Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Ovih 5 ugljikohidrata smiješ jesti bez grižnje savjesti (dok se ovih 5 ne smiješ niti približiti)

Ugljikohidrati uglavnom su na lošem glasu, ali to je potpuno neopravdano. Oni su jako dobri za tebe, ali moraš znati koje možeš jesti a koje baš i ne

2/2
''Loši'' ugljikohidrati

Bijeli kruh i tjestenina

Bijelo brašno je industrijski procesuirano, te u tom procesu gubi većinu vlakna, vitamina i minerala. Zbog toga se jako brzo probavlja te tako ubrzano diže razine šećera u krvi. Tako proizvodi od bijelog brašna znatno povećavaju rizik od pretilosti, dijabetesa, raka i srčanih bolesti. 

Bijela riža

Bijela riža ne služi ničem drugom nego jeftinom popunjavanju tanjura. U njoj gotovo da i nema nutrijenata i vlakana, te je organizam vrlo brzo pretvara u šećere. Ustvari, problem je gotovo isti kao i kod proizvoda od bijelog brašna, ali je iz nekog razloga (potpuno neopravdano) riža na puno boljem glasu nego ti proizvodi.

Čips

Ugljikohidrati iz čipsa te također neće tako brzo zasititi i zato ih možeš pojesti jako puno odjednom. Opet ista stvar kod i ostalih namirnica koje sadrže loše ugljikohidrate – čips jako brzo podiže razine šećera u krvi i vodi većem riziku od raznih kroničnih bolesti.

Žitne pahuljice

Žitne pahuljice smatraju se odličnim i zdravim izbor za doručak, no to je uglavnom krivo. One su najčešće prepune šećera i drugih zaslađivača, dok im istovremeno nedostaje vlakana. Zato nisu baš zasitne i većina ljudi ima naviku odjednom pojesti dvostruku preporučenu dnevnu dozu. Domaća zobena kaša s voćem jedan je od najboljih izbora za zdravi doručak, dok su kupljene žitne pahuljice vrlo daleko od toga.

Nemasne grickalice

Ovo ti sigurno zvuči kao zdravija opcija, ali nije. Ustvari, ovakve bi se grickalice trebale izbjegavati pod svaku cijenu jer sadrže loše ugljikohidrate, dok istovremeno ne sadrže vlakna ni druge nutrijente. Pošto ne sadrže ni masti, ovakve te grickalice neće zasititi nego će te navesti da ih pojedeš mnogo više od preporučene dnevne doze. 
2/2
 
Komentari
+2
 
Moderator
-nany-
  • 13.5.2019 20:40:46
  • Bodova: 133071
  • Prijavi
Ukratko - ono što je fino, ne jesti. Haha...