Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Jeftin i lako dostupan, a tako zdrav: Slanutak je supernamirnica

Jeftin i lako dostupan, a tako zdrav: Slanutak je supernamirnica© Unsplash

Obiluje energijom, štiti kosti, ali i srce. Slanutak je čudesna namirnica koja se može pripremiti na 1001 način

Slanutak je jedna od onih namirnica koje lako prođu 'ispod radara' jer često nisu zvijezda jela u kojem se nalazi, no to ga ne čini ništa manje zdravim. Upoznaj se s benefitima koje ćeš dobiti ako slanutak malo češće uvrstiš u prehranu. 
  
Slanutak je biljka iz obitelji mahunarki, izgledom slična soji ili suhom grašku. U supermarketima ga najčešće možemo pronaći konzerviranog ili u dehidriranom obliku, vrlo rijetko svježeg. Poprilično je neutralnog okusa i zbog toga je odličan dodatak gotovo svakom slanom, ali i slatkom jelu. U trgovinama zdrave hrane često ga možemo pronaći i u obliku brašna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VZONE (@vzone.lk) on


Nutritivno je slanutak prava bomba zdravlja. Sadrži bjelančevina gotovo jednako kao i meso, a uz to je prepun vlakana i ne sadrži mnogo kalorija. Obiluje mineralima poput kalcija, magnezija, mangana i cinka te vitaminom K. Upravo zbog toga je neophodan za zdravlje kostiju, a pomaže i u održavanju normalne razine kolesterola što znači da čuva tvoje srce

Ovisno o načinu kako ga konzumiraš, slanutak može biti odličan saveznik kod gubitka kilograma, ali i u povećanju mišićne mase. Ako želiš izgubiti kilograme, dodaj ga salatama ili varivima, a ako želiš dobiti mišićnu masu, konzumiraj ga odmah nakon treninga u obliku hummusa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by vegansoyummy (@vegansoyummy) on


Izdvojile smo nekoliko odličnih recepata koje možeš pripremiti već danas. Ako ćeš za pripremu koristiti dehidrirani slanutak, svakako ga dan prije korištenja namoči u vodi. Što je duže u vodi, kraće će se kuhati. Ako slanutak u vodi stoji osam sati, kuhati ga trebaš najmanje dva sata, a ako se namakao više od 12 sati, vrijeme kuhanja možeš smanjiti na sat i pol. Ako ti se ne da zamarati s ovim procesom, jednostavno kupi konzervirani slanutak koji je spreman za konzumaciju

Također, ako slanutak kupuješ u konzervi, nikako nemoj baciti tekućinu u kojoj se nalazi. Radi se o vrlo korisnoj aquafabi koju možeš iskoristiti za razne recepte.
      
  
Hummus

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kimanh (@kimanhnguyenthi46) on


Potrebno ti je:
  
  • 25 dag slanutka
  • 2 – 3 žlice paste od sezama (po želji može i više)
  • 7 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 grančice peršinovog lista
  • 2 – 3 režnja češnjaka
  • 4 žlice limunovog soka
  • crni ili bijeli mljeveni papar
  • pola žličice soli

Postupak:

1. Ako si sama kuhala slanutak, ostavi ga da se ohladi. Ako koristiš slanutak iz konzerve, jednostavno ga ocijedi i odmah koristi. 
2. Ohlađeni slanutak stavi u posudu pogodnu za miksanje. Najkompaktniji hummus se dobiva miješanjem štapnim mikserom.
3. U posudu na slanutak dodaj malo soli, papar, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, nasjeckani peršin i pastu od sezama te sve dobro izmiksaj.
4. Nakon miješanja kušaj i po želji dodaj još neki od sastojaka. Ako je pasta previše gusta, dodaj još koju žlicu maslinovog ulja. Po želji možeš dodati sastojke poput cikle ili bučinih sjemenki. 

Hummus je spreman i potrošiti bi ga trebala unutar pet dana. 
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2