Svaka biljka svoju prostoriju ima

Svaka biljka svoju prostoriju ima

Veza kućnog bilja i Feng shuija

Biljke simboliziraju život, zdravlje, svježinu, dugovječnost i obnavljanje. Pravilnim odabirom i postavljanjem biljaka u stanu pozivamo u svoj život sklad. Briga za kućno bilje koje pročišćava vaš zrak i oplemenjuje prostor ne zahtijeva puno vremena niti posebno predznanje.

Svrha bilja u našem domu jest generiranje dobrog Chija, odnosno dobre energije. Kućno bilje u naš životni prostor donosi svježi Chi i odlično čisti blokiranu ili ustajalu energiju doma. Suprotno tome, neodržavano kućno bilje može prouzročiti stagniranje energije u domu i proizvesti negativan Chi. Prilikom kupnje bilja informirajte se koje prohtjeve za vodom i svjetlosti ima koja biljka jer je važno je da svaka dobije adekvatnu njegu. Mnoge biljke svojim egzotičnim izgledom privlače našu pozornost i divljenje, no neke osim što atraktivno izgledaju nemaju nijednu drugu funkciju, dapače, mogu narušiti harmoniju životnog prostora i zbog njih se možemo osjećati izuzetno neugodno, a da toga nismo ni svjesni.

Cvijeće u spavaćoj sobi

Spavaća soba je mjesto odmora i relaksacije  pa je izuzetno važno da to bude mirna, dobro provjetrena prostorija. Upravo zbog toga biljkama u njoj nema mjesta. Naime, biljke preko noći u zrak ispuštaju ugljični dioksid. Isto tako, predstavljaju rast i napredovanje u životu, pokret, izmjenu tvari, a to nije energija kakvu želimo u spavaćoj sobi.

Kuhinja i začini

Kuhinja je idealno mjesto za začinsko bilje. Odaberite nekoliko, a preporučuje se paran broj biljaka koje će se u kuhinji uvijek naći pri ruci. Osim što su jednostavan ukras, ove biljke svojim mirisima pročišćavaju zrak od mirisa kuhanja, a njihova svježina daje hrani koju pripremate odličan okus. Posadite svaku biljku u zaseban maleni lončić ili više njih posadite u duguljastu glinenu posudu ili viseću košaricu koja će uvijek biti na dohvat ruke. Kuhinjske biljke je lako održavati, a najpoznatije su bosiljak, ružmarin, mažuran, kadulja, menta.

A što u kupaonicu?

Bambus je biljka koja raste u svim svjetlosnim uvjetima u stanu, a simbolizira dugovječnost. Jedini prohtjev bambusa jest puno vlage. Zbog toga je izuzetno povoljan za kupaonicu. Svojom  svježinom pročistit će svaki pros tor. Bambus posadite u zemlju, sitne kamenčiće ili male bijele oblutke, prema želji, jedino važno je da se korijen dobro vlaži.

Nepoželjne biljke u dnevnoj sobi

Najčešća pogreška prilikom odabira biljaka za dnevni boravak jest suho cvijeće. To su uglavnom buketi koje dobijemo na dar, a čuvamo ih jer za nas imaju sentimentalnu vrijednost. No, suho cvijeće je beživotno, mrtvo i nema energije te mu stoga nije mjesto u životnom prostoru. Jedino poželjno suho cvijeće jest lavanda, koju se osuši, spremi u male krpene vrećice ili nasjecka i stavi u zanimljivu staklenu posudu. Njen blagotvorni miris pozitivno će djelovati na opuštanje ukućana.

Druga pogreška su zanimljivi i egzotični kaktusi koji nas privlače raznovrsnošću svojih oblika, veličina i načina cvjetanja. Međutim, sve su biljke s trnjem ili iglicama nepovoljne. To se također odnosi i na biljke koje imaju sabljaste, oštre listove, poput palmi. One svojim “strelicama” u prostor odašilju negativne vibracije i energiju prostora pretvaraju u agresivnu.

Zatim, bonsai izuzetno štetno djeluje u bilo kojem prostoru jer predstavlja veliku biljku u maloj, veliko drvo u minijaturnom izdanju. On je ujedno i simbol sputane prirode i rasta, što po Feng Shui uređenju nije prirodno i prema tome niti poželjno. Na negativnoj listi nalaze se još i sve vrste palmi, agava, drvo života (Yucca), Dracaena, Diffenbachia (zbog otrova u lišću) te biljke koje rastu prema dolje jer simboliziraju pad, nazadovanje.

Na listi povoljnih biljaka osim spomenutog bambusa naći će se i Ficus Benjamin, biljke cvjetnice (orhideja, narcis, ljiljan, ljubičice), Calathea, Spathiphyllum, Schefflera, Crassula.

Poželjne su biljke s mesnatim, zaobljenim listovima jer se životna energija kreće u krugovima pa zaokruženi listovi najbolje podupiru takav tok i jačaju energiju u našem domu.


Phalaenopsis orhideja

SADNJA

Sadimo ih u vodopropusnu mješavinu kore drveta, paprati i mahovine. Najpovoljnije doba za presađivanje je nakon cvatnje, svakih 1-3 godine. Tom prilikom ukloniti trulo korijenje i sav stari supstrat.
VLAGA
Ove nježne biljke traže dosta vlage pa je potrebno jednom tjedno vlažiti lišće prskanjem. Naime, vodu orhideja pohranjuje jedino u lišće. Zimi je dovoljno zalijevati svakih 10 dana, a u ostala godišnja doba jednom do dvaput tjedno.
CVAT
Cvjetovi traju dugo i otvaraju se svakih nekoliko mjeseci. Nakon što ocvate, potrebno je odrezati stapku na trećem cvjetnom zglobu kako bi se potaknuo rast novih cvjetova.
SVJETLOST
Svjetlost da, ali ne direktna. Smjestiti je možemo na prozorsku dasku, ali treba izbjegavati direktne sunčeve zrake. Isto tako treba izbjegavati i tamna mjesta jer će listovi biti tamni, a biljka neće cvasti.

SVJEŽE CVIJEĆE

Svježe rezano cvijeće je najbolje rasporediti u vazu koja je centralno smještena na glavnom stolu u prostoriji. Njegovu svježinu potrebno je održavati svakodnevnim podrezivanjem stapki, mijenjanjem vode te uklanjanjem uvelih listića.

BILJKE I PROTOK ENERGIJE

Biljke na prostor mogu utjecati i svojim položajem. U kutovima prostorija obično se nakuplja zaboravljena, neiskorištena energija, pa ćemo se postavljanjem grmolike ili visoke biljke riješiti takvih nakupina energije i potaknuti njen protok. U dugačkim hodnicima potrebno je pak spriječiti prebrz protok energije: postavimo li biljku na sredinu hodnika, energiju ćemo usporiti i učiniti je korisnom.

Savjet, dva više

Odredite poseban dan u tjednu kada ćete se malo više posvetiti svojim kućnim biljkama. Pravilnom njegom, uklanjanjem uvelih ili osušenih cvjetova i listića, redovitim rezanjem grančica, dodavanjem hranjiva u zemlju biljke će imati odlične uvjete za rast i razvoj. U tom malom ritualu njege istinski se posvetite svakoj biljci te vizualizirajte njen rast, zdravlje i snagu. Potrudite se primijetiti uveli listić i odstranite ga s pažnjom. Krenite i korak dalje pa svojim biljkama nadjenite imena (možda će zvučati simpatično da se vaš omiljeni fikus zove npr. Zdravko?).

Još jedna od preporuka kaže da svakoj biljci u stanu podarite neku zadaću poput održavanja zdravlja, blagostanja, napretka u karijeri, dobrog posla, uspjeha u školi ili povećanja samopouzdanja. Gledajući vašu biljku kako raste, gledat ćete kako raste i vaše samopouzdanje. S svakim otpalim i osušenim listićem otpustite i vaše stare negativne obrasce ponašanja i zamijenite ih pozitivnim. Sav trud oko njege biljaka višestruko će vam se vratiti kroz njihovu ljepotu i kreiranje pozitivnog ozračja i energije.

Ljiljana Sakoman

Magazin Nekretnine

 
Komentari
+2
 
anamarija29
 • 6.12.2019 1:45:43
 • Bodova: 5413
 • Prijavi
Nisam baš uspješna cvjećarica, u tome mi dosta pomaže mama. Njezino najdraže cvijeće su orhideje, dok je meni poprilično svejedno, samo da lijepo izgleda.
buuu
 • 14.3.2013 13:36:15
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
ja ubila orhideju! ovo svakako printam! moram naći mjesto za bambus u kupaoni..sviđa mi se ideja cvijeća čak i u kupaoni. žao mi je što nemam mjesta za začine u kuhinji :(
ketrinkaa
 • 5.11.2010 7:40:01
 • Bodova: 2187
 • Prijavi
imam i neke negativne biljke,a nisam ni znala..
mishe
 • 20.10.2010 15:29:23
 • Bodova: 27
 • Prijavi
vrlo poučan članak! dobila sam orhideju nedavno na poklon i za sada se dobro drži.. a od sada cu se još i bolje znati brinuti za nju!
inesica
 • 22.10.2009 21:09:26
 • Bodova: 7444
 • Prijavi
Moram si ovaj članak spremiti....
pepeljuga2
 • 22.10.2009 20:33:28
 • Bodova: 52654
 • Prijavi
Odličan članak
ivankusa
 • 8.8.2009 23:41:05
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
super članak. Cvijeće obožavam,osobito zelene lončanice. kuća mi je puna svakojakog bilja, ali nikad nisam razmišljala o bilju na ovaj način. Teglu sam uvijek stavila gdje god bih pronašla neko mjesto, pa čak i u spavaću sobu(orhideju, koja mi je kao i skorpionki uvenula.) Sutra ću napraviti razmještaj cvijeća po kući!!
marinkusa
 • 8.8.2009 1:13:01
 • Bodova: 2052
 • Prijavi
odličan članak,igrom slučaja u kući imam samo one koje su povoljne!!!Tko zna nešto o vodenikama?Dobila sam 2 tegle od kume i cijelo ljeto cvatu ko lude.Kako da ih razmnožim?
_jagoda_
 • 26.1.2009 12:51:49
 • Bodova: 8599
 • Prijavi
Ali glavno da odsada znam! Hvala na ovom članku =))
_jagoda_
 • 26.1.2009 12:51:27
 • Bodova: 8599
 • Prijavi
Obožavam orhideje, ali nažalost nisam ju znala pravilno njegovat pa je uvenula :((