Borovnice i jabuke u borbi protiv dijabetesa

Borovnice i jabuke u borbi protiv dijabetesa

Svakodnevna konzumacija većih količina borovnica i jabuka smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Postoje ljudi koji jednostavno ne vole jesti voće. Većini je to možda čudo i nevjerojatno upravo zbog spoznaje koliko nutrijenata, antioksidansa i vitamina takvom ishranom gube. Nedavno istraživanje institucije Harvard School of Public Health dalo je još jedan valjan razlog zašto treba jesti voće. Obilje borovnica i jabuka u svakodnevnoj prehrani smanjuje rizik od dijabetesa tip 2.

Istraživači su analizirali prehrambene navike čak 200 000 žena i muškaraca tijekom tri godine. Rezultati su pokazali da su osobe koje su unosile značajne količine borovnica i jabuka imale smanjen rizik od pojave dijabetesa u odnosu na ispitanike koji nisu imali takve prehrambene navike.

Štoviše, ispitanici koji su konzumirali dvije ili više porcija borovnica tjedno imali su čak 23% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 od osoba koje uopće nisu jele borovnice. Slični rezultati pojavili su se i s jabukama - značajne razlike uočene su kod osoba koje su jele pet ili više jabuka tjedno.

Znanstvenici objašnjavaju kako ključnu ulogu u takvim pozitivnim efektima na zdravlje imaju flavonoidi kojima obiluje ovo voće. Rezultato ovog istraživanja objavljenog početkom ove godine u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition upućuju na to koliko je voće važno u našoj ishrani i koliko zdravstvenih koristi možemo ostvariti njegovim redovitim konzumiranjem.

Već je poznato da se borovnice vrlo često uvrštavaju među supernamirnice koje obiluju antioksidansima, pomažu u prevenciji raka, urinarnih infekcija, bolesti srca i štete nastale bolestima kardiovaskularnig sustava.

Organski uzgojene jabuke uvelike smanjuju rizik od razvoja raka debelog crijeva, jetre, prostate i pluća. Također, pomažu u liječenju kroničnog kašlja te drugih respiratornih tegoba, astme i bolesti srca. Bitno je naglasiti da su konvencionalno uzgojene jabuke obično tretirane velikim količinama pesticida i fungicida koji se mogu zadržati u njihovoj kori stoga je najbolje odabrati organski uzgojene jabuke.

Ako među vama ima ˝nejedača˝ voća, nadamo se da vas je ovaj članak uspio potaknuti da se jednostavno prisilite naviknuti na njega. Kao što je i prijespomenuta studija dokazala, svježe voće je vjerojatno najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje.

Preuzeto s: Naturala.hr
Foto: © MarkFGD - Fotolia.com
 
Komentari
+2
 
suncica-negra
  • 26.12.2012 16:11:32
  • Bodova: 19246
  • Prijavi
Jabuka u sezoni dnevno pojedem i do 2kg, a borovnice samo ponekad budući da ih nemam doma. Inače su odlične za sok i džem.
maricaj
  • 21.8.2012 9:35:04
  • Bodova: 340
  • Prijavi
Ah te organske jabuke. Nažalost naša svakodnevica je takva da se sve rijeđe susrečemo s njima.
perlica05
  • 17.8.2012 18:35:37
  • Bodova: 8419
  • Prijavi
dobar članak