Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Što je uopće ghee (i zašto je bolji od maslaca)?

Što je uopće ghee (i zašto je bolji od maslaca)?© Depositphotos

Radi se prilično jednostavno od neslanog maslaca - ali je puno zdraviji

Ako imalo pratiš trendove sa zdravom prehranom pa si naletjela ne keto ili Paleo prehranu ili pak si se iskušala u pripremi indijskih recepata - onda si vjerojatno ghee već vidjela na popisu namirnica. I, pitaš se što je uopće ghee? Donosimo ti ukratko sve što moraš znati o ovoj masnoći za kuhanje (i zašto je bolja od maslaca).

Od čega i kako se radi ghee?

Ghee je nusprodukt običnog, nesoljenog maslaca. Priprema se tako da se maslac stavu u posudu lagano kuhati (oko 45 minuta, nije potrebno miješati) sve dok se ne odvoje mliječni proteini (pjena koja se prvo diže na površinu, a zatim se slegne na dno). Kada se pjena slegne na dno i čuje se pucketanje - to je znak da isparava ostatak vode iz maslaca. Kada se počne stvarati zlatno-smeđi talog na dnu, ghee je gotov. Nakon što se malo ohladi i cijedimo ga kroz gazu u staklenke i spremamo u hladnjak ili na hladnije mjesto (smočnicu).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenna Van Harpen (@jennavanharpen) on



Nije li to isto što i pročišćeni maslac?

Ne baš. Napravljeni su na isti način, ali ghee se zapravo kuha duže, sve dok proteini mlijeka ne počnu tamniti i sva vlaga ispari. Dobiveni okus ima više orašast i "preprženiji" okus od pročišćenog maslaca. To također znači da ghee ne sadrži vodu, tako da može i dugo trajati - oko godinu dana u hladnjaku i tri mjeseca van njega.

U redu... pa zašto bih kuhala baš s njim?

Osim što ima zbilja posebno fin ukus i dugo traje na polici, ghee ima veoma visoku temperaturnu točku dimljenja, pa je odličan za prženje. Kako u sebi više nema proteine mlijeka ili laktoze (jer ih se procijedi) veoma je lako probavljiv. A kada je napravljen od maslaca koji pak je dobiven od domaćeg kravljeg mlijeka - on zadržava sve dobre vitamine i minerale. To je čista mliječna masnoća, bogata zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti.

Uz to, ghee poboljšava rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava, inteligenciju, memoriju, dugovječnost; daje sjaj licu i očima, tijelu gipkost; uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Uravnotežuje cijeli organizam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Two Sleevers (@two_sleevers) on

 
Komentari
+2
 
rozanna
  • 5.4.2019 12:08:01
  • Bodova: 34066
  • Prijavi
Već ga dugo radim i koristim. Sad da utječe na tolike oblike zdravstvenih benefita, nisam sigurna, no laganiji je i može se koristiti u pripremi sve hrane i kolača. Jedino tko nije navikao na miris, zna biti intenzivan jer je ipak maslac napravljen od kravljeg mlijeka.
sneki2
  • 19.3.2019 8:12:39
  • Bodova: 47281
  • Prijavi
Čula sam i prije za njega, ali mi je malo to komplicirano za raditi..
mikica61
  • 18.3.2019 15:25:54
  • Bodova: 119075
  • Prijavi
prvi puta čujem za to
dodaa
  • 18.3.2019 14:56:56
  • Bodova: 30471
  • Prijavi
Nisam čula za ghee, prvi put sam sad saznala za to.