Povećajte libido i smanjite tlak – tamnom čokoladom!

Povećajte libido i smanjite tlak – tamnom čokoladom!

Oko 100 grama tamne čokolade dnevno nikome ne bi smjelo škoditi, no jeste li sigurni da možete stati na toj količini?

Da vam odmah odgovorimo na pitanje - da, čokolada je zdrava. Tamna čokolada.

Kao što je svima poznato čokolada se radi od biljke kakaovca, što znači da sadrži mnoge zdrave sastojke koje ima i drugo tamno povrće, odnosno flavonide koji su izvrsni antioksidansi. No, jeste li sigurni da jedete tamnu čokoladu? Za to prvenstveno trebate čitati deklaraciju prilikom kupovine čokolade.

Ono što može biti problem je da ne postoji stroga definicija koja bi razdvajala tamnu čokoladu od ostalih čokolada, pa proizvođači mogu svašta napisati na omote, no generalno gledajući tamna čokolada sadrži veći postotak kakaa, a manje mlijeka i šećera nego neka „standardna“ čokolada. Radi se o čokoladama koje imaju više od 40 posto kakaa, a taj postotak se penje i do 80 posto. Upravo zbog toga, tamne čokolade su nešto skuplje od običnih čokolada. Taj veći postotak kakaa daje čokoladi intenzivniji okus.

Gurmani i poznavaoci čokolada jedino tamnu čokoladu smatraju pravom čokoladom, no na kraju krajeva sve je to stvar ukusa. Vjerujemo da osobe koje su ljubitelji tamne čokolade biti vrlo zadovoljne nakon što pročitaju ovaj tekst, te će ju još s većom radošću konzumirati u budućnosti.

Pojačivač libida

Čokolada je puna anandamida i feniletilamina, a radi se o komponentama koje pomažu u oslobađanju endorfina, hormona koji pomažu poboljšanju raspoloženja. Kakao, također, sadrži metilksantin koji uzrokuje osjetljivost kože na svaki dodir, što vam uz pomoć endorfina definitivno može dodatno pojačati libido za vrijeme seksualnih aktivnosti.

Izvor cinka

Cink je ključan mineral koji pomaže tijelu održavanje osjećaja mirisa, imuniteta, pomaže u proizvodnji proteina, pospješuje rad enzima i stvaranje DNK. Prema tome oko 100 grama tamne čokolade za kuhanje trebalo bi sadržavati 9.6 miligrama cinka, što je oko 64 posto preporučenih dnevnih količina. Na 100 grama kakao praha dobit ćete 6.8 miligrama cinka što je oko 45 posto dnevnih potreba. Većina mliječnih čokolada (100 grama) tijelu daju oko 2.3 miligrama cinka, odnosno 15 posto dnevnih potreba.

Dobra je za srce

Istraživanja su pokazala da je tamna čokolada dobra za zdravlje srca. Nova istraživanja koja su provedena u Švedskoj, pokazala su da žene imaju mnogo manje problema sa srčanim tegobama, jer jedu više čokolade, posebno tamne, koja je puna flavonidima. U istraživanjima je sudjelovalo 30.000 žena tijekom devet godina, a rezultati su pokazali da žene u dobi između 48 i 83 godine života su imale manje srčanih problema (otkazivanje srca) ako su jele tamnu čokoladu. Dobre strane tamne čokolade tu ne staju. Naime, dokazano je da tamna čokolada pomaže u fleksibilnosti arterija, što može pak pomoći u smanjenju krvnog tlaka, smanjenju stvaranja masnih naslaga, te naravno moždanog udara.
     
Dijabetes

Nedavna istraživanja koja su provedena u Italiji idu u prilog tamnoj čokoladi. Naime, flavonidi mogu poboljšati iskorištenost izulina kod dijabetičara. Poznato je da dijabetičari ne smiju jesti čokoladu, zbog šećera koji se nalaze u njoj, no ipak, dobre strane tamne čokolade ne smiju se zanemariti kada je u pitanju inzulin. Ipak, znanstvenici preporučuju dodatna istraživanja u tom području.

Krvni tlak

Biljni fenoli koji se nalaze u kakau pomažu u smanjenju krvnog tlaka. Osim toga, tamna čokolada sadrži više flavonida nego čaj ili crveno vino, a ako je proizvedena na pravilan način, sadrži dva puta više antioksidansa nego mliječna čokolada. Ono što se treba uzeti u obzir je da se standardnom proizvodnjom čokolade uništava polovica flavonida.

Istraživanje provedeno s Ritter Sport čokoladicama, koje su u sebi sadržavale veće količine flavonida. Njih je jela jedna grupa ljudi koja je imala visoki krvni tlak, dok je druga grupa jela bijelu čokolade, koja u sebi uopćen nije sadržavala flavonide. Nakon dva tjedna, napravljena je pauza od tjedan dana, te su zamijenili čokolade, te nastavili pokus sljedeća dva tjedna. Na kraju, mjerenja su pokazala da je osobama koje su jele tamnu čokoladu sistolički tlak pao s prosjeka od 136 na 124. Dijastolični tlak je pao s 88 na 80. Kod osoba koje su jele bijelu čokoladu nije došlo do nikakvih promjena u tlaku.Kontroliranje kolesterola

Neke masnoće koje se nalaze u tamnoj čokoladi nemaju negativan utjecaj na kolesterol u krvi.
Oleinska kiselina – 1/3 masnoća koje se nalaze u tamnoj čokoladi je oleinska kiselina. Radi se o monozasićenoj kiselini koja su vrlo zdrava, a primjerice nalazi se još u maslinovom ulju.
Sterainska kiselina – 1/3 masnoća u tamnoj čokoladi pripada ovoj vrsti zasićenih masnoća, koja ima neutralni efekt na kolesterol.
Palmitinska kiselina – 1/3 masnoća u tamnoj čokoladi ipak nije toliko poželjna, a radi se o zasićenoj palmitinskoj kiselini, koja ima utjecaj na povećanje kolesterola.

Sve u svemu, čini se da je 2/3 tamne čokolade što se tiče masnoća – zdravo. No, kakva bi bila čokolada da barem malo nije štetna za vas? Vjerojatno ne bi bila toliko „slatka“.

Kofein, probava i apetit

Kakao koji je glavni sastojak čokolade sadrži mnogo kemijskih spojeva koje imaju različite utjecaje na ljudsko tijelo. Primjerice, čokolada sadrži kofein, a svi znamo kakav je njegov utjecaj. S druge strane, čokolada je puna antioksidansa koji imaju pozitivan utjecaj na organizam, odnosno izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Među glavnim antioksidansima u tamnoj čokoladi su polifenoli, a slični antioksidansi mogu se naći u zelenom i crnom čaju. Oni neutraliziraju superokside u krvi, a koji mogu oštetiti krvne žile. Prema istraživanjima 100 grama kvalitetne tamne čokolade sadrži istu količinu polifenola koliko i jedna šalica zelenog ili crnog čaja.

Tamna čokolada pomaže u suzbijanju apetita i kontroli tjelesne težine. Također, tamna čokolada je blokator histamina, na način da pomaže smanjenju želučanih kiselina i poboljšanju i regulaciji probave, posebno kod osoba koje imaju probleme s čestim proljevima.

Ipak, bez obzira na sve kvalitete tamne čokolade, njezina konzumacija u prevelikim količinama, neće vam donijeti jednako toliko koristi. Stvar je u umjerenosti kao i kod konzumiranja svih drugih namirnica. Odrasli ne bi smjeli konzumirati više od 100 grama tamne čokolade dnevno, dok djeca i mladi mogu si priuštiti malo više ovog slatkog zadovoljstva – oko 25 grama nakon svakog jela i vježbanja.
(vam)
 
Komentari
+2
 
katarinaivancan
  • 9.1.2012 19:45:26
  • Bodova: 22
  • Prijavi
jos da mogu stati na 100g... to bi bilo savršeno...
brineta_25
  • 3.1.2012 7:52:45
  • Bodova: 8125
  • Prijavi
Super članak!Nekako sam uvijek naginjala čokoladi za kuhanje,ove sve druge su samo nekako postale šećerne table :(.Znam da ona za kuhanje nije baš najtamnija ali..cjenovno je dostupna :)
Moderator
-nany-
  • 2.1.2012 13:38:47
  • Bodova: 134252
  • Prijavi
Nisam znala neke od ovih stvari. Ispalo da mi je najdraža čokolada i najbolja - Ritter Sport. U svakom slučaju koristan članak.