Kada zazzzzuje komarci...

Kada zazzzzuje komarci...

Riješite se komaraca iz svoje okolice

Ove godine smo imali prilike uživati u nešto blažoj zimi, a vrijeme boravka u vrtu i nakon zalaska sunca je tu. Biljne vrste u vrtu svatko će odabrati po vlastitom nahođenju i najčešći kriterij je vizualni dojam. Međutim, već s prvim komarcima kvaliteta našeg boravka vani je upitna. Stoga, korisno bi bilo nešto novaca ostaviti i za nabavu onih biljaka koje bi mogle pomoći.

Osim lavande (Lavandula officinalis), manje je poznata vrsta Tulbaghia violacea, lukovica koja širi intenzivan miris po luku. Dosegne do 70-ak cm visine i jednako dobro uspijeva na moru i u kontinentalnim predjelima, u gredicama i posudama, ali neće biti najsretnija u sjeni. Cvate sporadično od sredine proljeća sve do kasne jeseni.

Lisnati dio biljke je zelene do sivkasto-zelene boje i polulistopadna je biljka, ovisno o klimatskim prilikama. U kontinentalnim uvjetima tolerirati će umjereni mraz i tijekom dormacije zadržati nešto manje lisne mase. Dok je lišće u razvoju trebat će nešto više vlage i puno sunca, te obavezno osigurati zaštitu od jakih kiša i vjetrova, dok će u vrijeme cvatnje biti potrebno smanjiti zalijevanje.

Razmnožava se vrlo jednostavno, kao i sve lukovice, u vrijeme dormacije (krajem zime) jednostavno se otrgne jedna lukovica i premjesti na željeno mjesto.

Nekoliko lonaca uz omiljeno mjesto boravka u vrtu trebalo bi znatno ublažiti iritantno zujanje. Također je dobro postaviti lonce na osunčani prozor (obavezno izvana jer biljka neće dugo opstati u zatvorenom prostoru) kako bi se spriječio ulazak insekata u kuću. Dobro je uzeti i malo veću teglu i posaditi zajedno sa bijelim ili crvenim lukom, obzirom da su sve navedene lukovice jestive.

Metvulja

Metvulja ima miris sličan citroneli. Metvulji više odgovaraju pjeskovita tla. Koristi se za liječenje prehlade i gripe, a ima prirodna antifungicidalna i antibakterijska svojstva, jer u esencijalnim uljima ima visok udio timola.

Ružmarin

Ova odlična biljka koju koristimo kao začin, izvrsno je sredstvo za odbijanje komaraca. Zapravo, već se stoljećima koristi protiv komaraca. Ružmarin je izvorno mediteranska biljka koja voli toplo i suho vrijeme, te zemlju koja ne zadržava vodu. U hladnijoj klimi se mora uzgajati u tegli. Ako vam ružmarin ne uspijeva, kupite dobro esencijalno ulje ružmarina i pomiješajte 4 kapi ulja sa 1 šalice maslinovog ulja. Držite na hladnom i suhom mjestu.

Kad govorimo o prirodnim sredstvima za odbijanje komaraca, imate dobar razlog da posadite ovu biljku u svoje dvorište, pogovoto ako uspijevaju na vašem području. To je jeftin i privlačan način da poboljšate izgled svog dvorišta, a ujedno je i odlično sredstvo za odbijanje komaraca.

Kadife

Vrtlari su koristili kadife kao biljke koje će od susjednih biljaka držati podalje lisne uši. Ni komarcima se ništa više ne dopada njihov miris (a ni nekim ljudima). Kadife su jednogodišnje biljke koje vole sunce i možete ih nabaviti raznih veličina i oblika, tako da se uklapaju u gotovo svako dvorište. Vrlo lako ih je uzgojiti iz sjemena.

Ageratum

Ova šarmantna biljka sadrži kumarin, čiji miris komarci ne podnose. Koristi se u proizvodnji parfema, pa čak i kao sastojak proizvoda protiv komaraca. Ipak, nemojte utrljati list ageratuma na kožu, jer se sastoji i od nekih manje poželjnih elemenata koje ne želite stavljati na kožu. Ageratumi su godišnje biljke, a cvijetovi su im plave ili bijele boje.

Citronela i geranium

Ove dvije biljke su najpoznatije za borbu protiv komaraca. Čak su genetskim inženjeringom stvorili biljku iz porodice geranija sa svojstvima citronele. Citronela samo raste u tropskim krajevimam, ali je među najpoznatijim sredstvima za odbijanje komaraca.

Slijedeća biljka poznata kao sredstvo protiv komaraca je agastache cana, poznata još pod nazivom hyssop. To je biljka iz porodice mente, a kada zgnječite list ostavlja ljutu aromu. To je trajnica koja cvate krajem ljeta i početkom jeseni, a cvijetovi su joj ružičasti.

Mačja metvica

Jedno od najjačih sredstava za odbijanje komaraca je obična mačja metvica. Nedavna istraživanja su pokazala da je 10 puta učinkovitija od DEET-a za odbijanja komaraca. To je trajnica kratkog životnog vijeka koja se lako uzgaja iz sjemena, ali i brzo daje sjeme. Osim učinka koji ima na mačke, od listova se može napraviti izvrstan čaj za smirenje.

Kod svih tih biljaka, trebate zgnječiti list kako bi ispustio aromu. Inače ih komarci neće namirisati. Kod ružmarina i mačje metvice, samo zgnječite nekoliko listova i utrljajte ih na kožu i odjeću da pojačate učinak.

Zato slijedeći put kad razmišljate o sadnji biljaka, razmislite o sadnji neke od ovih biljaka koje će biti više od samog ukrasa u vrtu.

 
Komentari
+2
 
ivas
 • 20.8.2013 17:25:42
 • Bodova: 46535
 • Prijavi
Meni je zapalo za oko da smo imali blagu zimu.... gdje je autor članka boravio ove zime? Na Floridi? lavanda je zakon!
_ines_
 • 12.5.2013 22:16:32
 • Bodova: 34352
 • Prijavi
mama zasadila lavande za cijelu ulicu da nas ove godine te male krvopije zaobiđu :)
buuu
 • 12.3.2013 7:52:40
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
Super! Komaraca kao da je sve vise, a biljke osim ukrasa imaju i svoju svrhu :)
ivankusa
 • 23.8.2009 1:20:51
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
srećom,ljeto je na izmaku, pa će i tih malih krvopija biti sve manje !!