Odlučila sam se konačno 'skinuti' sa šećera i imam odličnog saveznika za to!

Odlučila sam se konačno 'skinuti' sa šećera i imam odličnog saveznika za to!© Sven Bulava

Već sam nekoliko puta pokušavala izbaciti šećer iz prehrane, no nije mi polazilo za rukom. Čim bih si uskratila slatko, postajala bih opsjednuta njime i jela ga u još većim količinama, no inače. Ovog puta sam promijenila taktiku

Jedna od mojih najvećih slabosti su slatkiši. Volim čokolade svih vrsta i oblika, a isto tako i kolače. Ručak ne mogu zamisliti bez deserta, a kavu bez komadića čokolade. Kad nema nijedne druge, dobra je i ona za kuhanje. Štoviše, najslađa... Već sam nekoliko puta pokušala prekinuti ovu dugogodišnju toksičnu vezu, no svaki put bih se vraćala šećeru i on meni u obliku zametnutih bombona u torbici, bombonijere koju sam dobila na poklon ili keksa i kolača u redakcijskoj kuhinjici kada kolegice časte za rođendan.

Odlučila sam ovog puta doista završiti sa šećerom, odnosno svesti ga na minimalnu, prihvatljivu količinu. Kroz četiri tjedna, koliko sam si dala za 'odljubljivanje' od svoje slatke napasti, bilježit ću kroz što prolazim. Bude li apstinentskih kriza, prijavit ću vam ih, pokleknem li, priznat ću vam, odolim li šećeru - pohvalit ću se. Na kraju ću, naravno ako izdržim bez šećera, napisati osjećam li razliku otkad ga ne jedem te što se promijenilo u ova četiri tjedna. Na portalu Žena.hr pratite mini dramu/akciju/komediju u kojoj smo glavni junaci slatka napast i moja malenkost.

(FOTO: Sven Bulava)

Nezdravih navika teško se riješiti najviše zbog toga jer nam čine zadovoljstvo, a što je bolje od ugode i to baš u trenutku kada nam treba? Najveća zamka krije se u tome što nezdrave navike imaju instant djelovanje. Pojedemo li kolače, istog trena ćemo se osjećati bolje, ali jedemo li ih svakodnevno, dugoročno će nam napraviti štetu u organizmu (rafinirani šećer je baza brojnim kroničnim bolestima poput dijabetesa tipa 2, povećava upale u organizmu, hranie kandidu).


Otkad znam za sebe volim jesti slatko, osobito čokoladu ili još gore - neki čokoladni namaz, ali na žlicu. "Presijecam" ga mlijekom i tako mogu pojesti cijelu teglicu, a da ni ne primijetim. Staklenka će ostati za ajvar (bar neke koristi od proizvoda punog šećera).

Već sam nekoliko puta pokušavala izbaciti šećer iz prehrane, no nije mi polazilo za rukom. Čim bih si uskratila slatko, postajala bih opsjednuta njime i jela ga u još većim količinama, no inače. Voće nije moglo zadovoljiti moje potrebe za slatkišima. Uopće ga nisam jela. Ponedjeljkom bih na posao uzela jabuku, odlučna da svaki dan pojedem barem jednu, umjesto čokolade, ali bih je u petak vratila kući - nešto stariju i s petodevnim iskustvom "rada" u redakciji.
 

Bila sam jako nezadovoljna i isfrustrirana svojom slabošću pa sam se odlučila nekako utješiti i napisati članak o pozitivnim stranama rafiniranog šećera - pa mora biti barem jedna! Nazvala sam nekoliko nutricionista i još nekolicini poslala mailom upit. Zamolila sam ih da mi za potrebe teksta napišu dobre strane šećera. Svi su bili u jednome složni - ne postoje i nema materijala kojim bi pridonijeli mojoj temi. Iskreno, to me iznenadilo, no i dalo mi veliki poticaj da se konačno riješim te nezdrave navike, koliko god ona slatka bila.
Odlučila sam promijeniti taktiku. Ovog ponedjeljka postavila sam pred sebe izazov u trajanju od četiri tjedna tijekom kojih planiram svesti šećer na minimum.

Nisam tip osobe koja djeluje po principu radikalnih rezova. Biram proizvode s prirodnim šećerima te izbjegavam rafinirani i čitam deklaracije. E to je tema za sebe - kad krenete čitati ona sitna slova, kratice i šifre - tek onda otkrijete u čemu se sve nalazi rafinirani šećer. Konzervans je i čuva proizvode od kvarenja pa ga imate ne samo u, na jezik slatkim jelima, već i u onim slanim ili pak kiselim.

(FOTO: Sven Bulava)

Za razliku od rafiniranog šećera koji opterećuje jetra, prirodne šećere tijelo treba kako bi se nesmetano odvijale metaboličke funkcije. Oni nam daju energiju, a nalaze se u voću (puno ga više ima u sušenom voću), u nekim vrstama povrća (krumpir, mrkva kukuruz), mliječnim proizvodima (sadrže laktozu) te stopostotnim voćnim sokovima kakav je Juicy. Baš zbog toga što nema dodanog šećera, u ovom prvom tjednu odlučila sam sto posto prirodnim Juicyem od naranče počinjati dan (inače sam pila kavu i u nju umakala kekse).


(FOTO: Sven Bulava)

Popijem ga dok se spremam na trčanje ili, onim danima kada ne trčim, dok kuham jutarnju kavu. Zadovoljna sam jer zaista ne osjetim da je sok sladak više, no što bi trebao biti, odnosno više od naranče, a nemam potrebu jesti kekse uz kavu. Kad se tijekom dana zaželim nečeg slatkog, zavaram se čašom Juicy soka od jagode ili breskve (kao dijete pila sam ga sa šlagom i bio mi je omiljen). I zaista pali. Evo već tjedan dana nisam pojela ništa slatko - govorim o čokladi, keksima, kolačima. Priznajem, znam otvoriti teglu s čokoladnim namazom i mirisati ga, ali tu stajem!

(FOTO: Sven Bulava)

Zahvaljujući Juicyju konačno svoj plan provodim u djelo i moram reći da se dobro osjećam. Ponosna sam na sebe jer odolijevam svojoj najvećoj napasti, a pritom imam iznenađujuće puno imam energije. Uvijek sam energiju povezivala s mliječnom čokoladom. Koja zabluda!

Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s partnerom Juicy prema najvišim uredničkim standardima.

 
Komentari
+2
 
ninchica
  • 5.10.2020 20:27:11
  • Bodova: 6396
  • Prijavi
radije kupi sokovnik :)