Što trebate znati o organskoj hrani

Što trebate znati o organskoj hrani

Organski uzgoj, za razliku od konvencionalnog, prihvatljiv je kako za okoliš, tako i za ljudsko zdravlje

Za neke su to zdravstveni problemi, za druge pak etička odluka, brojni su razlozi za odabir organski (ekološki) uzgojenih namirnica. Organska hrana uzgojena je pod strogo kontroliranim uvjetima, bez sintetičkih pesticida i kemijskih gnojiva te genetskog modificiranja. Ovakve namirnice minimalno su obrađene, bez dodavanja umjetnih sastojaka ili ozračivanja.

Organska nasuprot konvencionalnoj proizvodnji

Organski uzgoj, za razliku od konvencionalnog, prihvatljiv je kako za okoliš, tako i za ljudsko zdravlje. Mnogi od danas korištenih pesticida mogu uzrokovati brojne poremećaje, od oslabljenog imuniteta, astme, hormonalnih poremećaja, neplodnosti, pa sve do raka. Osobit oprez potreban je kod trudnica (moguće djelovanje na deformaciju ploda) i dojilja te kod prehrane male djece. Istraživanja pokazuju kako pesticidi naročito negativno mogu utjecati na mentalni razvoj dojenčadi i djece.

Današnje namirnice iz konvencionalnog uzgoja sadrže znatno manje hranjivih tvari, poput vitamina, nego što su sadržavale namirnice naših baka i djedova. Stoga je, kako bismo u organizam unijeli dostatne količine nutrijenata, potrebno konzumirati velike količine voća i povrća. No problem je u tome što povećanom konzumacijom ovih namirnica povećavamo i unos pesticida i ostalih štetnih tvari.

Zagovornici organske hrane tvrde kako ona, osim što ne sadrži štetne tvari, sadrži i znatno više hranjivih sastojaka, kao npr. 28% više vitamina C, 29 % više magnezija, 10 % više kalcija, 13 % više fosfora, više bjelančevina, antioksidanasa itd. Stoga je odabirom ovakvih namirnica lakše zadovoljiti dnevne potrebe za nutrijentima, što je jedan od razloga za ekonomskom opravdanošću odabira ove vrste hrane, unatoč njenoj još uvijek vrlo visokoj cijeni.

Potencijalno najrizičnije namirnice

Gotovo u svakom konvencionalno uzgojenom voću i povrću mogu se pronaći određene količine pesticida. Njihov unos u organizam moguće je znatno smanjiti konzumiranjem onih vrsta koje ih sadrže u manjoj količini.

U najzagađenije vrste, između ostalih, spadaju breskve, jabuke, jagode, celer, špinat i paprike. Među najsigurnijim namirnicama nalaze se luk, kupus, patlidžan, avokado, ananas i mango. Također, kora citrusnog voća redovito je tretirana većim količinama pesticida te je stoga ne treba koristiti za pripremu kolača i slastica.

Kao generalno pravilo, koje vrijedi za većinu voća i povrća, ukoliko namirnica nema deblju koru koju možete oljuštiti te je nećete termički obraditi prije konzumiranja, radije kupite ekološki uzgojeni proizvod. Ljuštenjem, a posebice intenzivnijom termičkom obradom, kao što je kuhanje u trajanju 2-3 sata, uklanja se velik dio pesticida, no s obzirom na njihovu iznimnu štetnost te tešku razgradivost i akumulaciju u organizmu, nedvojbeno je sigurnija opcija izbjegavanje ovakvih namirnica.

Ukoliko niste sigurni je li neki plod tretiran pesticidima, možete za svaki slučaj koristiti i ovu jednostavnu metodu koja može u određenoj mjeri umanjiti štetnost pesticida sa površine (kore) namirnice. Sve što vam treba su mlaka voda i morska sol. Plod je potrebno prvo oprati čistom vodom, a potom ga namakati do 30 minuta u slanoj vodi (otopiti otprilike 1 čajnu žličicu soli na dvije šalice vode). Dobro isprati čistom vodom.

Do nedavno, ograničen tek na specijalizirane dućane, danas se bogat izbor organske hrane može pronaći i u većini supermarketa, a također je sve prisutnija i na tržnicama te u restoranima. Odabirom ovih namirnica, napravite i vi značajan korak prema vašem zdravlju i vitalnosti.
Autor članka: Renata Kos

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb
01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)
e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook stranica: Divine Energy Park
 
Prezentacija Programa Božanskog Zdravlja
Disanje, Meditacija i Kozmičko punjenje

 
Besplatna prezentacija tečaja „Program Božanskog zdravlja“, na kojoj će Swami Urgaya predstaviti važne aspekte disanja, punjenja energijom, te fizičkih vježbi, održat će se u petak 18.11. u Wellness centru Essentia Vitae u Zagrebu.

Na predavanju ćete saznati više o starim drevnim tehnikama Siddhasa, o njihovim praksama i praktičnosti za svakog čovjeka. Demonstrirat će se i neke jednostavne tehnike disanja koje ćete moći prakticirati kod kuće te ćete naučiti puno korisnih savjeta za održavanje zdravlja.

Zašto je disanje bitno:
-    disanjem tijelo i organe snabdijevamo kisikom i eliminiramo otpadne tvari i toksine iz tijela
-    disanjem se eliminira preko 70% otpadnih tvari iz tijela, dok se ostalih 30% izbacuje stolicom, znojenjem i mokrenjem
-    svi vitalni organi posredno ili neposredno ovise o kvaliteti zraka koji unosimo u organizam
-    nedostatak kisika izaziva umor, napetost i slab imunološki sustav te razne bolesti tijela i duha
-    kisik je od ključne važnosti za vitalnost i mladolikost, zato što pomoću njega najbrže i najdjelotvornije čistimo krvotok i punimo tijelo energijom
-    disanje je važan most između uma i tijela, te se pomoću daha može utjecati na oboje


Program Božanskog Zdravlja može pomoći svakom pojedincu da postane mirniji, zdraviji, sretniji, bez depresija i strahova, ima veću koncentraciju i veći mentalni potencijal. Program je jednostavan i praktičan, brzo se i lako nauči, a dobrobiti su vidljive već nakon prve prakse.

Sam program tečaja uključuje:
- Meditaciju na zvuk- meditacija na mantru oslobađa naše duboko ukorijenjene stresove i napetosti i razvija naš mentalni potencijal  
- Kozmičko punjenje i omkara- punjenje kozmičkom energijom je najbitniji dio tog drevnog sustava koji će omogućiti pojedincu da se napuni tom moćnom energijom i da postigne bolju kvalitetu života.
- Božanske tehnike disanja- vježbajući tehnike disanja povećavamo energiju i čistimo tijelo i svijest.
- Fizičke vježbe (koherencija tijela i duha), sukšma asane i vježbe za pomlađivanje tijela –niz fizičkih i duhovnih vježbi su sastavni dio drevnog sustava Siddhasa i imaju zadatak da pročiste tijelo i smire um.
- Na Programu Božanskog Zdravlja slušat ćete predavanja o Božanskim tehnikama razvoja svijesti, kako steći zdravlje, drevnoj medicini (praktična upotreba), prehrani...
Tečajevi Programa Božanskog Zdravlja održavaju se u Parku Božanske Energije u razdoblju od 14.11 do 20.11. (po dogovoru). Molimo najaviti se prije dolaska na tečaj na naše kontakte navedene u nastavku.
 
PREZENTACIJA SE ODRŽAVA:

18.11. petak u 18h
Wellness centar Essentia Vitae

Kneza Mislava 9/1 (preko puta Sheratona)
Ulaz je besplatan!

Više informacija možete saznati u Parku Božanske Energije
 tel: 01 2981 421 (zvati od 11 do 14h), mob: 091 161 7540, 091 2545 339
 e-mail: info@divineenergypark.org
www.divineenergypark.org
 
 
Komentari
+2
 
suncica-negra
  • 1.1.2013 19:59:44
  • Bodova: 19246
  • Prijavi
Koristan članak, ali povrće za koje sa sigurnošću mogu reći da je organsko je ono koje sama uzgojim, ostalom ne vjerujem jer papir (deklaracija) trpi svašta :-|
tina2010
  • 18.11.2011 10:31:02
  • Bodova: 590
  • Prijavi
 možaš si mislit kak je organsko...jedino kaj vjerujem da je organsko ono kaj sama proizvedem u svom vrtu!!!!!
lilica4921
  • 18.11.2011 8:33:53
  • Bodova: 443
  • Prijavi
Kakve veze ima ovaj prvi dio članka s drugim ? Jeli to reklama ili što ? Gade mi se ovakvi članci ....Kako običan čovjek koji živi u gradu može znati kako je trtirana ona namirnica do koje dođe? A ono "organsko " po dućanima, kad dođe tko zna odakle i poteže se po skladištima i kamionima danima - koliko postotaka vitamina izgubi ! Ma daj 29 %, 28% - tko je to mjerio ? i tko stoji iza toga. Skupo ko sam vrag . A jadno.