Znanstvenici tvrde da bi cvijeće u vazi moglo pozitivno utjecati na zdravlje, evo i kako

Znanstvenici tvrde da bi cvijeće u vazi moglo pozitivno utjecati na zdravlje, evo i kako© Pexels

Buket cvijeća možda je najpoznatiji univerzalni poklon pažnje, ali ova srdačna gesta zapravo je korisnija nego što misliš

Možda će ovo nekima biti iznenađujuće, ali cvijeće je puno više od slatkog mirisa i lijepog prizora. Naime, nedavna istraživanja pokazuju da svježe cvijeće može imati ozbiljne pozitivne učinke na naše zdravlje.

Američko udruženje za znanost u hortikulturi provelo je studiju u kojoj je procijenilo mogu li biljke imati terapeutski utjecaj na kirurške pacijente, a rezultati su zaista šokantni.

Devedeset pacijenata koji su nedavno imali apendektomiju podijeljeno je u prostorije s cvijećem u vazi i bez cvijeća u vazi. Kao što pretpostavljaš, oni s cvijećem u sobi imali su ukupno pozitivnije iskustvo od onih koji nisu.

(Foto: Pexels)

Prema istraživanju, oni koji su bili izloženi cvijeću imali su niži krvni tlak i broj otkucaja srca, niži prag boli, tjeskobe i umora te više pozitivnih osjećaja i veće zadovoljstvo u svojim sobama nego pacijenti bez cvijeća. Rezultati ovog istraživanja zapravo sugeriraju da bi cvijeće moglo biti 'komplementarna medicina' za oporavak pacijenata.

Buket cvijeća (posebno ruža) također nas može natjerati da se manje stresiramo, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu 'Complementary Therapies in Medicine'. Istraživanje je pokazalo da su studentice koje su u svojoj sobi u studentskom domu imale vazu s cvijećem sjećale opuštenije i pod puno manjim stresom nego one studentice koje su živjele bez cvijeća.

Ne znamo za vas, ali nas su ove informacije potaknule da istog trenutka odemo po jedan buket cvijeća (ili njih šest). Nikad previše cvijeća, zar ne?
 
Komentari
+2
 
irija
  • 28.9.2019 15:34:58
  • Bodova: 50262
  • Prijavi
Volim cvijeće i baš mi je lijepo vidjeti na stolu u vazi svježe cvjeće mada mi je ipak malo žao što se ubere jer brzo uvene.
canyon
  • 27.9.2019 8:56:27
  • Bodova: 16376
  • Prijavi
Volim cvijece, svaku subotu se pocastim sa buketom sezonskog cvijeca koje kupim od bakica na nasoj trznici. Izbor je zaita velik. U zadnje vrijeme i kada na rockase idem kupujem od njih...uz dodatak velike satenske masne.