Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari© Profimedia.hr

Ovo povrće gotovo je u nekoliko minuta, odličan je prilog uz jaja, meso, ribu, a možeš ga pripremiti i kao samostalno jelo ili njime obojati tjesteninu u zeleno i razveseliti djecu

Blitva je već sama po sebi hrana koja spada u najzdraviju skupinu namirnica - povrće i pritom tamnozeleno lisnato. Kad ju mudro pripremiš, odnosno iskombiniraš na tanjuru s ostalim zdravim sastojcima, hranjivost obroka postaje još veća.

Od smoothieja do salate: Mladi špinat je zvijezda proljetnog stola

9 super namirnica koje pomažu kod regulacije ženskih hormona

Trendi način prehrane: saznaj sve o Gundry dijeti


Blitva obiluje nutrijentima i jedno je od rijetkog povrća koje kuhanjem ne gubi hranjive tvari. Štoviše, termičkom obradom oblitva postaje još hranjivija. U njoj su sadržani gotovo svi vitamini, a osobito K, C, E i A te minerali, među kojima prednjače željezo i magnezij. Blitva obiluje antioksidansima i folnom kiselinom zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama jer je folna kiselina ključna za razvoj ploda u ranoj fazi trudnoće.

Vitamin A iz blitve, odnosno beta karoten koji se u tvom tijelu pretvara u vitamin A, ima antikancerogeni učinak. S obzirom da je bogata vlaknima, blitva će ti pomoći i da skineš višak kilograma jer će potaknuti metabolizam i crijeva te poboljšati probavu. 

Ovo zeleno lisnato povrće koje je u rodu s ciklom raste kod nas i odavnina je sastavni dio mediteranske prehrane. Možeš ju pripremiti na brojne načine - mladi listovi su primamljiviji, no starinska jela poput poljičkog soparnika traže baš staru blitvu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Siniša?? ???????? (@mis_studio) on


 
Poljički soparnik s pirovim brašnom

Na Instagramu smo pronašli zdraviju verziju poljičkog soparnika, još jednog jela koje je postalo delcija nakon što je othranilo generacije i generacije siromašnog stanovništva omiškog kraja. Jamičimo ti da ćeš se zaljubiti u soparnik kada ga probaš.

Sastojci

Za tijesto
  • 150 g pirovog fino mljevenog integralnog brašna
  • 100 g pirovog bijelog brašna
  • žličica ulja
  • 160 ml mlake vode
Nadjev
  • 250 g oprane i na trakice narezane blitve
  • 1 srednje veliki crveni luk
  • žličica sitno narezanog peršina
  • 2 prstohvata soli
  • 50 ml ulja
  • 2 češnja češnjaka
Postupak

Operi i posuši listove blitve te ih očisti tako što ćeš im uklonitii bijele petiljke. Sada ih nareži na trakice. Listovi moraju biti suhi.
Na sitno nareži luk i peršin.

Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i na pobrašnjenoj površini razvaljaj dva kruga. Kako bi ti bilo lakše, napravi šablonu na masnom papiru za pečenje kako bi znala koliki krug ti može stati u pećnicu. Kada si dobila dva tanka kruga od tijesta, vrijeme je za nadjev.

Začini blitvu solju, lukom, peršinom i nadjev rasporedi po jednom krugu od tijesta, no vodi računa da ostaviš centimetar prazno uz rub. Pokrij drugim tijestom i krajeve spoji pa ih uvij na gore kako smjesa ne bi curila van. 

Peci u pećnici zagrijanoj na 230 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta, a kada ga izvadiš pokrij ga krpom da malo odmori. Potom ga premaži mješavinom maslinovog ulja i češnjaka i soparnik je spreman za jelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suzana Musac (@my_vegan.love) on




 
1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
mikica61
  • 15.6.2020 10:31:10
  • Bodova: 125796
  • Prijavi
znam je napraviti i kao špinat
mikica61
  • 15.6.2020 10:21:47
  • Bodova: 125796
  • Prijavi
 volim blitvu ,jedem je par puta mjesečno
sneki2
  • 15.6.2020 9:46:36
  • Bodova: 61595
  • Prijavi
Nisam neki ljubitelj blitve. Kuham ju kad ne znam više što bih.
marija12369
  • 15.6.2020 8:13:18
  • Bodova: 16878
  • Prijavi
Ne volim blitvu,no ove zelene njoke bi isprobala,-da mi ih netko drugi napravi. :-)