Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Namirnice koje u sebi sadrže najviše pesticida

Namirnice koje u sebi sadrže najviše pesticida

Američka neprofitna ekološka udruga – EWG – svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću

Prema provedenim istraživanjima, 'najprljavija hrana' za 2018. su jagode, jabuke i špinat. No znači li to da biste ih trebali prestati jesti?
 
Nažalost, pesticidi su svuda oko nas, a kad je riječ o namirnicama iz standardnog uzgoja, nemoguće ih je izbjeći.
 
Američka neprofitna ekološka udruga – EWG – svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću, a najviše od svega zabrinjava činjenica da se ostaci pesticida s voća i povrća ne mogu ukloniti čak ni pranjem.
 
Najsigurniji su oni plodovi koji na sebi imaju zaštitnu koru pa pesticidi ne mogu do samog ploda. Takvi su mango, avokado i kukuruz. Ipak, većina voća i povrća nema tu koru pa su pesticidi u direktnom kontaktu s plodom.
 
''Dirty dozen'' lista za 2018. otkriva namirnice koje sadrže najviše pesticida, a prema ovogodišnjem izvještaju jagode su se već treću godinu za redom pronašle na ovom zloglasnom popisu.

 
Kompletna lista najzagađenijeg voća i povrća uključuje:
 1. Jagode
 2. Špinat
 3. Nektarine
 4. Jabuke
 5. Grožđe
 6. Breskve
 7. Trešnje
 8. Kruške
 9. Rajčice
 10. Celer
 11. Krumpir
 12. Slatka paprika 
­­­­­Dakle, svakako dobro razmislite prije nego idući put u trgovini poželite kupiti ove namirnice. Najsigurnije je kupovati namirnice iz ekološkog uzgoja ili pak da ih uzgajate sami.
 
S druge strane, postoje stručnjaci za hranu koje tvrde da su istraživanja EWG-a neutemeljena te da je količina pesticida na namirnicama premala da bi mogla negativno utjecati na zdravlje.   
 
Dakle, ako već pretražujete popis i razmišljate o kontaminiranim proizvodima koje imate u svom hladnjaku, nemojte paničariti. EWG tvrdi da je kontaminirano voće i povrće ipak zdravije od procesuiranih namirnica. Želite li pak smanjiti pesticide u svojoj prehrani, jednostavno promijenite svoje kupovne navike. Kupnja organski uzgojenog voća i povrća je jedna od najboljih zaštitnih mjera u borbi protiv pesticida.
 
EWG-ova lista namirnica koje sadrže najmanje pesticida:
 
 1. Avokado
 2. Kukuruz
 3. Ananas
 4. Kupus
 5. Luk
 6. Slatki grašak (smrznuti)
 7. Papaja
 8. Šparoge
 9. Mango
 10. Patlidžan
 11. Kivi
 12. Dinja
 13. Karfiol
 14. Brokula
 
Izvor: Prevention.com
Foto: Unsplash
 
Komentari
+2
 
aurora1
 • 5.6.2018 12:24:30
 • Bodova: 15974
 • Prijavi
Baš sve što ja volim :(