Svečani božićni ručak je zdrav!

Svečani božićni ručak je zdrav!

Božićni ručak prepun je namirnica koje pogoduju vašem zdravlju

Svečani božićni ručak nije samo lijepa tradicija, već je i prepun hranjivih namirnica koje pogoduju vašem zdravlju. Zato neka vas ne grize savjest zbog unesenih kalorija, već uživajte!

Božićna purica

Puretina nema mnogo masti, pa ako vam je na jelovniku (a s obzirom da je ovo tradicionalno božićno jelo, velike su šanse da jest) na dobrom ste putu. Ako želite još zdraviji i dijetniji obrok, odstranite kožu i uštedjet ćete 40 kalorija po porciji. Puretina je odličan izvor lizina, a sadrži i vitamin B, cink i kalij koji pomaže sniziti kolesterol, regulirati krvni tlak i jačati imunitet organizma. Najbolja vijest je da sadrži i selen, koji pomaže štititi od raka.

Povrće

Tradicionalna božićna purica obično je okružena gomilom raznovrsnog povrća. Posebno su zdravi:

Kelj pupčar - bogat je vitaminom C koji jača imunitet, pomaže održati dobar vid i čuva zdravlje kože. Kelj pupčar obiluje vlaknima, što vam regulira probavu. Ako pojedete samo devet malenih pupoljaka imat ćete polovicu preporučene doze folne kiseline koju organizam treba kako bi stvaralo crvena krvna zrnca. Kelj pupčar odličan je za detoksikaciju tijela (ako ste za Badnjak pretjerali s alkoholom) te također štite tijelo od raka.

Mrkva - je bogata beta-karotenom koji se pretvara u vitamin A u tijelu. Vitamin A je neophodan za zdravu kožu, borbu protiv bolesti jačajući imunitet, a važan je i za zdravlje očiju. Mrkve sadrže antioksidanse koji štite tijelo od kardiovaskularnih oboljenja.

Grašak - Jeste li znali da je grašak važan za očuvanje kostiju? On sadrži vitamin K1 koji je esencijalan za zdravlje kostiju. Također je izvrstan izvor folne kiseline, vitamina E koji pomaže štititi stanice od raspadanja, željezo i cink koji pomaže cijeljenju rana.

Krumpir - Možda nećete vjerovati, ali krumpir ima više C vitamina od čaše soka od naranče. Tijelo treba C vitamin kako bi štitio stanice, snižavao kolesterol i pomogao tijelu u borbi protiv alergija i astme. Znanstvenici su otkrili i da krumpir sadrži određene tvari koje snižuju krvni tlak.

Umak od brusnica

Umak od brusnica veoma je popularan u zapadnim zemljama i ondje je nezaobilazan dio božićne trpeze. I kod nas su brusnice sve više prisutne, pa tako i umak od brusnica, što je odlično jer su one prepune antioksidantima koji liječe mokraćne puteve. Isto su bogate C vitaminom koji štiti stanice i pomaže tijelu apsorpciju željeza i vitamina D koji regulira količinu kalcija i fosfata u tijelu, te čuva zdravlje zubi i kostiju. Ako patite od visokog krvnog tlaka, brusnice su korisne jer sadrže kalij koji pomaže sniziti tlak. Ostale dobrobiti su - da pomažu spriječiti razvoj čira na želucu, pomažu spriječiti nastanak plaka na zubima, spriječiti bolesti srca i neke vrste raka. Zato nema razloga da ovo ukusno voće ne nađe svoje mjesto na stolu.
 
Komentari
+2
 
rosita
 • 25.12.2009 19:28:08
 • Bodova: 2051
 • Prijavi
nit jedemo puricu niti umak od brusnica... više sarme i pečenje... i vino i kolači... da jedemo tako svaki dan, brzo bi došli do infarkta!
nikanika
 • 25.12.2009 13:17:20
 • Bodova: 2084
 • Prijavi
 sve što je pretjerano nije zdravo, pa makar to bile zdrave namirnice koje ne sadrže masnoću, i slične "otrove" za naš organizam. 
magnolija
 • 25.12.2009 11:10:57
 • Bodova: 32350
 • Prijavi
kao i svaki ručak kad sam doma , nije zdrav, jer nakuhavam upravo radim neku pitu s porilukom i sirom i špekom moš misliti zdravo kuhanje
-mallena-
 • 25.12.2009 11:04:34
 • Bodova: 3142
 • Prijavi
da, da, zdrav je u normalnim količinama...ali ne kad ga se prejedeš pa ti je na kraju dana od svega toga što si pojeo slabo...