Hladno prešana biljna ulja – istine i zablude

Hladno prešana biljna ulja – istine i zablude

Saznajte tajne maslinovog, sezamovog, lanenog, kokosovog ulja....

Broj priča koje ste čuli i članaka koje ste pročitali o samim biljnim uljima te njihovom djelovanju i potencijalnoj štetnosti vidno prelaze broj prstiju jedne ruke, a i dalje smatrate da niste dovoljno upućeni u tu temu? Marija Andrijašević, dipl. inž. nutricionizma i Matilda Ivaniš Knez, dipl. inž. prehrambene tehnologije iz Biovege na predavanju ''Hladno prešana istina o biljnim uljima'' u detalje su razradile i objasnile sve što bi vas moglo ili trebalo zanimati, i što ćemo vam sa zadovoljstvom prenijeti.

Što je ulje?

U biljna ulja spadaju masnoće i masna ulja koja se dobivaju iz takozvanih biljaka uljarica kao što su soja, uljana repica, tikve, no ona se mogu dobiti i iz drugih plodova biljaka kao što su bademi, sjemenka lana, oraha, koštice breskve, palme...

Dijele se po udjelu nezasićenih masnih kiselina na nesušiva (maslinovo ulje), polusušiva (soja i repičino ulje) i sušiva ulja (laneno ulje). U ovom se slučaju sušenje ne odnosi na ishlapljivanje tekućine, nego na zgušnjavanje uz pomoć oksidacije i polimerizacije nezasićenih masnih kiselina. U povijesti, ulja su se koristila u prehrani, u kozmetici, kao iznimno ljekovita sredstva, a bila su toliko cijenjena da su bila varijanta valute.


Hladno prešana vs. industrijska ulja

Po procesu proizvodnje ulja dijelimo na hladno i toplo prešana. U procesu hladnog prešanja ulja masa zdrobljenih sjemenki ili plodova preša se bez dodataka toplinske energije na maksimalno 40-50 °C, te se odmah kroz sito grubo filtrira i sprema u boce. Intenzivnija su po okusu i dobiva ih se manje iz iste količine smjese nego toplo prešana ulja. Nakon prvog hladnog prešanja dobiva se ulje nativ i sadrži maksimalno 2% nezasićenih kiselina. Ako je taj postotak još niži, maksimalno 0,8%, govorimo o extra nativ ulju, koje je prirodno, dobiveno direktno iz biljke, te najbolje kvalitete.

Industrijska ulja su iznimno manje kvalitete od ekoloških hladno prešanih ulja. Nije strano da se za proizvodnju navedenih koriste i genetski modificirane biljke, a pri ekstrakciji ulja koriste se previsoke temperature. Dio procesa uključuje korištenje otrovnih kemikalija kao što je heksan, naftni derivat, radi izvlačenja sve većih količina ulja. Osim što je kancerogen, kod čovjeka može izazvati i ovisnost.


Ključan faktor za dobro zdravlje

Pravilan omjer omega-3 (trostruko nezasićene masne kiseline) i omega-6 (dvostruko nezasićene) masnih kiselina u prehrani. Taj omjer trebao bi biti 1:1. Veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa tih kiselina. Unosimo previše omega-6 masnih kiselina koje nalazimo u biljnim uljima kao što su kukuruzno, uljane repice, soje, suncokreta... Ono može uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i sa srčanim bolestima, dijabetesom, pretilošću, astmom, rakom, visokim krvnim tlakom...

Maslinovo ulje

Kao najpoznatija vrsta biljnog ulja u Hrvata, maslinovo se ulje dobiva hladnim prešanjem zdravog ploda stabla masline. Prema kvaliteti dijeli se na djevičansko koje se dobiva nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, kiselost mu je veća u odnosu na ekstra djevičansko, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2%. Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, kiselost mu ne prelazi 0,8%. Ono je zdravije zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina tijekom proizvodnje. Odlično je za korištenje u prehrani, lako probavljivo, pomaže u borbi protiv mnogo bolesti, a najznačajniji je njegov utjecaj na srce i krvne žile. Može se jesti hladno, u npr. salatama, a dobro je i za kuhanje i prženje.


Sezamovo ulje

Dobiva se hladnim prešanjem, ekstrakcijom ulja iz sezamovih sjemenki. Sirovo sezamovo ulje već je toliko kvalitetno da se može koristiti u prehrani bez prethodne rafinacije. Sadrži sve kvalitetne nutritivne sastojke i iznimno je ljekovito. Snižava razinu natrija, tlaka i šećera u krvi. Jako dobro utječe na hormone kod žena. Dijeli se na tamno (od prženih sjemenki) i svijetlo. Svijetlo sezamovo ulje popularno je u kozmetici; osim za zdravlje kože općenito te zdravlje zglobova, koristi se i za anticelulitne tretmane. Brzo i duboko ulazi u kožu i izvlači toksine. Bogato je vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom, i stoga je namjenjeno tretiranju svih stanja kože, posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima. Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka. Mnogima će biti drago čuti da je ovaj lijek i zdravlje u boci iznimno povoljan. Mali savjet: koje god ulje stavljate na tijelo, pobrinite se da ga uvijek stavljate na VLAŽNU kožu!


Laneno ulje

Ovo ulje spada u top 10 najzdravijih namirnica, a također je i najpovoljnije ulje na tržištu. Sadrži masne kiseline, aminokiseline, vlakna, vitamine B, C i E, i sva nutritivno bogata svojstva sačuvana su pri obradi. Ono može pomoći u tretmanu raznih stanja, a također povoljno djeluje na rast i razvoj organizma. Najviše je podataka o povoljnom djelovanju na bolesti srca, a može se koristiti i u tretmanu povišenog kolesterola. Najkvalitetnije ulje se dobiva od svježih sjemenki. Sjemenke se procesiraju na niskoj temperaturi, a posebno je važno osigurati preradu u tamnom prostoru bez suvišnog kontakta sa kisikom.
Ulje sjemenki lana potrebno je pohraniti u hladnjaku, jer će mu na taj način vjek trajanja biti produžen i spriječiti će se užeglost. Kako je osjetljivo na svjetlost i kisik, prije kupovine potrebno je provjeriti ambalažu koja treba biti tamne boje, a čep treba biti dobro zatvoren. Obično se preporuča konzumacija jedne žličice dnevno. Ne smije se zaboraviti da jedan gram lanenog ulja daje 9 kcal, kao i ostala ulja, te tako doprinosi ukupnom unosu masnoća, za koje se ne preporučuje da prelaze 30% energetskog unosa. Ovo se ulje ne smije termički obrađivati.

Konopljino ulje

Redovitom upotrebom ove tekućine omogućit ćete nesmetan rad svojim stanicama. Zbog svog jedinstvenog sastava, konopljino ulje djeluje blagotvorno i ljekovito na tijelo te pomaže u uspostavljanju normalne tjelesne ravnoteže. Pomaže u poboljšanju ili otklanjanju neurodermitisa, predmenstrualnog sindroma, reumatičnog artritisa, dijabetičke neuropatije, bolesti srca i krvnih žila, zgrušavanja krvi, upale mjehura, psorijaze... Konopljino ulje sadrži skoro idealni omjer omega-3 i omega-6 (1:3, što je idealni balans za ljudski organizam) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila pa se konzumiranjem ovog ulja smanjuje opasnost od srčanih napada jer omega-3 smanjuje zgrušavanje krvi i poboljšava profil kolesterola. Ulje obiluje mononezasićenim masnoćama koje snižavaju nivo lošeg LDL kolesterola, a podižu razinu protektivnog HDL kolesterola. Pri kupnji ulja treba paziti da je ono deklarirano kao hladno prešano, a to znači da nije podvrgnuto visokim temperaturama niti organskim otapalima te su mu na taj način sačuvani svi korisni sastojci poput esencijalnih masnih kiselina, vitamina, proteina i sl. U protivnom, vrućim prešanjem, svi ti dragocjeni sastojci bivaju uništeni. Treba još napomenuti samo da ulje nije baš najboljeg okusa, zapravo nije ukusno, ima malo zemljasti okus, pa kad se uzima onda se proguta žlica ulja i odma zalije čajem ili nekim sokom jačeg okusa. Malo je skuplje. Ne smije se kuhati.


Kokosovo ulje

Kokos svi volimo, kako njegov miris tako i okus. Poznati su nam razni kozetički preparati sa dodatkom ili mirisom kokosa, kao i slatkiši, kolači... Kokosovo ulje organske kvalitete preporučljivo je u prehrani, može se pirjati i kratko pržiti te jesti na kruhu. Glavnina masnoća u njemu otpada na laurinsku kiselinu koja se nalazi u majčinom mlijeku i posjeduje antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Ona značajno ojačava imunitet, pospješuje tjelesnu apsorpcju vitamina, minerala i aminokiselina, poboljšavajući opće zdravlje. Kožu dubinski vlaži i hrani, povećava elastičnost i smanjuje bore, a može se koristiti i kod kožnih bolesti. Izrazito je nježno te se s njim može skidati šminka, a preporučljivo je i za povećanje volumena tanke i slabe kose. Zahvaljujući obilju ključnih bjelančevina, ovo je ulje jedno od najhranjivijih sredstava za kožu i kosu, a njegov smirujući miris ublažava prevelik stres.


Sada kada su vam prenesene sve tajne koje sadrže ove tekuće riznice zdravlja, odaberite svoju omiljenu i trk do prve trgovine ekološkim ljekovitim hladno prešanim biljnim uljima!

Ivona Jakovina
Foto: PhotoXpress.com
 
Komentari
+2
 
suncica-negra
 • 26.12.2012 16:37:10
 • Bodova: 19246
 • Prijavi
Još jedan odličan članak o uljima, a po meni maslinovo pobjeđuje :-)
snow
 • 26.5.2012 8:08:54
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
čo'eće kak' sam ja zdrava!kakti dren! ozbiljno
snow
 • 26.5.2012 8:08:12
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
[QUOTE=bebonosac]ha ha, a ja kao ne znam da su hidrogenizirane masti štetne pa su mi baza prehrane, možeš mislit kak da ne! Napolitanke koje spominješ u moju kuću ne ulaze jer ih smatram jeftinim otrovom današnjice, al to je već off topic. Uglavnom, bez brige čitam i ja deklaracije i maksimalno koliko mogu izbjegavam industrijske prerađevine. Ono što sam htjela reći, ako već moraš pržit, prži na palminom....navodno da je studija pokazala manje kancerogenih spojeva u odnosu na suncokretovo i druga biljna ulja. Moja se prehrana ne bazira na prženom, ali ja neću reći da nikada ništa ne popržim. Nemoj mi reći da zasićena masnoća u tvoj organizam nije nikada dospjela jer ti ne pojedeš ništa prženo? [/QUOTE] prženo?svako dinstanje je na ulju prženje u dubokij masnoći?jako rijetko ali keksi su nam napast margarin?-nikada!
bebonosac
 • 26.5.2012 0:21:19
 • Bodova: 196
 • Prijavi
Pričam o prženju, pretpostavka je da si nitko neće zalijati salatu, rajčice, ili šta već tko jede od sezonskog svježeg povrća sa palminim uljem, ha ha....
bebonosac
 • 26.5.2012 0:17:59
 • Bodova: 196
 • Prijavi
ha ha, a ja kao ne znam da su hidrogenizirane masti štetne pa su mi baza prehrane, možeš mislit kak da ne! Napolitanke koje spominješ u moju kuću ne ulaze jer ih smatram jeftinim otrovom današnjice, al to je već off topic. Uglavnom, bez brige čitam i ja deklaracije i maksimalno koliko mogu izbjegavam industrijske prerađevine. Ono što sam htjela reći, ako već moraš pržit, prži na palminom....navodno da je studija pokazala manje kancerogenih spojeva u odnosu na suncokretovo i druga biljna ulja. Moja se prehrana ne bazira na prženom, ali ja neću reći da nikada ništa ne popržim. Nemoj mi reći da zasićena masnoća u tvoj organizam nije nikada dospjela jer ti ne pojedeš ništa prženo?
snow
 • 25.5.2012 18:59:28
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
valjda su preskočili bučino jer je ovo ženski forumkoliko ja znam ljekovito je za prostatu   bebonosac sad vidim da spominješ palminu mast ona je glavni sastojak napolitanki i drugih masnih keksa,a prepunih transmasnih kiselina,koje će ti napraviti ugruške u krvi otkad su zasićene masne kiseline zdrave?  
oprezna
 • 25.5.2012 18:02:02
 • Bodova: 145422
 • Prijavi
[QUOTE=minnie30]a bučino ulje ste zaboravili? [/QUOTE] obožavam bučino ulje....više mi salate nemaju "pravi" okus bez njega ....
snow
 • 25.5.2012 17:54:21
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
moj google izbacuje drugačije
bebonosac
 • 24.5.2012 21:22:01
 • Bodova: 196
 • Prijavi
crazypuppet je u pravu, ti malo proguglaj .....Palmino ulje na mnogo je načina drukčije od ostalih vrsta standardnih uljarica jer pretežito sadrži 40-50% zasićenih masnih kiselina zbog čega je vrlo stabilno, što znači, prikladno za kulinarnu obradu, pogotovo prženje. Kažemo i da je zdravo jer sadrži obilje vitamina A i E, oko 10% linolne kiseline, ima karakteristična organoleptička svojstva, teško oksidira i dugo traje. Osim toga, sadrži antioksidanse: sitosterole, skvalen i druge nutrijente. Primjerice, u palminoj se masti postupak prženja može dvostruko više puta ponavljati u odnosu na druga jestiva ulja.
snow
 • 24.5.2012 15:21:00
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
palmino ulje??đizs daj guglaj malo