Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Dijeta - vitkost ili bolest?

Dijeta - vitkost ili bolest?

Mršavljenje je dugotrajan postupak, gdje je najvažnije donijeti odluku o promjeni prehrambenih navika

Posljednja istraživanja u Hrvatskoj pokazuju izrazito visoku stopu pretilosti i s njome povezanu stopu smrtnosti uzrokovanu kardiovaskularnim bolestima i lošim prehrambenim navikama. Unosi se previše zasićenih masnoća, a premalo voća i povrća, ribe i maslinovog ulja. Zamjetno je da zbog prekomjerne težine veliki broj ljudi odluči izgubiti taj višak, no najčešće prije ljeta i to vrlo nezdravim dijetama - UN dijeta, Atkinsonova dijeta, dijeta po krvnim grupama, dijeta čarobnim uljem, … S njihovom „pomoći“ najuporniji dolaze samo do kratkotrajnih pozitivnih rezultata, čemu svjedoči i poražavajuća činjenica da će 95% osoba koje su na težini izgubile nekom od dijeta, nakon njenog kraja vrlo brzo zamijetiti povratak kilograma. Zašto je to tako?

Razlog je jasan – redukcijskim dijetama se bazalni metabolizam svede na minimum, odnosno dolazi do štedljivog trošenja energije. S prvim prestankom pridržavanja tog režima prehrane, dolazi do vrlo brzog povrata svih kilograma, a katkada čak i do dodatnog dobitka. Drastične dijete uzrokuju stres za organizam i mogu dovesti do niza zdravstvenih problema (acidoze, bolesti bubrega, glavobolje, nervoze, depresije, opstipacije, …). Često se javljaju neželjene pojave poput umora, psihičkih tegoba, loše kvalitete kose, kože i noktiju te ponekad i anemija.

Mršavljenje je dugotrajan postupak, gdje je najvažnije donijeti odluku o promjeni prehrambenih navika, a ne izgladnjivati se. Treba znati razlikovati glad, apetit i sitost. Hrana bi svima nama trebala biti izvor zadovoljstva i ne bismo je se smjeli odricati i izvrgavati svoj život patnji i mučenju. Jednostavno treba misliti o tome što i kako se jede. Pravilnim prehrambenim navikama, a i koracima ka zdravlju smatramo polagano jedenje obroka i dnevnu raspodjelu hranjenja na tri glavna obroka (doručak, ručak i večera) te dva međuobroka. Doručak se nikako ne bi smio izostavljati, iako je to najčešći slučaj. Izlike se svode na ne imanje vremena, žurbu i prezaposlenost, no koliko god njih bilo i kakve god da jesu, preskakanjem obroka se ne gubi na težini, već se povećava postotak masnog tkiva, što je, naravno, puno štetnije za organizam.

Promotrimo moguće male preinake vaše prehrane uz pomoć kojih ćete se zdravo hraniti, ali i gubiti na težini:

   1. povećati potrošnju ribe
   2. dati prednost bijelom mesu naspram crvenog
   3. konzumirati cjelovite žitarice (integralna riža, integralna tjestenina, ječam, heljda, zobene pahuljice, …) i sjemenke (bademi, suncokret, lan, buća, …)
   4. povećati potrošnju svježeg voća i povrća
   5. umjerena konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda
   6. ograničen unos slatkiša i grickalica
   7. upotreba maslinovog ulja i repičinog ulja kao osnovnih izvora masnoća
   8. umjerena količina crnog vina uz obrok (0,2 l po danu)
   9. povećan unos vode - 2 l dnevno
  10. izbjegavanje ugljikohidrata (kruh, riža, tijesto, krumpir) kao večernjeg obroka, a umjesto toga konzumacija proteina (riba, meso, sir, jaja) sa povrćem
  11. ograničiti količinu obroka u tanjuru, odnosno u organizam češće tijekom dana unositi manje količine hrane.

Motivi za mršavljenje su različiti, no glavni bi trebao biti samo jedan – zdravlje! Bolji izgled je samo dodatni bonus promjena prehrambenih navika, koje uz pojačanu tjelesnu aktivnost čine pobjedničku kombinaciju. Nije nužno svakodnevno znojenje, rolanje, vožnja biciklom ili plivanje. Odaberite onu aktivnost koja najbolje odgovara vašem dnevnom ritmu ili se uputite u neki od centara koji se bavi ovom problematikom na profesionalan i najzdraviji način, s ciljem dugoročnih rezultata. Dobro razmislite prije no što počnete provoditi neku dijetu jer one sve doprinose smanjenju prekomjerne težine, ali samo zbog redukcije unosa kilokalorija na 1000 kcal po danu, bez ikakvog razmatranja koliko je uistinu ljudskom organizmu vitamina i minerala potrebno za normalno funkcioniranje. Naglasak treba staviti na posljedice, koje svaka od ovih dijeta ostavlja po zdravlje jer nikome nije u  interesu riješiti jedan problem, a „navući“ drugi!

Dipl. ing. nutricionizma Meri Filipović

     Centri za zdravo mršavljenje i preoblikovanje ženske figure Body Creator – www.bodycreator.com

· Vodnikova 8, Zagreb, Tel. 01-4812-571, Mob. 098-9808-171
· Matetićeva 77, Zagreb (Prečko), Tel. 01-3880-408
· Kralja Alfonsa XIII bb, Banja Luka (BiH), Tel. 065-62-8406, 065-58-5565

 
Komentari
+2
 
mimi20
 • 9.9.2009 23:42:02
 • Bodova: 0
 • Prijavi
UN dijeta je zaista dobra. ja sam završila s UN dijetom u 4-om mjesecu i do danas sam vratila samo kilu, a u mjesec dana sam izgubila 4kg. oni koji vrate sve kile, pa i više, ne znaju se kontrolirati nakon dijete i počnu nenormalno žderati!
stanchie
 • 27.8.2009 17:56:08
 • Bodova: 4416
 • Prijavi
hoće one od pranja (stisnuti se mislim)
suzy-
 • 27.8.2009 17:48:17
 • Bodova: 2596
 • Prijavi
uh...ja bi baš trebala skinuti koju kilu...kad sam se vratila s mora skužila sam da više ne mogu disati u starim trapkama....možda su se stisnule(ha ha)
ivankusa
 • 27.8.2009 17:33:20
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
već sam se razbolila od tih silnih dijeta...
bad_girl4291
 • 12.2.2009 21:01:08
 • Bodova: 317
 • Prijavi
dijeta nije dobro rjesenje za mrsavljenje jer poslije određenog vremena sve kile se vrate, a nekome cak i vise.