Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Lubenica je kraljica ljeta: Jesi li znala da je odlična u kombinaciji s feta sirom?

Lubenica je kraljica ljeta: Jesi li znala da je odlična u kombinaciji s feta sirom?© Unsplash

Osim što nam gasi žeđ i odličan je dodatak koktelima, lubenica je puna antioksidansa i minerala

Ako pitamo ljude koje im je omiljeno ljetno voće većina će odmah reći lubenica. Obožavaju ju čak i kućni ljubimci, no jesi li znala da lubenica uopće nije voće, nego povrće?
  
Baš kao i tikve i bundeva, lubenica spada u povrće, no zbog svojeg slatkog okusa često ju nazivamo voćem i kombiniramo s ostalim sočnim voćkama u salati. Jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki, lubenica je podrijetlom iz tropske Afrike. Osim zeleno crvene lubenice kakvu najbolje poznajemo, postoji niz šarenih lubenica, od bijele, žute do narančaste
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ekzobutik (@ekzobutik) on


Lubenica ima izrazito visok udio vode tako da je odlična za ugasiti žeđ, ali i za naše bubrege. Prepuna je antioksidansa koji štite naše stanice od oksidativnog stresa, vitamina A, C i B6 koji pomažu u kontroli normalnog rada srca i citrulina, fitokemikalije koja opušta krvne žile i time može povećati libido. Iako smo često čule da bi trebale očistiti sjemenke prije konzumiranja, one su zapravo vrlo zdrave i u nekim dijelovima svijeta se pržene jedu kao grickalice. Sadrže mnogo magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala.

U supermarketima ovih dana možemo pronaći okrugle i duguljaste lubenice, ali i mini inačice koje su idealne ako ne želiš nositi nekoliko kila lubenice doma. No u supermarketima možemo vidjeti i mnogo ljudi koji lupkaju, kuckaju i diraju lubenice u potrazi za savršenom. Kako bi razumjela što koji zvuk, boja i oblik znače, donosimo kratki vodič.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Porches Cafe at River Bluffs (@porchescafe) on


Lubenica koja je duguljastija oblikom bit će više vodenasta od okruglih lubenica koje su mnogo slađe. Ako se na njoj još nalazi peteljka, može ti reći koliko je lubenica zrela. Smeđa i osušena peteljka govori nam da je lubenica zrela, dok je zelena peteljka znak da je prerano ubrana. Zrele i slatke lubenice trebale bi imati žućkasti 'trbuščić' s jedne strane i ako ju lupkaš, ne bi trebala zvučati tupo nego zvonko.

Sada kada znaš odabrati sočnu i slatku lubenicu, vrijeme je za pripremu finog koktela, sladoleda ili čak salate.

  
Sladoled od lubenice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Becky Schmieg (@thefigjar) on


Potrebno ti je:
  
  • 4 šalice lubenice, nasjeckane na kockice
  • Sok jedne limete
  • 2 žlice meda

Postupak:

1. Nasjeckanu lubenicu stavi u blender, dodaj sok limete i med. Blendaj oko jedne minute.
2. Smjesu procijedi kroz sito i prelij u kalupe za sladoled.
3. Kalupe stavi u zamrzivač i pričekaj minimalno šest sati. Uživaj!


 
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
velandra
  • 24.6.2020 10:39:40
  • Bodova: 16926
  • Prijavi
Sviđa mi se ideja za sladoled od lubenice.