Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Ove dijete proglašene su najboljima u 2019. godini

Ove dijete proglašene su najboljima u 2019. godini

U.S. News and World Report ove su godine ponovo izdali svoju ljestvicu najboljih dijeta koju je izradio tim liječnika i nutricionista, prema kriterijima brzog gubitka tjelesne težine i općeg utjecaja na zdravlje

Dijeta podrazumijeva ukupnu količinu hrane i pića koju osoba unese u svoj organizam. Iako se u svakodnevnom govoru nekad misli na kratkotrajni režim prehrane usmjeren na skidanje tjelesne težine, većina dijeta (onih koje ti neće naštetiti) osmišljena je kao trajni plan prehrane usmjeren ka održavanju zdravlja i zdrave tjelesne težine. Moraš znati da je većina dijeta koje ti obećavaju brz gubitak kilograma u rekordnom roku osmišljena tako da se u potpunosti odrekneš nekih nutrijenata a  fokusiraš samo na neke druge, zbog čega one često vode lošem općem zdravlju organizma a gubitak kilograma na takvim dijetama samo je kratkotrajan.
                                                                             
U.S. News and World Report svake godine izdaju listu najboljih dijeta. Kriteriji rangiranja su: koliko je dijeta sigurna, koliko je jednostavna za pridržavanje, te koliko je nutritivna i učinkovita u gubitku kilograma. Također se morala pokazati dobrom za prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa jer je otkriveno da velik broj kratkotrajnih dijeta često zna voditi ovim problemima. Neke od vrlo popularnih dijeta završile su na vrlo niskom mjestu kada se uzme u obzir stvarni učinak na tjelesnu težinu i cjelokupno zdravlje. Tako je na primjer Keto dijeta završila na 38. mjestu, makrobiotička dijeta na 27., Atkinsova dijeta na 37., a Paleo dijeta na 33. mjestu. Ovih 5 dijeta proglašene su najboljima u ovoj godini.

 
Mediteranska dijeta

Ova dijeta proglašena je najboljom dijetom u 2019. godini. Ovo nije ni čudno kada se u njoj jede vrlo malo crvenog mesa, šećera i zasićenih masti. Bazira se na voću i povrću, cjelovitim žitaricama, sjemenkama, ribi, malo peradi i dobrim uljima poput maslinovog ulja. Osim što je dobra za dugotrajni gubitak kilograma, odlična je i za zdravlje srca, regulaciju kolesterola, zdravlje mozga i prevenciju raka. Kod nje je također važan način pripreme hrane te se većina toga radi na žaru ili na jako malo masnoće.
Kratkotrajni gubitak težine:                        2,9
Dugotrajni gubitak težine:                          3,1
Jednostavnost pridržavanja:                       3,8
Zdrava:                                                           4,9
 

 
 
 
 
 
 
 
Opća ocjena: 4,2
 

DASH dijeta
 
Ova dijeta godinama je držala visoko prvo mjesto sve dok ju mediteranska dijeta nije bacila s trona. DASH dijeta ili Dietary approaches to stop hypertension u prijevodu znači Dijetalni pristup zaustavljanju hipertenzije. Osmišljena je od stručnjaka iz Američkog instituta za zdravlje srca, pluća i krvi. Kod ove dijete naglasak je na čim većem spektru voća, povrća i cjelovitih žitarica kao i dobrim izvorima masnoća. Najvažnije je dobiti čim više nutrijenata koji su dobri za srce poput kalija, magnezija i kalcija, te proteina i vlakana. Najvažnije je ograničiti unos soli na 2,300 ili čak 1,500 miligrama dnevno, a uz to ograničiti i unos crvenog mesa te loših masnoća
Kratkotrajni gubitak težine:                        3,0
Dugotrajni gubitak težine:                          3,3
Jednostavnost pridržavanja:                       3,3
Zdrava:                                                           4,8
 

 
 
 
 
 
 
 
Opća ocjena: 4,1
1/2
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 24.4.2019 9:54:27
  • Bodova: 46281
  • Prijavi
Mediteranska je s pravom na vrhu ljestvice.