Prezimljavanje ruža

Prezimljavanje ruža

Postoje dva glavna razloga zbog kojih bi morali spremiti ruže za zimu.

1) Štitimo biljke od uvenuća

2) Štitimo izdanke od smrzavanja.

Evo nekoliko savjeta za prezimljavanje vaših omiljenih ruža :

1. Prvo, morate se držati toga da ne gnojite ruže preko zime, jer ako im potičete rast mladica zimi, to će samo učiniti vaše ruže podložnijim smrzavanju.

2. Drugo klonite se se bijelih plastičnih omota kad radite zimsku zaštitu, jer zadržavaju previše topline kad se sijeg topi. 

Da bi pripremili svoje ružine grmove za zimu, počnite rezanjem grmova. Većina preporuča 90 cm od zemlje. Male izdanke bi trebali ukloniti, a ostavite 3-5 najsnažnijih grana. Sve preostalo lišće treba ukloniti. Nakon što ste to učinili dodajte zemlje ili mješavine kao što je piljevina, usitnjena kora ili borovu koru umjesto zemlje, a trebalo bi napraviti brežuljak visok 40-50 cm. Ovo će osigurati dodatnu toplinu bez pregrijavanja biljke kasnije u sezoni.

Da bi pripremili penjačice za zimu maknite ih sa ljestava ili druge potpore na kojoj stoje. Iskopajte kanal sa jedne strane biljke. Orahlite zemlju oko biljke i nagnite je u kanal, te je prekrijte zemljom iz kanala. Ukoliko to nije moguće, skupite vrhove zajedno, zavežite ih i omotajte slamom. Baza bi trebala biti prekrivena sa barem  25 cm zemlje.

Ako živite u vrlo hladnoj klimi, razmislite o sadnji ovih vrsta ruža, koje su vrlo otporne na oštre zimske uvjete. Evo nekoliko primjera :

* Rugose * Griffith Buck * Centrifolia * Gallica * Alba 

Upamtite – nemojte pripremati ruže za zimu sve dok se tlo ne smrzne ili  dok nisu bila barem dva jača jutarnja mraza.

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 12.3.2013 7:08:44
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Moja mama ih ima puno, nista posebno ih ne stiti i nikad se ne smrznu! Jako lijepo cvatu..roze mi imaju naj lijepsi miris, crvene najintezivniji..i ja jako volim ruze. Jedva cekam proljece, koje ove godine stvarno kasni!
eta
  • 2.1.2009 23:45:20
  • Bodova: 438
  • Prijavi
Obozavam ruze, hvala na savetima kako da brinrm za njih u zimi.