Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Klinčić - snažan začin koji liječi

Klinčić - snažan začin koji liječi

Sve još miriši po klinčiću

Neizostavan je u kuhanom vinu, aromatičnog okusa, dokazanih ljekovitih svojstava, a prema znanstvenim istraživanjima okitio se i titulom najboljeg prirodnog antioksidansa. Tako bi se najkraće mogao opisati klinčić, jedan od omiljenih začina mediteranske kuhinje, koji je posebno popularan zimi, kada se upotrebljava kao dodatak kuhanom vinu.

Najbolji antioksidativni začin

Istraživanje Sveučilišta Miguel Hernández otkrilo je da je klinčić, najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva, ali i drugih iznimno zdravih svojstava. Istraživan je zajedno s ostalim začinima koji se često upotrebljavaju na ovim područjima, a to su origano, timijan, ružmarin i kadulja. Svrha istraživanja bila je dobiti nove informacije koje će pomoći u primjeni tih začina u različitim prehrambenim proizvodima, ponajprije mesnima.

Oksidacija lipida jedan je od glavnih razloga kvarenja hrane, a uzrok je i velikog smanjenja hranjive vrijednosti, kao i gubitka okusa hrane. Takve promjene smanjuju rok uporabe prehrambenih proizvoda. Kako bi se to izbjeglo, prehrambena se industrija u svojim proizvodima koristi sintetičkim antioksidansima za koje se sumnja da su toksični i imaju razne nuspojave. Zbog toga je sve veće zanimanje za uporabu proizvoda na osnovi začina i aromatičnih biljaka s potencijalnom antioksidativnom aktivnošću, kako bi se sintetički antioksidansi zamijenili prirodnima.


Brojna ljekovita svojstva

Iako je klinčić danas najviše poznat kao začin, on ima brojna ljekovita svojstva. Prema svojoj nutritivnoj vrijednosti klinčić je sličan cimetu. Sadrži vlakna, fitosterole, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, bakar, vitamine C, E, K i B6, folnu kiselinu. Klinčić sadrži eugenol, kariofilen, koji imaju jaka antimikrobna svojstva i antibakterijska svojstva, pa se upotrebljavaju u borbi s mnogim bakterijama i gljivicama. Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik.

Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava. Mješavina ulja od sezama i klinčića pomaže kod ublažavanja bolova koji se javljaju kod upale uha. Ljekovito djelovanje klinčića očituje se u tome da poboljšava probavu, pomaže kod infekcija dišnih putova, pomaže u liječenju gljivičnih infekcija, ima svojstva antiseptika i anestetika. Klinčić je ujedno poznati prirodni afrodizijak.


 



Klinčićem protiv zubobolje

Ulje klinčića, kada ga umasirate u desni, može olakšati zubobolju. Naime, glavni sastojak ulja klinčića je eugenol koji se upotrebljava u stomatologiji kao analgetik i za sprečavanje infekcija. Na bolno mjesto dovoljno je staviti komadić vate namočen u ulje klinčića i dogodit će se trenutačni osjećaj obamrlosti. Stomatolozi su nekada upotrebljavali ulje klinčića kao oralni anestetik. Ispiranje usta s razrijeđenim uljem ili žvakanjem pupova klinčića ublažava se grlobolja. Dodaje se u i vodice za ispiranje usta. Djeluje protuupalno i antibakterijski.


Ide i uz slatka i uz slana jela

Klinčić je aromatičan začin koji dobro ide uz pirjanu govedinu, janjetinu, svinjetinu, jela sa šunkom i slaninom. Obično se upotrebljava u juhama, umacima, mesnim i slatkim jelima. U kulinarstvu, i to kod pripreme mesa i juha, slaže se s ružmarinom i majčinom dušicom. Kao dodatak prehrani, klinčić se može upotrebljavati cijeli, mljeven ili kao ulje. Možete ga upotrebljavati i u kolačima, keksima, pudingu, ali i u pitama. Klinčić i jabuke (ali i naranče) odlično se slažu, pa je tako neizostavan začin umaka od jabuka, torte i pite od jabuka, te pudinga s jabukama. Klinčić sadrži mnogo aromatičnog ulja, te se upotrebljava za kuhanje kompota, kuhanog vina, punča i ostalih slatkih jela.


Način uporabe

Najkvalitetnija svojstva klinčića nalaze se u u eteričnom ulju. Najbolje se može iskoristiti mljevenjem ili usitnjavanjem neposredno prije pripreme preparata jer inače ishlape njegovi ljekoviti sastojci. Preporuča se zapravo upotrebljavati cijele klinčiće jer oni najduže zadržavaju svoju aromu. Upotrebljavajte ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno utjecali na probavu i jačanje imuniteta. Popijte dvije šalice čaja od klinčića svaki dan ili uzimajte dvije kapsule klinčića u prahu dva puta dnevno.

Čaj od klinčića napravite na sljedeći način: 2 – 3 klinčića prelijte sa 2,5 dL vrele vode i ostavite poklopljeno 15 minuta da odstoji. Nakon toga, čaj procijedite i popijte. Isprobajte također ukusan i ljekovit čaj od klinčića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 cijelih klinčića. Kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte 2 – 3 čaše čaja na dan.
 
Komentari
+2
 
simren
  • 11.10.2016 21:45:48
  • Bodova: 4275
  • Prijavi
Evo nisam znala da liječi i zubobolju, super savjeti ,hvala,treba probati
pelargonija
  • 9.3.2015 19:49:26
  • Bodova: 462
  • Prijavi
Prije dva tjedna cijeli vikend me bolio zub i jedva sam čekala ponedjeljak da odem kod zubara. S tri klinčića, zub je nakon sat vremena prestao boljeti. Bila sam iznenađena. Izvrstan članak.
aywy
  • 21.2.2015 8:17:23
  • Bodova: 48418
  • Prijavi
Rijetko ga koristim,niti ga se ne sjetim,ali odogara mi njegov miris i okus,čaj mi zvuči jako primamljivo,osobito ovaj sa cimetom
moni_mo
  • 19.2.2015 10:14:55
  • Bodova: 8094
  • Prijavi
Koristim ga samo kao začin u kolačima i u kuhanom vinu. Moram isprobati i ostalo. Dobro je pročitati dobre savjete. Hvala!
erik
  • 19.2.2015 9:01:49
  • Bodova: 28924
  • Prijavi
čaj ću probati
mikica61
  • 18.2.2015 17:01:45
  • Bodova: 118479
  • Prijavi
klinčiće sam stavljala samo u kuhano vino i koji put u kompote,eto zašto je potrebno čitati članke u ženi?Da se nauči nešto novo
mubina
  • 18.2.2015 15:19:31
  • Bodova: 11706
  • Prijavi
Već dugo ga koristim u kuhanim jelima od mesa, ali je još ljepši u kompotu od borovnica I malina....daje neki super okus..mmm
neko-san
  • 18.2.2015 15:15:24
  • Bodova: 21890
  • Prijavi
Koristim klinčiće za kuhano vino ili čaj, ali i za neke voćne kolače, tijesta za palačinke i sl.
-supergirl-
  • 18.2.2015 14:53:31
  • Bodova: 18464
  • Prijavi
nisam znala da je klinčić tako ljekovit. čaj je jednostavan za napravit i definitivno će naći svoje mjesto među mojim omiljenim čajevima
inesska
  • 18.2.2015 14:20:22
  • Bodova: 82302
  • Prijavi
Nisam ga nikad koristila. No volim začin, pa ću ga nekad svakako probati.