Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Istina ili mit: Kontroverze u bezglutenskoj prehrani

Istina ili mit: Kontroverze u bezglutenskoj prehrani

Bezglutenska prehrana nije samo trend - konzumiranje namirnica s ovlaš nalijepljenom oznakom gluten free može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje

Izbjegavanje glutena u prehrani, odnosno bezglutenska prehrana, sve više postaje hit među dijetama i prehrambenim stilovima svijeta. Jedno je sigurno - osobe oboljele od celijakije su osuđene na doživotnu bezglutensku dijetu, a ostatak osoba koje žele biti samo “trendseteri” ili iz preventivnih razloga izbjegavaju gluten imaju mogućnost povremenog “izleta” u glutenski svijet (kao što je kod nekih bio i svojevrsni “izlet” u bezglutenski svijet).

Jako je bitna razlika imamo li zaista dijagnosticiranu celijakiju, alergiju na gluten, intoleranciju (točnije rečeno preosjetljivost) na gluten ili samo preventivno izbjegavamo gluten. Kod osoba oboljelih od celijakije striktno su zabranjeni “glutenski izleti” jer i mala količina glutena može štetno djelovati na cjelokupnu homeostazu organizma, pridonijeti pogoršanju cjelokupnog stanja organizma ili pak razviti neko drugo bolesno stanje povezano s celijakijom, a sve u sklopu “mismatchaa” imunološkog odgovora aktiviranim upravo glutenom.

Pomutnja nastaje upravo zbog brojne ponude bezglutenskih proizvoda koji su pripremljeni korištenjem bezglutenskih namirnica i proizvoda dobivenih tim namirnicama. Kako je upravo bezglutenski proizvod ono “što se danas prodaje”, brojni proizvođači su počeli u svoje prodajne “portfolije” uvrštavati upravo takve proizvode bez imalo znanja o tome što jedan bezglutenski proizvod znači osobi oboljeloj od celijakije. Upravo ti isti proizvođači i ponuditelji bezglutenskih proizvoda, bez imalo znanja o celijakiji i o terminu “popratna kontaminacija”, ugrožavaju zdravstveno stanje (a usudila bih se napisati i živote) oboljelih od celijakije.

Radi se o tome da jedan bezglutenski proizvod, recimo slastica ili pekarski proizvod, da bi zaista u potpunosti bio “gluten free”, mora biti pripremljen od deklariranih bezglutenskih namirnica (a ne po principu, ovo ne sadrži gluten “samo po sebi”), na površinama koje nisu mogle biti kontaminirane glutenom (odvojene površine za rad ili dobro oprane i očišćene površine ako se na istim radnim površinama radi s glutenskim i bezglutenskim namirnicama) te mora stajati odvojeno na policama od glutenskih proizvoda ili barem zaštićen od kontaminacije glutenom. Dosta današnjih prodavača, restorana i sl. upravo zbog trenda bezglutenskih proizvoda u svojoj ponudi nudi nešto “gluten free” što se kosi s pravilom o popratnoj kontaminaciji i, kao što sam ranije u tekstu navela, može ugroziti zdravstveno stanje osoba oboljelih od celijakije.

Ovim tekstom apeliram upravo na takve, sadašnje i buduće proizvođače i ponuditelje bezglutenskih proizvoda da se prije uvođenja u ponudu određenog bezglutenskog proizvoda dobro educiraju o pojmu “popratna kontaminacija”, kontaktiranjem naših brojnih udruga oboljelih od celijakije ili grupama na društvenim mrežama gdje se okupljaju osobe oboljele od celijakije koje su na “svojem križnom putu” dijagnosticiranja celijakije prošle pakao neprepoznate celijakije ili upravo konzumacijom takve “gluten free” hrane zamijetile pogoršanje zdravstvenog stanja.

Autorica:  Autor: Alenka Brozina, dr.med.
www.alenkaadenium.blogspot.com
Preuzeto s: Naturala.hr
Foto: © Jef Milano - fotolia
 
Komentari
+2
 
_lusse_
 • 26.4.2016 15:33:26
 • Bodova: 3916
 • Prijavi
Celijaklija je grozna stvar, prijatelj mi boluje od nje i bilo ga je strašno gledati kako mu je jednom došla muka od nekog "bezglutenskog" proizvoda...kako su mnoge do sada rekle, on je sve prisutan i teško je pobjeći od njega.
virensa
 • 26.4.2016 14:44:07
 • Bodova: 18807
 • Prijavi
Pametno. Jednom sam bila na predavanju o celijakiji odnosno namirnicama sa glutenom. Nazalost gluten je sveprisutan i moze se naci cak i u pastama za zube a osobe koje su intolerantne na gluten mogle bi imati ozbiljnih problema vec nakon doticaja i sa jako malom kolicinom glutena
irija
 • 26.4.2016 13:49:39
 • Bodova: 39717
 • Prijavi
Oboljeli od celijakije moraju biti na bezglutenskoj prehrani koja je jako skupa i hvala Bogu da nema tu bolest.
rozanna
 • 26.4.2016 12:48:53
 • Bodova: 34066
 • Prijavi
Tko nema problema s probavom, bilo iz kojeg razloga, što zbog bolesti crijeva, što zbog celijakije ili sličnih problema, slabo razumije što takvi ljudi proživljavaju. I kod nas još uvijek nije svijest razvijena da takva vrsta hrane se mora strogo kontrolirati. Kod nas se sve ovlaš doživljava. I da, korištenje na svoju ruku takvih proizvoda iz mode, ugorožava donekle svijest o ljudima s tim problemima.
bluna
 • 26.4.2016 11:44:48
 • Bodova: 31505
 • Prijavi
Oboljeli od celijakije imaju teških problema i njihova posebna prehrana mora biti razumljiva drugim ljudima. Međutim, pomodnost koja je zahvatila "svekoliko pučanstvo" besmislena je i smiješna. I ja obožavam heljdu u svim oblicima i jedej je, proso također. amarant i kvinoju, ali mi ne pada napamet težiti bezglutenskoj prehrani i zahvalna sam što nemam dijagnosticiranu celijakiju. Te razne mode su zaista jadne i pretjerane, a još jadniji su pobornici svih moda.
stiponja79
 • 26.4.2016 11:11:35
 • Bodova: 59900
 • Prijavi
Nažalost danas su svi sami sebe uvjerili da ne podnose gluten, strašno nešto.