Unesite egzotiku u vaš vrt

Unesite egzotiku u vaš vrt

Malim zahvatima preselite egzotične destinacije u svoj vrt

Ukoliko ste se upravo vratili sa jadranskih odredišta, ili cijelo ljeto provodite kod kuće, vrijeme je da malim zahvatima u vrtu preselite u egzotične destinacije i priuštite si novu dimenziju odmora!

Egzotična ljetovališta nedostižan su san većine ljudi, ali je njihovo ozračje moguće ostvariti u vlastitom domu! Vrijeme je boravka na otvorenom pa će vas egzotični ugođaj vrta u trenu preseliti na drugi kraj svijeta, gdje je sve prilagođeno vašem odmoru i zabavi.

Uvođenje tropskih biljaka poput bambusa, palmi, kaktusa ili orhideja početak je stvaranja ovakvog vrta. Za sve koji ne žele previše zahvata, dovoljna je upotreba bambusa, koji je temelj svakog egzotičnog ugođaja. Primjenite ga kao element  ograde, zaštitu od sunca ili kao elemente namještaja.

Izvadite drvenu nadstrešnicu i prekrijte ju bambusom. Ovo će biti prozračan, zasjenjen prostor u koji je poželjno smjestiti sjedeću garnituru (puno drvo, ratan), iskombiniranu sa prirodnim tkaninama živih boja – lanom ili pamukom. Pod nadstrešnice obložite drvenom oblogom, umjesto keramikom ili kamenom, kako bi se stvorio kontrast između vanjskih staza i «unutarnjeg» prostora. Povezivanjem elemenata drveta u podu i nadstrešnici ostvarit ćete prostornu cjelinu, koja je zasebni element vrta, a služi za odmor  i izolaciju. Za dodatnu zaštitu od sunca upotrijebite zastore oko nadstrešnice, koje ćete pomicati ovisno o dobu dana i raspoloženju. Zastore izvedite u jednoj boji koja je povezana sa bojama tkanine sjedeće garniture. Preporučljive su svijetle boje, zbog osjećaja prozračnosti i svjetla. Šarenilo nije preporučljivo. U vizurama vrta trebaju dominirati boje raslinja, a ne tkanine.

Ovako formiran prostor poželjno je obogatiti dekorativnim svijećama, keramičkim ili drvenim zdjelama prepunim tropskog voća, ćilimima i egzotičnim kipićima. Ukoliko uvodite električnu rasvjetu, lampice i lusteri trebaju sadržavati drvene ukrase. Upotreba stakla remeti egzotični ugođaj u ovakvom vrtu. Ako se odlučite na upotrebu kovanog željeza, umjesto drveta, uskladite sjedeću garnituru i nadstrešnicu upotrebom istog materijala.

Krevet od kovanog željeza može također postati sastavni element ovakvog vrta. Smjestite ga slobodno u vrt, neovisno o nadstrešnici, u prostor koji će vam pružati ugodan pogled i dovoljno mira. Ukoliko nemate dovoljno prostora za nadstrešnicu, krevet sa baldahinom će biti dovoljan za ugodan odmor i egzotični ugođaj!

U vrt unestite kamenje velikih dimenzija i iskombinirajte ih sa lončanicama egzotičnog bilja i već zasađenim zelenilom, kako bi dojam urbane džungle bio potpun. Staze mogu biti drvene, šljunčane ili kamene, važno je da su od prirodnih materijala. Dodatni kipovi i lončanice sa trskom uz staze također će obogatiti ovakav ugođaj.

Ukoliko prostor dozvoljava, poželjno je unijeti i elemente sa vodom, a idealan je bazen sa ribama.
Pripremite koktel sa egzotičnim voćem i krenite na daleki put prepun užitaka!


Izabela Galović Ninić, mag.ing.arh.
www.interijerNET.hr

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 13.3.2013 7:11:50
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Od svaga ja bi sjedecu garnituru :)