Brzi i jednostavni prilozi koji će tvoj ručak učiniti super ukusnim i zdravim

Brzi i jednostavni prilozi koji će tvoj ručak učiniti super ukusnim i zdravim

Dosadili su ti uvijek isti prilozi? Probaj poznate namirnice pripremljene na drugačiji način

Kad se radi o prilozima uz glavno jelo, povrće je uvijek dobar izbor. Zbog povrća na tanjuru obrok će biti laganiji i zdraviji. Drugi dobar izbor su žitarice - za koje mnogi misle da su dosadne i bezukusne, a zapravo je sve stvar u tome kako se pripreme. Naravno, nutritivno potpun obrok se može sastojati i od samo dobro kombiniranih priloga. A s obzirom na to da prilog ne mora biti uvijek krumpir ili riža - donosimo ti neke nove, svježe ideje za ručkove koji će se svidjeti tebi i tvojoj obitelji.



1. Kelj s mladim krumpirom

Umjesto dobro poznate kombinacije blitve s krumpirom, probaj kelj - jednostavno ga nareži na trakice i kuhaj dok ne omekša te posluži s kockicama mladog kuhanog krumpira, uz sol, papar i malo maslinovog ulja. U proljeće umjesto kelja možeš probati i listove koprive (samo je važno da ih bereš na mjestima gdje nema prometa igdje je zagađenje što manje).



2. Divlja riža sa sušenim rajčicama

Postoji čak stotinu tisuća vrsta riže, a u našoj zemlji uglavnom se jede svega nekoliko tipova - najčešće je to bijela, oljuštena riža - koja je i najmanje zdrava. Isprobaj divlju rižu, bogatu vlaknima i hranjivim tvarima, i iznenadit ćeš se koliko je aromatičnija i zanimljivijeg okusa. Uz ovu vrstu riže odličnu se slažu sušene rajčice.

3. Pečene šparoge

Šparoge nazivaju carskim povrćem - i to s pravom, zdrave su i ljekovite, a nemaju puno kalorija. Kratko blanširaj šparoge i zatim ih zapeci u pećnici. Prelij ih balzamičnim octom.



4. Bulgur s kurkumom

Bulgur je žitarica dobivena iz nekoliko vrsta pšenice, sadrži puno kalcija, željeza i magnezija, od vitamina tiamin, riboflavin i B6, te je bogata vlaknima. Ima izuzetan, drvenast okus. Pripremi je tako da najprije na malo maslinovo ulja preprži sitne komadiće češnjaka i čim češnjak dobije boju, dodaj bulgur, kratko preprži, dodaj sol, kurkumu i papar, a zatim zalij vodu dok ne omekša i upije svu vodu.

5. Quinoa s crvenom paprikom i bosiljkom

Quinoa je žitarica bogata aminokiselinama, a sadrži i fosfor, kalij i željezo. Kuhanu quinou začini mljevenom crvenom paprikom, soja umakom i nasjeckanim listićima svježeg bosiljka. Quinoa se odlično slaže s mahunarkama i kuhanim povrćem.
 
Komentari
+2