Usporite starenje antioksidansima

Usporite starenje antioksidansima

Čvrsto ste odlučili promijeniti svoj život i započeti s uvođenjem zdravih namirnica koje će vam pružiti antioksidativnu zaštitu – zavirite u hladnjak i provjerite imate li sve potrebno da svoju odluku sprovedete u djelo

Prije no što krenete u ljekarnu po svoju dozu antioksidansa u bočici – zavirite u hladnjak i provjerite imate li u njemu organski uzgojenu brokulu, batat, rajčice i borovnice. Ove namirnice bi se začas mogle pretvoriti u slastan obrok koji ćemo završiti čašom crnog vina za dodatnu antioksidativnu zaštitu
 
Što su antioksidansi?

 
Kako bi objasnio što su antioksidansi, dr. Oz, omiljeni liječnik Oprah Winfrey u jednoj je emisiji showa demonstrirao moć antioksidansa na dvije razrezane polovice jabuke - jedne poprskane limunovim sokom, a druge ne. I dok je polovica jabuke natopljena limunovim sokom održala svoju boju i svježinu, druga je polovica zbog utjecaja kisika iz zraka ubrzano posmeđila i naočigled se mijenjala.
- Isto se događa vašoj koži, očima i srcu kada u tijelu nema dovoljno antioksidansa – tvrdi dr. Oz jer upravo antioksidansi djeluju na vaše tijelo onako kako je limunov sok zaštitio jabuku od starenja.
 
Dr. Oz kaže da su borovnice njegova omiljena hrana za usporavanje starenja te da se i na prvi pogled može vidjeti da su prepune antioksidansa upravo zbog svoje tamne boje. Sva hrana tamne boje, prvenstveno bobičasto voće, ima u sebi veće količine antioksidansa, ali borovnice predvode taj niz svojim korisnim svojstvima.

Na policama svojih hladnjaka trebali biste imati i slatki krumpir (batat), brokule i rajčice. Kako biste iz rajčica «izvukli» najviše likopena, potentnog antioksidansa– kapnite na njih malko maslinovog ulja i lagano ih zagrijte jer se na taj način likopen najlakše apsorbira u organizmu.
 
Uz borovnicu, rajčice, brokulu i batat, antioksidanse možete pronaći i u dva napitka – zelenom ili bijelom čaju i crnom vinu. Kako biste iz zelenog ili bijelog čaja "izvukli" najviše antioksidansa – pripremite ih na slijedeći način: filtriranu vodu zagrijte do vrenja i prelijte je u čajnik od porculana ili terakote. Kada se voda malo ohladi ( na nekih 80°C) dodajte na jednu šalicu vruće vode u čajniku 1 čajnu žličicu zelenog ili bijelog čaja u listićima i ostavite da se čaj ekstrahira nekih 3-5 minuta, ne dulje. Nakon toga procijedite i pijete u malim gutljajima, nezaslađeno. Preporučuje se jedna do dvije šalice zelenog ili bijelog čaja dnevno.
 
Rezervatrol, antioksidans porijeklom iz crnog vina, također ima snažna antioksidativna svojstva te dr. Oz preporučuje mušarcima do dvije čaše crnog vina dnevno, a ženama, zbog razlike u metabolizmu alkohola između muškog i ženskog organizma, samo jednu čašu crnog vina dnevno.

Autor: Josipa Kovač
Naturala.hr
 
Komentari
+2
 
Moderator
desert_rose
  • 31.7.2011 9:39:38
  • Bodova: 54840
  • Prijavi
Uvijek je dobro ponoviti davno naučeno gradivo.