Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Šest moćnih namirnica koje štite od karcinoma

Šest moćnih namirnica koje štite od karcinoma

Obavezno ih uključite u svoju prehranu

Industrijske kemikalije, sintetički dodaci hrani i ionizirajuće zračenje samo su neki od opasnih i štetnih tvari današnjeg vremena koji su poznati kao potencijalni uzročnici nastanka karcinoma. No jeste li znali kako se od ove smrtonosne bolesti ipak možete zaštiti redovitim uzimanjem antikancerogene hrane i dodataka prehrani za koje je znanstveno dokazano da ometaju rast i širenje stanica raka?
 
Donosimo listu šest moćnih antikancerogena koje možete odmah uključiti u svoju svakodnevnu prehranu kako biste spriječili nastanak zloćudnih bolesti.
 
Kurkuma – žuti začin štiti od zloćudnih bolesti
 
Kurkuma je jedan od najmoćnijih, nama dostupnih, začina koji djeluje antikancerogeno. Među favoritima u azijskoj i indijskoj kuhinji, za aktivni sastojak kurkumin znanstveno je dokazano kako ne samo da štiti tijelo od razvoja karcinoma, već ima i djelovanje na već prisutne stanice karcinoma. Istraživanje provedeno 2008. godine potvrdilo je kako jedna čajna žličica kurkume dnevno može biti korisna kao preventivno sredstvo. Dr. Merina Anthony, s India's University Centre objašnjava kako kurkuma također inhibira imitirajući učinak estrogena kod ostatka pesticida na voću, povrću, u kondenziranom mlijeku, u vodi i ostaloj hrani, a dugotrajnije izlaganje pesticidima je jedan od najpoznatijih uzroka nastanka raka u današnje vrijeme.


I kupusnjače štite
 
Za povrće bogato glukozinolatima koji sadrže sumporne antioksidanse znanstveno je dokazano da djeluje preventivno. Opsežna istraživanja provedena na Linus Pauling Institutu (LPI) u Oregonu, kao i drugdje, pokazuju kako su kupusnjače (kelj, kupus, kelj pupčar, koraba, raštika, cvjetača, brokula, bijela repa, rotkva..) bogate jedinstvenim, biološki aktivnim tvarima koje zajednički djeluju na uklanjanje karcinogena iz tijela prije nego imaju priliku oštetiti DNA. Jedinstveni metabolički procesi koje potiču glukozinolati nakon što postanu hidrolizirani enzimima mirozinaze također sprječavaju razvoj određenih, na hormone osjetljivih, karcinoma. Prema LPI, većina od 87 objavljenih istraživanja provedenih prije 1996. godine potvrdila je kako uzimanje kupusnjača smanjuje rizik od pojave raka, a posebno pozitivno djeluje na karcinome pluća i probavnog trakta.


Zeleni čaj je moćan antioksidans
 
Zeleni čaj, bogat antioksidansima polifenolima je izvrstan antikancerogeni napitak za koji je znanstveno dokazano kako ciljano djeluje na stanice raka, sprečavajući njihov razvoj i širenje. Preciznije, zeleni čaj sadrži EGCG (epigalokatehin galat), snažnu antioksidativnu tvar koja zaustavlja enzim DHFR (dihidrofolat reduktazu) na koji inače djeluju antikancerogeni lijekovi. Kao i kod gljiva, na tržištu postoje različite vrste zelenog čaja uključujući japansku Matchu i Senchu ten eke kineske vrste čajeva.Svaki od njih ima jedinstveni sastav koji posjeduje jedinstvene antikancerogene tvari, a istraživanja su pokazala kako vrsta Chinese LongJing ima najviši sadržaj katehina. Među ostalim vrstama zelenog čaja japanska Matcha i Sencha također imaju vrlo visok udio EGCG-a i drugih katehina.
 
 


Alicin iz češnjaka antikancerogena tvar
 
Češnjak sadrži vrlo jaku antikancerogenu tvar poznatu kao alicin koja ciljano uništava maligne stanice raka dok zdrave stanice ostavlja netaknute. U New Yorku su 2003. godine znanstvenici s Weizmann Institute of Science ustanovili kako unošenje alicina injekcijama u krvotok osoba oboljelih od karcinoma djeluje učinkovito u borbi protiv stanica raka i to bez neželjenih posljedica dok druga istraživanja potvrđuju kako zdravi ljudi koji redovito jedu češnjak imaju puno manji rizik od razvoja karcinoma. Češnjak sadrži i dialil sulfid, još jednu vrlo važnu tvar koja uništava stanice raka.
 
Nakon istraživanja provedenog 1995. godine koje je prvo pokazalo kako dialil sulfid djeluje na usporavanje rasta stanica karcinoma dojke, znanstvenici s Novog Zelanda nekoliko godina kasnije potvrdili su kako ista tvar u crijevima potiče proizvodnju enzima koji sprječava rast i razvoj stanica raka probavnog trakta i crijeva.


Ljekovite gljive već stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini
 
Ljekovite gljive se već stoljećima koriste u drevnoj kineskoj medicini budući da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, protuupalna kao i antikancerogena svojstva. U današnje vrijeme gljive i dalje imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja i borbi protiv bolesti jer mnogobrojna istraživanja potvrđuju da gljive imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, odnosno ubijanja stanica raka. Istraživanje objavljeno 2005. godine u Journal of Alternative and Complementary Medicine objašnjava kako gljive Cordyceps, Maitake i Reishi te neke druge ljekovite gljive sadrže jedinstvena antikancerogena svojstva, kao i druge pozitivne učinke na zdravlje. Podvrste gljiva Shiitake, kao i gljiva Chaga, također su vrlo djelotvorne u borbi protiv raka.
 

Vitamin D ima važnu ulogu u sprječavanju karcinoma
 
Poznato je puno pozitivnih učinaka vitamina D na zdravlje, no ovaj vrlo važan vitamin ima važnu ulogu u liječenju i prevenciji karcinoma. Tijekom godina provedeno je na tisuće istraživanja povezanih s vitaminom D, od kojih je većina proučavala ulogu vitamina D u liječenju raka. Vitamin D council citira brojne studije koje pokazuju kako redovno izlaganje sunčevom svijetlu ili dodaci prehrani vitamina D3 mogu pomoći u sprječavanju karcinoma dojke, debelog crijeva ili rektuma, te drugih oblika raka. Jedno je pokusno istraživanje pokazalo kako nadopunjavanje sa 1,100 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno vitamina D3 zajedno s 1,450 miligrama po danu /mg/dan) kalcija može smanjiti za 77% sve oblike raka.
 

Još neka vrlo učinkovita hrana koja djeluje antikancerogeno je: batat, đumbir, probiotici, luk, ulje origana, kajenski papar, vitamin C, ulje konoplje, sok listova marihuane i kokosovo ulje.
 
Preuzeto s: Naturala.hr
 
Komentari
+2
 
the-peaceful-warrior
  • 30.6.2014 17:54:20
  • Bodova: 13194
  • Prijavi
nažalost, pravi zeleni čaj mi je tlaka kuhat, pa procjeđivat, pa ga moraš popit odma jer je inače gorak ko pelin, pa bi ga trebalo pit nezaslađenog...trudim se piti općenito što više nezaslađenih čajeva, dobar je i koromač i menta, samo da je čisto i bez dodataka
lana010
  • 2.5.2014 10:28:52
  • Bodova: 15705
  • Prijavi
zeleni čaj mi je must have, kupusnjače volim u prehrani.....probiotike uzimam, ulje konoplje još moram uvrstiti...i tak.....
didona
  • 30.4.2014 15:54:43
  • Bodova: 19170
  • Prijavi
Koristim sve što mi je dostupno.
neko-san
  • 30.4.2014 9:49:16
  • Bodova: 21890
  • Prijavi
ivas, genetske predispozicije stoje ali mogu se ublažiti prehranom. Nije istina da ako su svi u obitelji mršavi ili debeli da će se to naslijediti. Neke stvari ipak se mogu mijenjati pa tako i prehranom obogatiti sadržaj i kvalitetu unosa hrane. Organizam sve pamti, a dodatni pregledi su samo kontrola od strane struke. Na čovjeku je da odluči kakav stil života će voditi. Dobro je znati da se prehranom mogu barem polovično riješavati stvari i da nije uvijek leći pod nož jedino riješenje.
ivas
  • 29.4.2014 23:01:52
  • Bodova: 49520
  • Prijavi
pa, meni baš u lokalnoj trgovini i nema Kurkume, kupusnjače uzrokuju nadutost, kvalitetan zeleni čaj isto tako baš i nije nadohvat ruke. a o ljekovitim gljivama da ni ne počinjem. Ipak, vjerujem da kvalitetna prehrana, boravak na zraku i izbjegavanje stresa povoljno djelujuna organizam. Da bi spriječili rak potrebni su redoviti sistematski pregledi, međutim, ljudi nemaju takve navike, a i oni koji imaju obično ne dobiju kvalitetan pregled. A tu su i genetske predispozicije.