Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Radovi u srpnju

Radovi u srpnju

Vodite brigu o svom vrtu i okućnici

Košnja trave

Vaš travnjak, koji sada brzo napreduje, mora se kositi svakih 5 dana. Ako nemate kosilicu, morate je pod hitno kupiti jer vrijeme najviše pogoduje brzom rastu. Preporučuju se Viking kosilice za travu, a ja poseban naglasak stavljam na akumulatorski model MA 443 C. Tiha i ekonomična kosilica, snažnog i učinkovitog motora. Zahvaljujući Litij – ionskom akumulatoru neovisna o priključku na naponsku mrežu. Potpuna sloboda kretanja i opušten rad. Ručke za prenošenje integrirane u kućište. Upravljačka ručka inovativnog dizajna radi olakšanog manevriranja oko stabala i radi lakšeg skidanja košare pri pražnjenju otkosa. Pokošenu travu svakako udaljite s travnjaka kako biste ga zaštitili od bolesti. Iako je u lipnju predviđeno puno kiše, istu tu svježe pokošenu travu možete prostrti ispod ukrasnog bilja i tako zaštititi zemlju od isušivanja. Unatoč svemu, sunce je i dalje toliko jako i dolazi do brzog isušivanja tla te je potrebno stalno zalijevati. Na takvim travnjacima korov sigurno nema prilike ponovno niknuti. Upotrijebite grablje i pograbljajte svoj travnjak metalnim zupcima kako ga mahovina ne bi zauzela. Osim toga, u periodu rasta trave po travnjaku možete u 3 navrata rasuti višekomponentno gnojivo, a isto tako možete upotrijebiti i posebnu napravu za prskanje kako bi travnjak dobio vode. Naravno, to vrijedi za sušniji period. Uz dobru njegu vaš će travnjak biti lijep i gust i na njemu neće biti korova. Ako imate veliki travnjak, jedan dio pokošene trave pokušajte posušiti i spremiti na neko suho mjesto, primjerice u najlonsku vreću. Bit će vam potreban za zaštitu biljaka malčom,  naročito rajčica, paprika, kupusnjača, patlidžana, jagoda i cvjetnih gredica, ako ih imate u svome vrtu.

Malo o koprivi

Posebno je vole kišne gliste, poboljšava kvalitetu humusa i preporučuje se njezino stavljanje u kompost (mali savjet: ako imate stanište kopriva, redovito ga održavajte košnjom jer ćete na taj način stalno imati mlade koprive koje su kvalitetne, a možete ih ujedno rabiti za vlastitu prehranu). Ljudi često stavljaju malč od svježega otkosa trave, ali morate biti oprezni jer ga nikada ne biste smjeli stavljati u debelom sloju – kosilicom pokošena svježa trava počinje fermentirati ako je stavljena na hrpu. Ako želimo iskoristiti svoju travu u  vrtu za malč,  potrebno je upotrijebiti kosilicu s nožem i dobro je osušiti. Dan-dva nakon stavljanja takvog malča, gredice ugodno mirišu po svježem sjenu. Ako nemate mogućnosti za prirodni malč, možete iskoristiti crnu i bijelu foliju. Naravno, one se moraju postaviti na gredice prije same sadnje biljaka. Crna folija štiti tlo od isparavanja, zadržava toplinu i biljke postižu brži rast, međutim, folija ima nedostatak, a to je odsustvo organske materije za životinjske zajednice u tlu ispod njih. Prirodni malč je i gnojenje tla, a umjetni materijali to ne čine. Savjetujem vam iskorištavanje svog organskoga materijala koji imate oko sebe te ga pokušajte upotrijebiti sa samoniklim biljem. Možete upotrijebiti i VIKING GE 250  vrtnu sječkalicu s patentiranom reznom tehnikom i tako usitniti organski materijal koji imate i napraviti ga pogodnim za malčiranje vaših gredica. Naravno, malčiranje je dobrodošlo i u cvjetnim gredicama, na vama je da odaberete najzgodnije i najpraktičnije rješenje za svoj vrt.
 
Komentari
+2
 
boska1
  • 7.7.2014 8:29:50
  • Bodova: 41848
  • Prijavi
Tko ima kuću, uglavnom ima posla u svakom mjesecu!