Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Boravak u zatvorenom prostoru povećava rizik od manjka vitamina D. Ovo su simptomi da ti ga nedostaje

Boravak u zatvorenom prostoru povećava rizik od manjka vitamina D. Ovo su simptomi da ti ga nedostaje© Pixabay

Nisi naviknula biti zatvorena u četiri zida. Nitko nije, no proći će i to. U međuvremenu pazi na svoje zdravlje, daj tijelu sve što mu treba

Vitamin D vrlo je bitan za jak imunitet, čvrste kosti, zube i mišiće. Najbolji izvor ovog vitamina je sunčeva svjetlost, a s obzirom da do daljnjeg ne smiješ boraviti na otvorenom, vitamin D treba pokušati nadoknaditi iz drugih izvora - suplementacijom ili kroz prehranu.  Najviše vitamina D ima u gljivama, crvenom mesu, jetrici, žumanjcima i ribljem ulju. Stoga u prehranu, osobito sada, uvrsti spomenute
namirnice. (FOTO: Pexels)

Manjak vitamina D manifestira se kroz ove simptome:
  • krhke i lomljive kosti - kod djece je to rahitis, kod odraslih osteomalacija
  • grčevi u mišićima
  • stalna prehlada
  • loš san, nesanica
  • kronični umor i depresija
  • manjak koncentracije, slabije pamćenje
Ako se osjećaš potišteno i depresivno, možda nije uzrok to što ne možeš izaći iz kuće ili stana, već manjak vitamina. Neka ti tanjur uvijek bude šaren. Ne samo zato jer takav ljepše izgleda, već zbog toga što će šareniji obrok namiriti tvoje dnevne potrebe za vitaminima. Jedi redovito povrće, voće, žitarice i meso ili ribu. 
 


(FOTO: Pexels)

Trudnice moraju posebno paziti na razinu vitamina D u tijelu, jer bi im ga moglo manjkati zbog bebinih potreba. 

No, kao što ovog vitamina može biti premalo u organizmu, isto tako ga može biti i previše. Hipervitaminoza D uzrokuje povraćanje, zatvor, umor, bol i slabost u mišićima, otežan rad bubrega, visok tlak, a može dovesti do kome pa i smrti. 

Ne možeš se u nekoliko dana predozirati vitaminom D, a sunčanjem nikad. Do hipervitaminoze dolazi ako nekoliko mjeseci svakodnevno pretjeruješ s uzimanjem ovog vitamina.  
 
Komentari
+2