Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Cvjetača je namirnica koju bi trebala što češće jesti. Pripremili smo ti četiri jednostavna, a bogata i ukusna recepta

Cvjetača je namirnica koju bi trebala što češće jesti. Pripremili smo ti četiri jednostavna, a bogata i ukusna recepta© Pixabay

Jesi li znala da cvjetača može 'glumiti' rižu ili biti prava pikantna kraljica tvog stola, bogata okusom i hrskava? U krivu si ako ju doživljavaš kao bezličnu, blijedu krstašicu

Povrće igra izuzetno bitnu ulogu u kvalitetnoj prehrani, a ono najzdravije je iz reda krstašica, odnosno kupusnjača. U ovo povrće uz brokulu, kupus, prokulice spada i cvjetača koja obiluje vlaknima, vitaminima B skupine, magnezijem, manganom, fosforom, folnom kiselinom, vitaminom C, antioksidansima i mikronutrijentima, a pritom ima jako malo kalorija. Primjerice, 130 grama sirove cvjetače sadrži tri grama vlakana i samo 25 kalorija. 

Zdravstvene dobrobiti cvjetače
 
  • Poboljšava probavu - cvjetača obiluje vlaknima koja potiču peristatiku crijeva, čiste ih i sprječavaju zatvor.
 
  • Jača pamćenje - kolin iz cvjetače čuva mozak, jača pamćenje, pomaže ti kod učenja i poboljšava san.
 
  • Jača kosti - vitamin K iz ovog povrća  pomaže organizmu apsorbirati kalcij i na taj način ojačati kosti.
 
  • Ima antikancerogeni učinak - cvjetača sadrži sulforafan, spoj koji ima jaka antikancerogena svojstva. Prema studiji objavljenoj u National Institute of Health, sulforafan zaustavlja širenje raka tako što ubija već oštećene stanice, a ćuva zdrave.
 
  • Jača imunitet - antioksidansi iz cvjetače preveniraju štetu na stanicama koju uzrokuju slobodni radikali i jačaju imunitet.

S obzirom na sve dobrobiti koje cvjetača pruža tvom organizmu, krajnje je vrijeme da ju uvrstiš u svoju prehranu. Naravno, ako već nisi. Ako je cvjetača redovito na tvom jelovniku, proširi paletu jela s ovom vrlo zdravom namirnicom. Pripremili smo za tebe četiri recepta.  


Na slici je, izgledom malo ekstravagantnija, rimska cvjetača. (FOTO: Pixabay)
 
Veganska i bezgutenska delicija: Cvjetača kao riža

Ovo je jedan malo drugačiji način pripreme cvjetače. Riječ je o veganskom jelu pa ako ne jedeš namirnice životinjskog porijekla, cvjetača pripremljena kao riža odličan je izbor za tebe, a ako jedeš, pripremaj je na ovaj način u danima kad odmaraš organizam od mesnih proizvoda ili kao prilog. Osim što je veganska, ovako pripremljena cvjetača ne sadrži gluten.

Sastojci za četiri osobe:
  • glavica cvjetače
  • glavica luka
  • žlica ulja
  • pola žličice sjemenki goruščice
  • 2 češnja češnjaka
  • 3/4 žličice kurkume
  • sok pola limuna ili limete
  • žlica vode
  • 3/4 žličice kajenskog papra
  • 1/4 šalice smrznutog graška 
  • 1/4 šalice tostiranih indijskih oraščića
  • sol i papar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vegan Richa | By Richa Hingle (@veganricha) on


Postupak:
  • Usitni cvjetaču u sjeckalici ili ju naribaj na ribežu (na veličini na kojoj ribaš jabuke za kolače) pa ostavi na deset minuta u zamrzivaču.
 
  • Tostiraj indijske oraščiće i ostavi ih sa strane. 
 
  • U dubokoj tavi za rižoto zagrij ulje, dodaj sjeme goruščice pa kada zamiriši na njega stavi sitno narezanu glavicu luka. Kad luk postane staklast dodaj češnjak i posoli te dinstaj još dvije minute.
 
  • Sada dodaj kurkumu, papar i grašak i nastavi dinstati još dvije minute.
 
  • Luk i grašak zalij limunovim sokom i vodom, ostavi kratko da tekućina ispari pa dodaj naribanu cvjetaču i dosoli po potrebi pa poklopi i ostavi da se na laganoj vatri kuha četiri do šest minuta. 
 
  • Otklopi, dodaj indijske oraščiće i kuhaj još minutu-dvije. Jelo je sada gotovo. Možeš ga servirati uz sezonsku salatu ili "podebljati" mariniranim pilećim krilcima, no tada prestaje biti vegansko. 
1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 20.5.2020 9:28:50
  • Bodova: 58308
  • Prijavi
Dobro začinjen i pečen u pećnici mi je vrh! Zatim ide pohan u pivskom tijestu (brže nego klasično pohanje s mrvicama); juhica; zapečen sa sirom i bešamel umakom; salata sa malo češnjaka je također odlična. Uglavnom - na sve načine!
oprezna
  • 19.5.2020 20:44:19
  • Bodova: 141475
  • Prijavi
Jednom sam probala zapečeni karfiol i bilo mi je fino ali nisam nikada sama pravila
tonksss
  • 19.5.2020 20:37:55
  • Bodova: 5636
  • Prijavi
Obožavam karfiol zapečeni s vrhnjem!
tikica-
  • 19.5.2020 19:07:24
  • Bodova: 41235
  • Prijavi
I ja volim cvjetaču ili karfiol.S jajima je super,a dobra je i u juhi.
Reana
  • 19.5.2020 15:46:37
  • Bodova: 19081
  • Prijavi
Na salatu jedem
irija
  • 19.5.2020 15:41:22
  • Bodova: 47292
  • Prijavi
Stvarno bi ju trebala česšće jesti posebno zbog pamćenja,a i probave.Jedem ju obično u juhi.
mikica61
  • 19.5.2020 14:29:48
  • Bodova: 122964
  • Prijavi
volim cvjetaču,uvijek stavim četvrtinu u juhu pileću ili goveđu