Najzdravije namirnice svijeta

Najzdravije namirnice svijeta

Objavljeno hrvatsko izdanje opsežnog vodiča za uravnoteženu prehranu koji potpisuje George Mateljan

Jeste li znali ?

1. Optimalno vrijeme kuhanja špinata je 1 minuta. Sve preko toga znači i veći gubitak nutritivnih vrijednosti.
2. Orašasti plodovi brzo užegnu stoga je preporuka peći ih u pećnici 20 minuta na 80°C i čuvati u hladnjaku.
3. Jagode su voće najbogatije antioksidansima.
4. Amarant je jedina namirnica biljnog porijekla koja sadržava sve aminokiseline.

U nepreglednom moru raznih kuharica koje su često napisane bez stvarnih uvida u utjecaj hrane na ljudsko zdravlje, u poplavi popularnih i najčešće vrlo štetnih dijeta gdje se svaka kune u svoju učinkovitost, a malo koja spominje zdravlje, barem na ozbiljan način, nije nimalo čudno što su ljudi vrlo zbunjeni. No, knjiga "Najzdravije namirnice svijeta" Georga Mateljana tu će doista pomoći. Gore navedeni podaci su samo neki od pregršt podataka koje možete otkriti na 880 stranica ovog jedinstvenog popularno-znanstvenog priručnika.

Nakon velikog uspjeha i primljene nagrade za najbolju knjigu o zdravoj prehrani u 2007. godini u SAD-u, životno djelo ovog Hrvata, koji je otišavši iz svog rodnog Splita u SAD cijeli život posvetio otkrivanju namirnica koje najpovoljnije utječu na zdravlje čovjeka, objavljena je i na hrvatskom jeziku u izdanju nakladnika Planetopija i Profil International te Udruge Split Zdravi grad. Ona će vas zasigurno zauvijek riješiti mnogih nedoumica. Autor knjige će idućih mjesec dana gostovati u Zagrebu i Splitu, gdje će osim predstavljanja knjige držati i predavanja o zdravom načinu prehrane. Predavanje će se održati u četvrtak, 25.9. u 19h u Zagrebu u prostorijama Makronove (Ilica 72/I), u subotu 27.9. u 13h u Profil Megastoreu u Zagrebu, Bogovićeva 7, te u četvrtak 16.10. u 20h u tvrđavi Gripe u Splitu, Glagoljaška bb.

„Trebali bismo konačno pokazati više odgovornosti za vlastito zdravlje, a jedan od načina je pripremom hrane čijim ćemo konzumiranjem utjecati i na poboljšanje našega zdravlja.“ kaže George Mateljan.

"Najzdravije namirnice svijeta", Georgea Mateljana, priručnik je enciklopedijskih razmjera koji nudi čitateljima znanstveno utemeljene odgovore o najzdravijem načinu prehrane kojim ćete značajno utjecati na svoje zdravlje. Knjiga je nastala kao rezultat tridesetogodišnjeg istraživanja autora i tima nezavisnih znanstvenika s najjačih američkih sveučilišta.

Putujući svijetom dugi niz godina i proučavajući prehranu karakterističnu za više od 80 zemalja, Mateljan je otkrio koje namirnice donose zdravlje i dugovječnost. Na temelju toga sastavio je popis 100 najhranjivijih namirnica, analizirao i predstavio njihovo ukupno prehrambeno bogatstvo, te ponudio najzdravije načine njihove pripreme s ciljem maksimalne apsorpcije hranjivih tvari koje sadrže. Zdravih i vrlo hranjivih namirnica na svijetu zasigurno je više od stotine, lako ćete pomisliti, što je donekle i točno. No, ovaj je odabir izvršen kako prema iznimnoj hranjivosti tako i prema kriteriju lake dostupnosti.

Na 880 stranica bogato opremljenih tablicama, grafikonima i fotografijama, izneseno je pregršt znanstveno utemeljenih informacija podijeljenih u 7 poglavlja, referenci za istraživanja, recepata, uputa za osmišljavanje individualiziranih programa pa čak i popis za kupovinu kao pomoć pri kupovini namirnica.

Među 100 najzdravijih namirnica svijeta obrađene su glavne prehrambene skupine: povrće i salate, voće, riba & morski plodovi, orašasto voće i sjemenke, perad & krto meso, mahunarke, mliječni proizvodi i jaja, cjelovite žitarice, ljekovito bilje i začini.

Za svaku od njih ponuđeni su savjeti kako ih pripremiti na najzdraviji način pa se tako u knjizi nalazi 500 jednostavnih i slasnih recepata u mediteranskom stilu, koji ne samo da ističu posebnosti svake od namirnica, nego i povećavaju iskoristivost njihovih za zdravlje korisnih značajki.

Mateljanov pristup tematici je ono što ovaj priručnik izdvaja iz mnoštva knjiga slične tematike. Lako se čita, cijela je materija iznesena logičnim slijedom, a svaka je namirnica detaljno razrađena prema konceptu koji omogućava lako snalaženje u potrazi za željenom informacijom. Stoga je jednako namijenjena prosječnim čitateljima, kao i onim zahtjevnijima s određenim predznanjem iz nutricionizma koji će ovom knjigom dobiti u ruke štivo s konkretnim i preciznom podacima i analizom namirnica. U knjizi su razmotrene sve hranjive tvari pojedine namirnice kao i njihove osnovne značajke te njihovi najvažniji prehrambeni izvori, zatim alergije na hranu i savjeti za ublažavanje određenih zdravstvenih problema.

Vrijednost knjige je i u tome što uz sve provjerene i pouzdane informacije, Mateljan potiče čitatelja da samostalno kreira vlastiti program za poboljšanje ili očuvanje zdravlja, daje razrađen sustav za određivanje kvalitete namirnica te nudi savjete kojima ćete se vraćati cijeli život.
 
“Tijekom godina napisao sam recenzije mnogih knjiga. No nijedna me se nije dojmila kao Najzdravije namirnice svijeta. Ovo je pravo remek-djelo. Nikad nisam vidio toliko informacija o zdravoj prehrani skupljenih na jednome mjestu. Stvorivši ovaj vrhunski izvor znanja, Mateljan se može pohvaliti divljenja vrijednim dostignućem.“

Dr. David L. Katz, Medicinski fakultet pri Sveučilištu Yale,
Profesor i direktor Istraživačkog centra za prevenciju bolesti,
Nutricionist i kolumnist u časopisu O, The Oprah Magazine

„ Ne postoji ništa u ovoj knjizi što je propušteno ili izbjegnuo. Nitko nije odvojio toliko vremena da bi opisao zašto su namirnice (najzdravije namirnice svijeta) najzdravije i pruža dokaze koji to potvrđuju.
Čini mi se da kada bi svi slijedili Mateljanove upute, ne bi mogli pogriješiti.“

dr.sc. Ignac Kulier, nutricionist i autor 15 knjiga o nutricionizmu te DVD-a Nutrifit

Više na www.whfoods.org

www.vitamini.hr

 
Komentari
+2
 
kat
  • 18.2.2009 22:05:41
  • Bodova: 81
  • Prijavi
uh! knjiga je super. ali kosta oko 700kn! :( do sada samo prelistavam i parim oci u profilu.