Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Pretvori svoj dom u urbanu džunglu: Kako jednostavno propagirati sobno bilje

Pretvori svoj dom u urbanu džunglu: Kako jednostavno propagirati sobno bilje© Unsplash

Već imaš nekoliko prekrasnih biljaka koje obožavaš, a u svoj dom želiš unijeti još više prirode? Jednostavnom metodom propagacije stvori zelenu oazu u kojoj ćeš uživati

Propagacija bilja je zapravo razmnožavanje, a može biti seksualno ili vegetativno. Ako biljka proizvede sjemenke koje zasadiš i iz njih dobiješ novu biljku, radi se o seksualnoj propagaciji. A nešto kratkotrajnija i jednostavnija metoda razmnožavanja je vegetativna propagacija putem reznica. U tom slučaju uzimaš dio odrasle biljke koji nakon nekog vremena pusti korijen i tada dobiješ genetički identičnu biljku ili klon. 
Propagacija reznicama u vodi 


(Foto: Unsplash)

U posljednjih su nekoliko godina biljke poput monstere, kineskog dolara i sabljice postale vrlo popularne biljke za uređenje doma. Jedan od razloga zašto su postale neizostavni dio gotovo svakog kućanstva je i činjenica da se vrlo lako i brzo propagiraju reznicama. Iako svaka biljka zahtjeva individualni pristup, postoje općeniti naputci kako propagaciju možeš napraviti sama u svom domu

Reznica je vegetativni dio biljke, odnosno list, stabljika ili korijen. Nakon što je određeno vrijeme provela u vodi, pušta vlastiti korijen i izdanak, a razlikujemo tri vrste reznica:
 • Zelene reznice – jednogodišnji zeleni dijelovi grana, razmnožavaju se do proljeća do sredine ljeta
 • Poludrvenaste reznice – jednogodišnji izboji koji su zeleni pri vrhu, a drvenasti pri dnu, razmnožavaju se od kasnog proljeća do jeseni
 • Drvenaste reznice – potpuno odrvljeni dijelovi stabljika, razmnožavaju se u jesen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Plant Attic (@theplantattic) on


Sada je savršeno vrijeme za razmnožavanje zelenih reznica. Postupak je vrlo jednostavan, a potrebno ti je samo nekoliko osnovnih stvari:
 • Škare
 • Staklenka
 • Alkohol
 • Voda
 • Biljka koju želiš propagirati

Postupak:
 1. Dobro operi staklenku u kojoj ćeš držati reznicu. Pripazi da ne zaostane sredstva za pranje. 
 2. Škare kojima ćeš rezati biljku dobro dezinficiraj alkoholom kako ne bi zarazila majku biljku ili mladu reznicu.
 3. Odreži biljku ispod čvora na kojem se nalazi zračni korijen. Ako biljka nema zračni korijen, jednostavno odreži izdanak ili list na mjestu gdje se spaja s izvornom biljkom. 
 4. Reznicu stavi u staklenku i prekrij ju vodom tako da dno reznice bude uronjeno u vodu, a vrh stoji uspravno u zraku. 
 5. Redovito mijenjaj vodu u kojoj se reznica nalazi i već ćeš za tjedan dana moći vidjeti kako se pojavljuje korijen.
 6. Nakon nekoliko tjedana, kada je reznica pustila razgranati korijen, presadi ju iz vode u supstrat. Svaka biljka zahtjeva određenu vrstu supstrata, ali nećeš pogriješiti ako reznicu za početak posadiš u univerzalni supstrat za ukorjenjivanje. 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by anita (@anitasaur) on 
 
Komentari
+2