu prehranu treba nova vrsta nutrijenata - evo koji

Prvo, rečeno nam je da, ako doista želimo promijeniti svoje tijelo i poraditi na zdravlju, trebamo brojati makronutrijente (proteini, masti i ugljikohidrati), a ne kalorije. Zatim, to su bili mikronutrijenti (vitamini i minerali) koje smo trebali pratiti u namirnicama kako bismo osigurali optimalnu prehranu. I sada, kada mislite da već sve znate – evo još jedne nove vrste nutrijenata za koje se tvrdi kako su odgovor za najbolje moguće zdravlje. Sada pak na popularnosti sve više dobivaju mezonutrijenti.

U grčkom, "makro" znači veliko, "mikro" znači malo, a "mezo" doslovno znači iznutra. Dakle, ono o čemu sada želimo više znati nije samo hranjiva hrana koju jedemo, nego i kako odabrati namirnice sa što više veoma korisnih aktivnih spojeva unutar pojedinih super-namirnica.

Zbog vrijednosti mezonutrijenata razne kompanije sve više na tržište plasiraju suplemente u kojima se nalaze koncentrirane količine vrijednih mezonutrijenata.

Koji su neki od najvažnijih mezonutrijenti u fokusu znanstvenika i javnosti zbog svojih značajnih koristi za ljudsko tijelo?

 
Kurkumin


Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, a kada pogledate sva istraživanja, onda se vidi da je već mnogo puta potvrđena vrijednost kurkumina koji ima protuupalne i anti-age prednosti po kojima je ovaj super začin poznat.
1/6
 
Komentari
+2
 
irija
  • 12.1.2019 11:47:41
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Uvijek nešto novo i zanimljivo.Kurkumu još nisam probala,a več sam toliko puta čitala o njoj i njenim koristima pa več sutra krečem u kupovini,a tamno bobičasto voće jedem i pijem sok od kupine,crnog ribiza i borovice.Zeleni čaj povremeno pijem jer mi okus baš ne odgovara.Šafran mi je isto poznat,ali ga još nisam koristila u prehrani.