Orhideja je diva među cvijećem, a dive traže poseban tretman. Evo što trebaš znati želiš li je u svome domu

Orhideja je diva među cvijećem, a dive traže poseban tretman. Evo što trebaš znati želiš li je u svome domu© Pexels

Svojom ljepotom ova će biljka uljepšati svaki prostor. No, ona zauzvrat traži pažnju, a složit ćeš se i da ju zaslužuje

Složit ćeš se da su orhideje posebno cvijeće. Vrlo profinjeno i nježno, zbog čega će i tvome domu dati dozu elegancije. Jesu li ili nisu jednostavne za uzgoj, teško je reći. Znaš i sama da nekome svako cvijeće raste, dok kod drugih ne uspijevaju ni kaktusi, koliko god se oni trudili. No, ipak postoji nekoliko pravila koje bi trbala poštovati želiš li da orhideja bude sretna i zadovoljna u tvome domu i zahvali ti predivnim cvjetovima i čestim cvjetanjem. Budeš li pazila na nju, godinama ćete imati lijep suživot.
  Prije svega, posadi je u prozirnu plastičnu posudu jer i njezino zračno korijenje sudjeluje u fotosintezi. Neka posuda obvezno na dnu ima rupice kako bi višak vode mogao otjecati. Na taj način spriječit ćeš da korijenje počne trunuti. 

Orhideju sadi u supstrat specijalno njoj namijenjen, a sastoji se od borove kore i treseta te na taj način oponaša tlo u kojem ona prirodno uspijeva. Postoji oko 30.000 vrsta orhideja diljem svijeta, a ne rastu jedino na Antarktiku. Usprkos tolikoj rasprostranjenosti, ponekad je pravi izazov uzgojiti je doma, u svom dnevnom boravku.


(FOTO: Pexels)

Ova kraljica cvijeća osjetljiva je na previše vode, ali teško joj pada i premalo. Previše svjetla učinit će da njezini listovi požute, no nikako ne voli biti u potpunoj sjeni i mraku. Isto tako, nije baš sretna kada ju često seliš. Stoga, zalijevaj svoju orhideju jednom tjedno tako što ćeš joj u ukrasnu teglu uliti oko cenimetar vode, toliko da ga može upiti. Nakon sat vremena, ono što je istalo izlij kako joj ne bi trunuo korijen. Možeš ju i istuširati tušem, pustiti da višak vode ode i vratiti ju natrag u ukrasnu teglu. orhideje vole vlagu, odnosno uživaju u tome da ih prskaš po lišću.

Također, redovito je prihranjuj odgovarajućim gnojivom kako bi ti češće cvjetala. Kada cvjeta to čini jednom tjedno, a inače jednom u dva-tri tjedna.

Pronađi joj odgovarajuće mjesto - to ćeš učiniti tako što ćeš obratiti pozornost na izgled njezinih listova. Ako su čvrsti i tamni dobro joj je i ne mijejaj ništa. Ako su svijetli i idu na smeđe, potraži joj bolje mjesto, s manje sunca. (FOTO: Pexels)

U nastavku pogledaj orhideje u koje smo se zaljubili i uživaj u njihovoj ljepoti. Neke od njih su zaista posebne, poput ženske ili gospine papučice (orhideja pafiopedilum), tu je i orhideja drakula simia koja izgleda kao majmunčić, a vidjet ćeš i najegzotičniju orhideju na svijetu - orhideju duh (dedrophylax lindenii) koja raste na Floridi i Kubi. E da, i jedna zanimljivost vezana za ime ove dive među cvijećem. Naziv je dobila po dva gomoljasta korijena koja oblikom podsjećaju na testise, a grčki orhis znači upravo testis       
Dracula simia ili majmunska glava

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Exubia (@exubia) on

1/11
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 25.6.2020 22:13:46
  • Bodova: 62584
  • Prijavi
Obožavam ih. Malo traže, a kad cvatu prekrasne su.
tikica-
  • 25.6.2020 15:03:01
  • Bodova: 52381
  • Prijavi
Volim orhideje,predivno cijeće.
marija12369
  • 25.6.2020 14:18:54
  • Bodova: 17576
  • Prijavi
Nisam ljubitelj orhideji,no ova mini u staklenci izgleda baš slatko.