Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Za totalne neznalice: Kako bonsai održati na životu?

Za totalne neznalice: Kako bonsai održati na životu?

Briga oko bonsaija prava je umjetnost, ali i zadovoljstvo za ljubitelje tog predivnog patuljastog drveća…

Za rođendan od prijateljice dobila sam predivni bonsai – Carmonu retusu ili Fujian (Fukien) čaj, radi se o prelijepom malom drvcu, koje inače potiče iz kineske pokrajine Fujian, gdje se može naći i u prirodnoj veličini, a raste u obliku grma ili malog drvca. Tri tjedna poslije, moj suprug me pitao, je li moj bonsai listopadno drvo, jer je više lišća bilo oko njega nego na njemu. Na žalost, ne, moje drvo nije listopadno.

S obzirom na to da sam, što se tiče uzgoja biljaka totalni laik, sve što znam je da ih treba s vremena na vrijeme zalijevati, da trebaju dovoljno svijetla i da ih svakih nekoliko godina treba presaditi u veću posudu s novom zemljom. I tu više-manje prestaje moje znanje. Iako sam si dala truda i odmah pročitala neke osnove o mojoj vrsti bonsaija, očito to nije bilo dovoljno da za moje prelijepo drvce, koje je sada gotovo golo, bez lišća.

Zato sam odlučila dublje ući u problematiku uzgoja bonsaija, te shvatila da se radi o cijeloj jednoj nauci i kulturi uzgoja bonsaija. Evo, što sam naučila o njima. Nadam se da će to biti, za početak, dovoljno za spas mojeg drvca…

Proučite svoju vrstu

Inače, moj bonsai za vrijeme toplijih mjeseci može uspijevati i na otvorenom, ali kako je dosta osjetljiv na temperaturne razlike, vlagu u zraku, idealan je uzgoj u zatvorenim prostorima, pa sam se zbog toga orijentirala na čitanje literature za bonsaije koji se uzgajaju na zatvorenim prostorima. Naime, postoje bonsai koji mogu vani i prezimiti jer ta mala drvca imaju sve karakteristike njihove velike braće. No, vratimo se bonsaijima koji se uzgajaju u toplini doma. Isto tako moram napomenuti, da iako svaka vrsta bonsaija ima određene zahtjeve uzgoja, većina njih je vrlo slična. Ovo što navesti su zaista osnove uzgoja, a svaki vlasnik bonsaija, trebao bi se dodatno informirati o svojoj vrsti.

Gdje ga treba držati?

Za vrijeme toplijih mjeseci kada noćna temperatura ne pada ispod 15ºC, bonsai može biti vani, no čim se temperature počinju spuštati, potrebno ga je smjestiti u toplinu doma. Najbolje ga je smjestiti na mjesto gdje će dio dana biti na direktnom suncu (najbolje ujutro), a dio dana u sjeni. Ako je moguće smjestite ga na neku povišenu površinu – stolić ili slično.

Za vrijeme hladnijih mjeseci, najbolje ga je smjestiti pored prozora, gdje će dobar dio dana biti na suncu, po mogućnosti na južnoj strani. Naravno, to može biti problem ako živite u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, najčešće u zimi obavijeni gustim tamnim oblacima. Ništa vjerojatno neće biti bolje niti sljedećih par mjeseci.

Kako ga zalijevati?

Koliko se čini, redovito i pravilno zalijevanje bonsaija, jedan je od najvažnijih preduvjeta za zdravlje biljke. Zemlja od bonsaija ne smije nikada biti isušena, ali isto tako ne smije plivati u vodi, što znači da ga treba zalijevati umjereno i često.

Ako primjerice ljeti stoji na suncu i na većim vrućinama potrebno ga je zalijevati možda i nekoliko puta na dan. Zimi, jednom u dva dana. Sve ovisi o vašoj procjeni. Ako u ljetnim mjesecima možete postaviti bonsai, gdje imate navodnjavanje, tim bolje. Ako ih pak ručno zalijevate na zatvorenom prostoru, najlakše je to učiniti malenom prskalicom.

Naime, bonsaiji vole i prskanje lišća i što više vlage u zraku, a što može biti problem u zimskim mjesecima u grijanim prostorijama. Za ako je moguće, oko bonsaija postavite posudice s vodom, koje će se lagano isparavati i vlažiti listiće biljke.  Ako je pak na otvorenom, kiša je jednako dobra za zalijevanje bonsaija. Nemojte ih zalijevati jako hladnom, nego mlakom vodom.  
 


Dohranjivanje

Kako bi bonsai ostao zdrav, ali i rastao i razvijao se, potrebno je potrebna dohrana umjetnim tekućim gnojivom. Dva puta na tjedan za vrijeme proljeća ljeta i jeseni, te jednom mjesečno za vrijeme zimskim mjeseci.  

Standardno gnojivo za bilje, biti će dovoljno, no s obzirom na to da su bonsaiji posađeni u malim posudicama s vrlo malo zemlje, potrebno je obratiti pažnju na količinu gnojiva koje se stavlja. Zato se preporučuje u pola slabija od preporučene doze. Također, možete koristiti i druge oblike gnojiva, u obliku štapića ili kuglica, no isto tako budite oprezni kada je u pitanju doziranje. Kada zalijevate biljku gnojivom, zalijevajte ju već na vlažno tlo, nikad na suho.

Presađivanje

Vrijeme za presađivanje je kada korijenje napuni posudicu u kojoj bonsai raste. Ako je drvo zdravo i raste, najčešće mu je potrebno presađivanje svake dvije do tri godine. No, ponekad se može dogoditi da će bonsai trebati presaditi i nakon godine dana, jer drvo ima faze sporijeg rasta. Zbog toga je potrebno redovita kontrola je li korenje naraslo preveliko za posudu u kojoj se nalazi. Presađivanje se radi u fazi mirovanja biljke, u kasnu jesen ili rano proljeće.

Orezivanje bonsaija

Koliko se čini, radi se o još jednoj stvari iz koje su Kinezi i Japanci napravili umjetnost. Kako ja osobno nisam još ovladala niti tehnikom održavanja bonsaija na životu, ovaj dio mi se čini poput znanstvene fantastike. Ono što je bitno zapamtiti da tropska u suptropska drveća se mogu orezivati cijele godine, čak su i poželjna, dok ostala drveća se orezuju prema vrsti.

(vam)
www.bonsaisite.com
www.bonsaiboy.com
www.bargain-bonsai.co.uk
Foto:  Lawrence OP / Foter.com / CC BY-NC-ND
Hoffheins / Foter.com / CC BY-NC-ND
 
Komentari
+2
 
irena66
 • 14.2.2014 10:16:33
 • Bodova: 46741
 • Prijavi
prekrasno drvo,korisne informacije,svakako...imam ga
janci
 • 7.2.2014 18:54:04
 • Bodova: 15944
 • Prijavi
lijepa su mi ta stabalca ,ali nisam bila uspješna u njezi .Korisne su informacije u članku za neznalice ,ali ja sam vjerovatno pogriješila u nečemu .
aneri64
 • 6.2.2014 12:29:25
 • Bodova: 5637
 • Prijavi
Ljepo izgleda, ali po feng- shuiu, to je sputavanje prirode i svakako nepoželjno.
ixtab
 • 31.1.2014 22:54:00
 • Bodova: 2491
 • Prijavi
obozavam biljke i imam ih mnogo, ali bonsai me nikada nije privlacio..
alope
 • 12.1.2014 19:56:16
 • Bodova: 7525
 • Prijavi
Kod mene i pustinjski kaktus rado uvene, tak da mi je ovo preskupo da bi eksperimentirala sa umijećem održavanja biljčice na životu
mirjana15
 • 11.1.2014 23:56:10
 • Bodova: 5299
 • Prijavi
predivni su mi...samo mislim da kod mene ne bih dzgo poživio..
blonka
 • 11.1.2014 20:04:01
 • Bodova: 179
 • Prijavi
Volim biljke i zato ne volim ovakav način postupanja s njima, mislim da je ovo bespotrebno mučenje biljke. Od zdravog drveta radi se nakazno rezucanjem korjenja i stabla. Ne sviđa mi se to, ako hoću malu biljčicu onda ću kupiti neku koja je po prirodi mala. Ovo mi je neprirodno, ne vidim u tome nikakvu umjetnost ni ljepotu i stoga ne bih htjela imati bonsai.
primrose
 • 11.1.2014 14:24:54
 • Bodova: 71932
 • Prijavi
Prekrasna su mi bonsai drvca!Nemam ni jedno,ali bih jako voljela imati.Ljudi koji se bave uzgojem bonsaia su za mene pravi umjetnici jer treba jako puno truda uložiti da bi bonsai izgledao ovako lijepo kao na slici.
animator
 • 11.1.2014 13:20:58
 • Bodova: 56383
 • Prijavi
Lijepi su mi, ali ja osobno nemam uvjete za držanje te biljčice, mislim da bi brzo uginula.
dragica76
 • 11.1.2014 13:19:48
 • Bodova: 41928
 • Prijavi
ne volim ih baš