Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Najljepši ukras: sve što trebate znati o brizi za božićnu zvijezdu

Najljepši ukras: sve što trebate znati o brizi za božićnu zvijezdu

Omiljena božićna biljka, prekrasnih crvenih, bijelih ili prošaranih crveno-bijelih cvjetova ukras je svakog doma u blagdanskim danima

Uz bor i jelu, koji će već po tradiciji naći mjesto u našim domovima u ovo božićno vrijeme, još je jedna biljka postala gotovo nezaobilazan blagdanski ukras koji plijeni pozornost svojom ljepotom, bojom i baršunastim listovima. Božićna zvijezda, čija je domovina Meksiko, polako se udomaćila i kod nas kao sve omiljenija božićna biljka, prekrasnih crvenih, bijelih ili prošaranih crveno-bijelih cvjetova. S njom ne možete pogriješiti ni ako ju izaberete kao poklon dragoj osobi. Nažalost, rijetko potraje do proljeća, a ljepotu i vijek trajanja božićne zvijezde sačuvat ćete ako joj osigurate određene uvjete kad su u pitanju temperatura, vlaga i zalijevanje.

Kako da božićna zvijezda traje dulje

Iako može trajati mnogo dulje od jedne sezone, božićna zvijezda nerijetko kad ju donesete kući vrlo brzo propadne i ne izdrži niti tu prvu zimu. Već pri kupnji, kod transporta od trgovine do kuće, trebate paziti da ju ne izložite velikim temperaturnim razlikama. Božićna zvijezda ne voli takve šokove, pa ju obavezno zaštite od hladnoće. Preporuka je da se božićna zvijezda ne kupuje na mjestima gdje se prodaje vani, nego u zatvorenim cvjećarnama, jer zbog razlike u temperaturi može splasnuti već kad ju donesete kući. A kad dođete doma, nemojte ju odmah staviti kraj izvora topline, već je postavite na mjesto gdje će se polako priviknuti na promjenu temperature. Idealna temperatura za nju je oko 20-ak stupnjeva Celzijusa, jer ipak je ona porijeklom suptropska biljka koja ne podnosi temperaturu nižu od 15 stupnjeva.

Da biste božićnu zvijezdu sačuvali, preporučena sobna temperatura ne bi trebala biti viša od 18ºC i to je najčešći uzrok što ona brzo propada. U domu će joj  najviše smetati visoka temperatura i suh zrak. Ne stavljajte ju blizu radijatora, niti ispod klime. Pazite također da ne bude na propuhu. Što se tiče količine svjetlosti, ona mora pratiti ritam dana, pa  kada je vani dan, zvijezda mora imati svjetlosti, a kada je mrak, mora biti u mraku.
 

Ne pretjerujte sa zalijevanjem

Ova biljka zahtijeva veliku vlažnost u zraku pa je redovito prskajte svaki dan, ali prskajte samo njezin zeleni dio. Božićna zvijezda traži umjereno zalijevanje. Najbolje da vodu ulijete u podložak, pa će ona sama  popiti koliko treba. Ne treba ju prihranjivati. Ako primijetite da joj listovi počnu žutiti, otpadati i sušiti se, onda je u prostoriji previsoka temperatura, suh zrak ili je pretamno. Ako cijela biljka uvene, krivac je propuh, pa joj treba naći novo, prikladno mjesto u stanu.

Razlog za propadanje može biti i taj da je prostorija prehladna. Obratite pažnju i na boju korijena. Da je božićna zvijezda zdrava, upućuje svijetli korijen, a ako je potamnio to govori da je biljka bolesna. A onda je već upitno jeli se može spasiti ta ljepotica, tako zahtjevna kad je u pitanju njezino svakodnevno održavanje.
 
Komentari
+2